Χατζηθεοδοσίου | Όλες οι ΜΜΕ πρέπει να συμμετέχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ

Share on:

Την ανάγκη να υπάρξουν πιο ευνοϊκοί όροι τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επιχειρηματίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Θετικές χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τους καταναλωτές και τους εργαζομένους. Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση για τις επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξη του στη ValuNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολιτική απόφαση για το εάν η οικονομία θα έχει ραχοκοκαλιά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή αν θα πάμε σε έλεγχο μεγάλων κλάδων της οικονομίας από πολυεθνικές εταιρίες.

Τέλος, βασικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση ώστε πραγματικά να βοηθηθούν καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων καθώς και ο περιορισμός σε ό,τι αφορά την ασυδοσία των τραπεζών.

Ειδικότερα:

Ψηφιακή κάρτα εργασίας | Σύντομα στο κινητό για διευκόλυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων

Όπως συμβαίνει πάντα όταν έχουμε μια νέα κυβέρνηση. Χρέος μας είναι να επισκεφθούμε τους αρμόδιους Υπουργούς και να συζητήσουμε τα θέματα της αγοράς. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κύριο Γεωργιάδη, βάλαμε ζητήματα που αφορούν συνολικά το επιχειρείν, όμως η συζήτηση στράφηκε κυρίως σε δυο θέματα μεγάλη απήχησης. Το ένα έχει να κάνει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπου με τον τρόπο που θα την εφαρμόσει ο νέος Υπουργός λύνει πολλά ζητήματα.

Σήμερα μόλις τρεις κλάδοι, οι τραπεζικοί, τα σουπερμάρκετ και μερικές ακόμα επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή της. Εμείς θέλουμε τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας, θέλουμε αρμονικές σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων- εργαζομένων. Με τη νοοτροπία λοιπόν πως η ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται και μέσω του κινητού, λύνει το πρόβλημα σε πάρα πολλούς κλάδους, που δεν είναι εύκολη η λειτουργία του Εργάνη. Περιμένουμε τη δημοσίευση του νομοσχεδίου ώστε να δούμε εάν υπάρχουν περαιτέρω παρατηρήσεις.

Επίσης, με τον Υπουργό Εργασίας συζητήθηκε η συνεργασία των συνταξιούχων. Καταργείται, όπως ακούσαμε και από τις προγραμματικές δηλώσεις, η παρακράτηση του 30% της σύνταξης από τους συνταξιούχους και στη θέση του, παρόλο που δεν το είπε ο πρωθυπουργός, ο Υπουργός ανέφερε πως θα υπάρχει ένα φόρος 10% των εσόδων που θα κάνει από την εργασία του. Είναι όντως αντικειμενικότερο και ο λόγος που το επιθυμούμε είναι ότι στη χώρα μας παρά την ανεργία που είναι στο 11% υπάρχει τεράστια έλλειψη στελεχών σε πάρα πολλούς κλάδους. Επομένως, θεωρούμε πως μέσα από αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν κάποιες θέσεις.

Περισσότεροι δανειολήπτες στην ρύθμιση 36,72 και 120 δόσεων

Στο ραντεβού μας με τον Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Σκρέκα πρώτο ζήτημα που θίχτηκε ήταν αυτό των δόσεων. Ενώ έχει βγει η υπουργική απόφαση για τις 36,72 και 120 δόσεις, το 80% των δανειοληπτών δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτό. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε κάνει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 33% των επιχειρήσεων να μην καταφέρνουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ζητάμε μια ρύθμιση η οποία θα είναι αντικειμενική, να μπορούν να ενταχθούν όσοι γίνονται περισσότεροι για να καταφέρουμε να σώσουμε όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις.

Ταμείο Ανάκαμψης | Μόνο το 3,5% των επιχειρήσεων μπορεί δυνητικά να μπει

Με τα σημερινά δεδομένα μόλις το 3,5% των επιχειρήσεων δυνητικά θα μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και μόλις το 6,5% στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ενταχθεί κανείς στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μεγάλα, ακόμα και η δημιουργία φακέλου είναι ακριβή. Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα 12,5 δις δόθηκαν σε 387 επιχειρήσεις, από το σύνολο των 800 χιλιάδων επιχειρήσεων. Ζητάμε λοιπόν να υπάρχουν δάνεια μικρότερων ποσών και να μπορούν να πάρουν με το 0,7% επιτόκιο.

Όσον αφορά τα ΕΣΠΑ, όπου επίσης για τους ίδιους κόφτες, τα πρώτα δυο προγράμματα ψηφιακής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, εξαιρούσαν καταρχήν το 75% των επιχειρήσεων όταν ζητούσαν θέσεις για εργαζόμενους. Να μπουν πιο ευνοϊκοί όροι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σε μια εποχή όπου τα επιτόκια έχουν αυξηθεί δραματικά, χρειάζεται ρευστότητα η αγορά και χρειάζεται με τα προγράμματα που η Ευρώπη έδωσε για αυτό τον λόγο, θυμίζω ότι λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μας έδωσαν χρήματα για αντέξουμε. Αυτά τα 90 δις λοιπόν θα πρέπει να τα καρπωθούν και οι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δεν υπήρξε καμία δήλωση από τον πρωθυπουργό για τις επιχειρήσεις

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού γενικά ήταν θετικές αναφερόμενος σε ό,τι αφορά τον καταναλωτή και στους εργαζόμενους. Δεν έκανε παρόλα αυτά ούτε μια δήλωση υπέρ των επιχειρήσεων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ζούμε με την υπόσχεση ότι το τέλος επιτηδεύματος καταργείτε. Ο λόγος που εμείς τη ζητάμε είναι γιατί είναι μνημονικός φόρος. Συνδέεται δε άμεσα με την αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Εμείς είμαστε υπέρ στο να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί στους εργαζόμενους. Υπάρχουν όμως και οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει άλλη επιχείρηση στην Ευρώπη πλην της χώρας μας που να έχει την προκαταβολή φόρου, που σημαίνει δανεικά στην πολιτεία χωρίς επιτόκιο. Προκαλεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει άλλος φόρος επιτηδεύματος στις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ ακριβό. Δηλαδή σε ένα μισθό 1000 ευρώ, το μη μισθολογικό κόστος είναι 1100 ευρώ. Άρα υπό την προϋπόθεσή πως καταργούνται αυτοί οι φόροι, εμείς είμαστε υπέρ της αύξησης του μισθού. Σε ό,τι δε αφορά τα δυο θέματα συνολικά, ούτε για τις δόσεις ανέφερε κάτι ο πρωθυπουργός, ούτε για την αλλαγή του τρόπου που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Άρα πρακτικά παρόλο που ήταν θετικές οι προβλέψεις που Πρωθυπουργού, δεν υπήρχε ούτε μια δήλωση για τις επιχειρήσεις.

Πολιτική απόφαση εάν η οικονομία θα έχει ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με τα σημερινά δεδομένα η πίεση που έχουν οι επιχειρήσεις, όχι λίγο του τζίρου αλλά λόγω των προβλημάτων που έρχονται μετά τη 15ετη κρίση, είναι ένα κρίσιμο σημείο. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι εάν η οικονομία μας θα έχει ραχοκοκαλιά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή αν θα πάμε σε έλεγχο μεγάλων κλάδων της οικονομίας από πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ζούμε έναν τεράστιο βραχνά για τους καταναλωτές που για εμάς είναι πελάτες. Μπορεί να λέμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα 4-5% αλλά στα είδη πρώτης ανάγκης είναι 12%. Σε κάποιον με υψηλό εισόδημα δε νομίζω να τον αφορά και πάρα πολύ σε αντίθεση με έναν με χαμηλό εισόδημά που χρειάζεται το 50% του εισοδήματος του για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης. Θυμίζω πως η χώρα μας είναι η 25η από τις 27 χώρες της Ευρώπης σε μονάδες αγοραστικής αξίας, στο τι μπορούμε να αγοράσουμε δηλαδή με τα χρήματά όπου έχουμε. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα γιατί όταν τα χρήματα τελειώνουν τα είδη πρώτης ανάγκης, στο ενοίκιο και το ρεύμα δεν έχει να καταναλώσει στις επιχειρήσεις. Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουν αναφέρει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 16%. Χαίρομαι γιατί παρόλο που ήταν κάτι που είχε απορρίψει η κυβέρνηση σήμερα το συζητάει.

Ζητάμε επίσης τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Φανταστείτε ότι η Ελλάδα πουλάει καύσιμα στην Κύπρο και τα καύσιμα στην Κύπρο είναι φθηνότερα από τη χώρα μας. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει καθώς αυτός είναι ο βασικός παράγοντάς των ανατιμήσεων.

Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχε πριν ένα χρόνο, ασφαλώς και τα πράγματα είναι καλύτερα όμως το πρόβλημα παραμένει σε μικρότερη κλίμακα. Παρότι ξεκίνησαν από σήμερα οι εκπτώσεις, η αγορά δεν περιμένει ότι θα γίνει μια εκτόξευση τζίρου και οι λόγοι είναι όσα έχουν αναφέρει. Ή καταλαβαίνεις ότι θες να στηρίξεις τις επιχειρήσεις και έχεις τα εργαλεία, έχουμε τα 90 δισ. που ποτέ δεν είχαμε απ’ τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουν και οι επιχειρήσεις. Ξεπερνάμε σίγα σιγά την ψηφιακή εποχή και μπαίνουμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, που σημαίνει πως χρειάζονται κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό μιας επιχείρησης. Δε θα έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε μόνο το ίντερνετ. Αξίζει να σημειωθεί πως σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε πως το 2030 το 70% των καταναλωτικών προϊόντων η αγοροπωλησία θα γίνονται μέσω του ίντερνετ.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις το 90% των επιχειρήσεων της χώρας

«5th Family Business Conference – Towards a sustainable future».

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκτός από μικρομεσαίες είναι και οικογενειακές. Η υποστήριξη τους λοιπόν αποτελεί στήριξη στις οικογένειες. Τα προβλήματα όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις λοιπόν δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι και κοινωνικά. Δεν είναι στην Ελλάδα πολύ μικρές οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μελέτη μας, οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 10 άτομα είναι το 80% των επιχειρήσεων και μέχρι 20 άτομα το 95%. Δεν είναι προβληματικό λοιπόν να έχουν στην Ελλάδα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η διαφορά μας με την Ευρώπη είναι ότι αυτοί ζήσανε την πανδημία και τα ενεργειακά ενώ εμείς κουβαλάμε και τα προβλήματα που άφησαν τα μνημόνια.

Να περιοριστεί η ασυδοσία των τραπεζών

Οι αυξήσεις των επιτοκίων κρύβουν κάτι το οποίο είναι πραγματικά απαράδεκτο και αδιανόητο. Τα χρήματα που καταθέτουμε στις ελληνικές συστηματικές τράπεζες, τα “τοκίζουν” με 0,2% και τα χρήματα που χορηγούν με 6%. Μετά από την παρέμβαση πέρσι του πρωθυπουργού ή τις δηλώσεις του κύριου Σταϊκούρα, πρακτικά ακόμη δεν έχει συμβεί κάτι. Δεν είναι στο χέρι των τραπεζών, έχει εργαλείο η κυβέρνηση να καταφέρει να περιορίσει την ασυδοσία των τραπεζών. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν τράπεζες, είναι αναγκαίες στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Το όπλο της κυβέρνησης είναι ο αναβαλλόμενος φόρος, οι τράπεζες δηλαδή εδώ και 12 χρόνια δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό σήμερα ισοδυναμεί κοντά στα 65δισ. Η κυβέρνηση αύριο το πρωί μπορεί να γίνει ο μεγαλομέτοχος των μεγάλων τραπεζών

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE