Νέα εξοπλιστικά προγράμματα για την θωράκιση των θαλάσσιων συνόρων

Share on:

Γράφει ο Γιώργος Διονυσόπουλος

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζει τους φακέλους με νέα εξοπλιστικά προγράμματα προκειμένου να λάβουν την τελική έγκριση του ΚΥΣΕΑ – Συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με ΗΠΑ, Γαλλία και Αίγυπτο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Στην τελική ευθεία μπαίνει μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να ετοιμάζει ήδη τους σχετικούς φακέλους προκειμένου -και εφόσον προηγουμένως λάβουν την τελική έγκριση του ΚΥΣΕΑ- έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσής τους. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου βρίσκονται η προμήθεια των 3+1 κορβετών και η αγορά των πυραυλικών συστημάτων NLOS Spike, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν στα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache του Στρατού Ξηράς, στις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη κρούσης αλλά και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.



Παράλληλα, απρόσκοπτα εξελίσσεται και το πρόγραμμα ένταξης των μαχητικών Rafale στην Π.Α., με την τέταρτη και τελευταία σειρά Ελλήνων πιλότων που εκπαιδεύεται από Γάλλους εκπαιδευτές να ετοιμάζεται από τον ερχόμενο Ιανουάριο να αναλάβει καθήκοντα στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Να σημειώσουμε πως από το ερχόμενο έτος την εκπαίδευση των νέων πιλότων των Rafale (έχουμε ήδη παραλάβει τα οκτώ από τα συνολικά 24 αεροσκάφη) θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου Έλληνες εκπαιδευτές, προσαρμόζοντας το σχετικό πρόγραμμα στις συνθήκες που απαιτεί η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο δύσκολο επιχειρησιακά περιβάλλον του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και η διαδικασία ενσωμάτωσης συστημάτων αντι-drones από τις Ε.Δ., καθώς η αυξημένη χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) από τους Τούρκους έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Κορβέτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία ανάθεσης ναυπήγησης 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό τρέχει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ενδεχομένως ακόμη και μέσα στον μήνα να ανακοινωθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την προμήθεια. Για την ανάθεση της συγκεκριμένης προμήθειας το προβάδισμα έχουν η ιταλική εταιρεία Fincantieri με την κορβέτα Doha και η γαλλική Naval Group με την Gowind. Αντιπροσωπείες των παραπάνω εταιρειών βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στο Πεντάγωνο όπου συνάντησαν, μεταξύ άλλων, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Τετάρτη με τους Ιταλούς της Fincantieri και την Πέμπτη με τους Γάλλους της Naval Group, με τους οποίους συζήτησε επίσης και την εξέλιξη κατασκευής των τριών φρεγατών Belh@rra, η πρώτη εκ των οποίων χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία της Λοριάν.

Τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Γάλλοι ενημέρωσαν τον κ. Παναγιωτόπουλο για τις ανανεωμένες προτάσεις τους, η καθεμία εκ των οποίων συγκεντρώνει ορισμένα δελεαστικά στοιχεία για την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιταλική πρόταση προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την κατασκευή των δύο εκ των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία, και συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ περίπου αντίστοιχη είναι και η γαλλική πρόταση, καθώς υπάρχει σχετικό πλαίσιο συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι Γάλλοι πάντως επιδιώκουν εσχάτως να συνδέσουν την προμήθεια των Gowind με την πορεία υλοποίησης των φρεγατών Belh@rra. Η γαλλική πλευρά αναμένεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα υπόψη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη, συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ελλάδα και Γαλλία εξάλλου βρίσκονται σε στενή αμυντική συνεργασία και σε επίπεδο ασκήσεων, με την πλέον πρόσφατη να διεξάγεται στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν μονάδες της ομάδας συνοδείας Task Force 473 του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» εκτέλεσαν από κοινού με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-4 Phantom και Rafale επιθετικές και μεικτές επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής, εκπαίδευση εναέριας μάχης κ.ά. στη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ιονίου, ανατολικά και νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE