Ρεπορτάζ | Γιατί ο φράχτης του Έβρου διχάζει πολιτικούς και κοινωνία

Share on:

Ρεπορταζ Γεωργία Ζιαγάκη

Στα όρια εσωτερικού διχασμού τείνει να μετατραπεί η υπόθεση επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λοιπών κομμάτων.

Η υπερψήφιση τροπολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την χορήγηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση και έθεσε σε διχασμό τον ελληνικό λαό.

Ο Πρωθυπουργός από τον Έβρο ξεκαθάρισε ότι ο φράχτης θα υλοποιηθεί με Ευρωπαϊκά χρήματα ή όχι. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κο Μητσοτάκη για «εμπόριο φόβου». Εάν ο ελληνικός λαός χρηματοδοτήσει τον φράχτη, ποιος θα χρηματοδοτήσει τους ευάλωτους δανειολήπτες, τους συνταξιούχους, τα νοικοκυριά που χάνουν τα σπίτια τους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Την δική τους άποψη εξέφρασαν στην Valuenews.gr άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Έβρο και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Συρίγος| Εάν δεν υπήρχε ο φράχτης το σχέδιο του Ερντογάν να αποσταθεροποιηθεί η χώρα, θα είχε πετύχει

Άγγελος Συρίγος| Υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ξεκάθαρη την θέση του, και ο κύριος Φίλης αλλά και ο κύριος Βερναρδάκης σε μια
συζήτηση που είχα μαζί του αλλά και κάποια ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατά της δημιουργίας
του φράχτη. Μάλιστα, ο κύριος Βερναρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται, είναι άχρηστος.
Αξίζει βέβαια να θυμηθούμε τι είχε γίνει τον Μάριο του 2020. Εάν δεν υπήρχε ο φράχτης το σχέδιο του
Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να διατηρηθούν τα σύνορα και να αποσταθεροποιηθεί η χώρα, θα
είχε πετύχει απολύτως.
Ο φράχτης ήταν εκείνος που έδωσε την δυνατότητα στην αστυνομία και στον
στρατό να τους κρατήσουν στην απέναντι μεριά.»

Ο Άγγελος Συρίγος στην Valuenews.gr

Δημοσχάκης| Η κοινότητα του Έβρου θέλει να συνεχίσει η Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα φυσικής, τεχνικής και ηλεκτρονικής προστασίας

Αναστάσιος Δημοσχάκης| Βουλευτής ΝΔ Έβρου

«Η κατασκευή και η επέκταση του αποτρεπτικού τεχνικού εμποδίου είναι απολύτως απαραίτητη. Για εμάς είναι μονόδρομος, διότι μέσα από αυτή την διαδικασία μπορούμε να προστατεύσουμε την περιοχή, τους κατοίκους αλλά και την ελληνική επικράτεια.

Μπορούμε να αποτρέψουμε την παραβίαση των συνόρων, καθώς είναι άδικη και αξιόποινη πράξη. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεχθήκαμε υβριδική επίθεση τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές, όπου εάν δεν υπήρχε το αποτρεπτικό εμπόδιο δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την ιδιότυπη πολιορκία που σχεδίασε και υλοποίησε η γειτονική χώρα, χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους σε ανάγκη. Η Ελλάδα αντιδρά και αντιδρά όπως πρέπει και έναντι όλων αυτών που σχεδιάζουν υβριδικές επιθέσεις, έναντι των γειτόνων μας που δεν φρουρούν τα σύνορα τους όπως οφείλουν, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε δυσβάσταχτα βάρη. Εμείς θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνούμε με την απόφαση της κυβέρνησης και την ευχαριστούμε που μας προστατεύει ως πυλώνα της χώρας που είναι ο Έβρος. Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως αυτό θέλει και η κοινότητα του Έβρου, να συνεχίσει η Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα φυσικής, τεχνικής και ηλεκτρονικής προστασίας.»

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης στην Valuenews.gr

Γιαλαμάς| Εάν πρόκειται για έναν απλό ξηρό φράχτη, χωρίς να υπάρχει επιτήρηση, για εμάς δεν λέει τίποτα

Χ. Γιαλαμάς| Πρόεδρος Συναριοφυλάκων Έβρου

«Εμείς δεν παίρνουνε σε καμία περίπτωση θέση σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων για το θέμα φράχτη, είναι ένα ζήτημα που θέλω είμαστε ξεκάθαροι και κρυστάλλινοι. Εμείς είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή φύλαξης των συνόρων της χώρας μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την φύλαξη αλλά έπρεπε να έχουν γίνει άλματα για να μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Έχει δείξει περίτρανα ότι το 2020 με την απόπειρα μαζικής εισβολής το κομμάτι του φράχτη που ήταν στις Καστανιές λειτούργησε αποτρεπτικά, αλλιώς τώρα θα μιλήσουμε για άλλα πράγματα. Και το νέο κομμάτι που υπάρχει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, στο Νότιο κομμάτι του νομού μας, δεν υπάρχουν καν ροές.

Επομένως είναι ένα τεράστιο μέσο διευκόλυνσης στην δουλειά μας και είναι τελείως αποτρεπτικό για τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών να επιλέξουν τέτοια σημεία.

Όλη η μάχη δίνεται στην υπόλοιπη γραμμή των περίπου 160 χλμ., αναμένουμε να δούμε πότε θα ξεκινήσει και το νέο κομμάτι των 35 χλμ. αλλά και τα υπόλοιπα που έχει ανακοινώσει η τωρινή κυβέρνηση. Εάν πρόκειται όμως για έναν απλό ξηρό φράχτη, χωρίς να υπάρχει επιτήρηση πίσω από τον φράχτη με προσωπικό ή και με συστήματα επιτήρησης, για εμάς δεν λέει τίποτα

Γκαρά| Ρητορική με έναν καθαρά διχαστικό και ακραίο λόγο η πολιτική του κος Μητσοτάκη

Αναστασία Γκαρά| Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Την δική της τοποθέτηση επί του θέματος έκανε η κα Γκαρά σε συνέντευξη της στο κανάλι της Βουλής :

«Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση, αντιθέτως έχει υποστηρίξει την θέση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε οτιδήποτε συζητείτε για την φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης και την διαχείριση των κονδυλίων σε ότι αφορά την προστασία, την υπεράσπιση και την φύλαξη των συνόρων. Αυτός που αποτελεί εξαίρεση και στην ρητορική με έναν καθαρά διχαστικό και ακραίο λόγο είναι η πολιτική που ασκεί ο κος Μητσοτάκης, χωρίς να μπαίνει ουσιαστικά σε μια συμφέρουσα για την χώρα μας συζήτηση για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να διεκδικεί μια διαφορετική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει ίσες υποχρεώσεις και ισοκατανομή των προσφύγων που διεκδικούν άσυλο σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Όπως επίσης δεν μπαίνει και σε μια συζήτηση για το πως τα Ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να αξιοποιηθούν για σύγχρονές εγκαταστάσεις και σύγχρονα μέσα για την φύλαξη και την αναβάθμιση της φύλαξης στα σύνορα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων χωρών πρώτης υποδοχής. Αυτό θα αναμέναμε από μια σοβαρή κυβέρνηση και όχι να έρχεται ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας ως φόντο την περιοχή του Έβρου σε μια επικοινωνιακή φιέστα, προκειμένου προεκλογικά να μπορέσει να “ακουμπήσει” τα αυτιά ενός ακραίου κοινού.»

Δερμεντζόπουλος| Η ενίσχυση της περίφραξης των συνόρων αποτελεί αποτρεπτικό μήνυμα

Χρήστος Δερμεντζόπουλος| Βουλευτής ΝΔ Έβρου

«Το πλάνο για το μεταναστευτικό είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο τον φράχτη καθώς έχουμε προχωρήσει και σε 650 προσλήψεις συνοριοφυλάκων. Έχει υπάρξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών, drone που χτενίζουν την περιοχή, τα αυτοκίνητα της αστυνομίας αλλά και η συνεργασία στρατού και αστυνομίας.

Με άλλα λόγια σε αντίθεση κυρίως με την προηγούμενη κυβέρνηση εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο στο οποίο προσβλέπουμε στην ενίσχυση της περίφραξης των συνόρων με ένα αποτρεπτικό μήνυμα, καθώς είχαμε και για τα γεγονότα όπου πριν δύο χρόνια σημάδεψαν αρκετά την περιοχή και ακριβώς εκεί η ξεκάθαρη στάση του Πρωθυπουργού έδειξε την κατεύθυνση που θέλουμε να κινηθούμε και σαν χώρα αλλά και σαν Ευρώπη».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE