Σταύρος Καφούνης | Ζητούμε παράταση της καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών

Share on:

Την παράταση καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών, που δόθηκαν από την κρατική μηχανή κατά την διάρκεια των lockdowns λόγω του κορωνοϊου, ζητούν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, τόνισε ότι είναι προτιμότερο να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν, ώστε να γεμίσουν τα ταμεία των επιχειρήσεων και να είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ο κος Καφούνης ανέφερε επίσης ότι στόχος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι η προσέλκυση νέων επιχειρηματιών στον κλάδο, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες ενημερωτικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα:

Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

«Σήμερα κατατέθηκε ένα νέο νομοσχέδιο στη Βουλή που αφορά την κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, κάτι το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και όλοι οι φορείς του εμπορίου είχαν διεκδικήσει με πολύ μεγάλη δυναμική. Βλέπουμε ότι επιτέλους αυτό θα γίνει πράξη, θα καταργηθεί αυτός ο παρωχημένος θεσμός με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια χαμηλή τιμή όλο τον χρόνο και δύο πολύ μεγάλες εκπτωτικές περίοδοι, αυτή που διανύουμε τώρα και η χειμωνιάτικη»

Να γεμίσουν τα ταμεία για να επιστραφεί η επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα μέτρα στήριξης που έχει δώσει η κυβέρνηση καθώς και στα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν αναφέρθηκε ο κ. Καφούνης.

«Για να είμαστε τίμιοι πρέπει να πούμε πως από την στιγμή που φτάσαμε όλοι ως εδώ σημαίνει ότι και οι παρεμβάσεις, τα μέτρα στήριξης αλλά και η πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν όλες οι επιχειρήσεις, είχαν αποτέλεσμα. Εάν δεν είχαν δοθεί οι επιστρεπτέες, θα είχαμε λουκέτα, κάτι που ευτυχώς αποφύγαμε.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν αδιαμφισβήτητα αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο που βοήθησε να σταθούν όρθιες οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι πως οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες δυστυχώς δεν τους βλέπουν, άρα η μοναδική πηγή ρευστότητας ήταν οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Για αυτό και βλέπουμε πως τώρα που ήρθε η ώρα της επιστροφής δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια στενότητα στις επιχειρήσεις. Έχουν το περιθώριο των πολλών δόσεων. Εμείς ιδανικά θα θέλαμε αυτή η επιστροφή να δοθεί αργότερα, μόλις δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν και τα ταμεία ελπίζουμε να είναι καλύτερα.

Αυτή τη στιγμή το μοναδικό μέτρο στήριξης που θα έδινε πραγματικά μια ανάσα θα ήταν μια γενναία ρύθμιση, τελευταία. Όταν λέω τελευταία, εγώ το θεωρώ δεδομένο ότι θα είναι η τελευταία, διότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε σε συνθήκες δόσεων, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους όσους πέρασαν δύσκολα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε περάσει μια 10ετία οικονομικής κρίσης, την οποία διαδέχτηκε η υγειονομική κρίση. Στόχος μας λοιπόν είναι αυτοί που είναι ακόμα δίπλα μας οικονομικά ενεργοί να μπορέσουν σταδιακά να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να μείνουν οικονομικά ενεργοί και με την δουλειά τους να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελληνική οικονομία, αλλά και στα ταμεία του κράτους. Διότι εάν τους δώσουμε την δυνατότητα της ρύθμισης, τα ταμεία του κράτους θα αρχίσουν σταδιακά να παίρνουν τις οφειλές, όπου εάν κλείσουν και βάλουν λουκέτο, θα τις χάσουν.»

Σημαντική αύξηση στις εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων

«Η φετινή χρονιά, όταν δούμε το θέμα των πωλήσεων έχει την εικόνα ενός καρδιογραφήματος.

Στις περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον βλέπουμε μια πολύ σημαντική αύξηση στις εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων.

Η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι και σήμερα στα χέρια μας και αφορούν τις πωλήσεις του Ιουνίου, τα ταμεία δεν είναι αντίστοιχα με τον κόσμου που βλέπουμε να κινείτε έξω από αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η τουριστική κίνηση δεν δίνει μια πολύ μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις.

Ο Ιούλιος, ο οποίος αποτελεί και το νούμερο έναρξης των καλοκαιρινών εκπτώσεων, ενώ ξεκίνησε μουδιασμένα φαίνεται ότι σταδιακά, όσο προχωρούμε πιο βαθιά στην περίοδο των εκπτώσεων, παίρνει μια μεγαλύτερη ζωντάνια. Βλέπουμε ακόμα μια πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους καταναλωτές, ενώ είναι στους δρόμους και κάνουν την βόλτα τους κάνοντας και μια έρευνα αγοράς, προφανώς με όλα αυτά που έχουν και τους απασχολούν είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους. Ελπίζουμε πριν φύγουν για διακοπές να δούμε περισσότερες πωλήσεις, περισσότερο κίνηση στα καταστήματα.»

Ο τουρισμός στηρίζει το εμπόριο

«Ο τουρισμός στηρίζει το εμπόριο και το εμπόριο τον τουρισμό και όλοι μαζί την βιομηχανία.
Αυτό που γίνεται και μάλιστα έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε το πολύ μεγάλο τουριστικό κύμα με τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια πολύ μεγάλη ενέργεια που έχει κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία με το όνομα Athens Shopping, όπου θα προστεθούν όλες οι εμπορικές αγορές της πόλης. Ο στόχος είναι πολύ εύκολα ο τουρίστα να μπορεί να βρει όλα τα διαθέσιμα εμπορικά καταστήματα, να γνωρίσει τις πιάτσες, αλλά ακόμα και αν είναι μακριά να μπορεί να αντιληφθεί πως το Shooping είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθεί την Αθήνα. Έχουμε πολύ σοβαρές και οργανωμένες επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι κρίμα να μην αποτελέσουν έναν επιπλέον πόλο έλξης για τους τουρίστες που θέλουμε να έρθουν στην Αθήνα. Εφόσον πάει καλά αυτό, σταδιακά θέλουμε να το δώσουμε και να απλωθεί σε όλη την χώρα.»

Οι νέοι επιχειρηματίες είναι η ελπίδα της οικονομίας αλλά και της χώρας μας

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και να κάνουμε τον κλάδο του εμπορίου, έναν κλάδο ο οποίος θα έχει ενδιαφέρον για τα νέα παιδιά. Πριν από ένα περίπου μήνα παρουσιάσαμε σε έναν εμβληματικό χώρο, στη Ρωμαϊκή αγορά, μια πρωτοβουλία που έφερε κοντά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τα νέα παιδιά και τους φοιτητές με τον εμπορικό κλάδο όλης της πόλης. Θέλω να πιστεύω πως μέσα από τέτοιες δραστηριότητες, οι νέοι θα δουν την επιχειρηματικότητα με άλλο μάτι, θα μπορέσουν να βρουν τις ιδέες ώστε να κάνουν αυτό που τους αρέσει πράξη και πραγματικά να πρωτοπορήσουν. Διότι εγώ πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε τρομερά μυαλά, φοβερούς νέους επιστήμονες, όπου πρέπει να τους αφήσουμε να δημιουργήσουν στην χώρα τους.

Πρέπει τα νέα παιδιά να μπορούν να βρουν ευκαιρίες εδώ και μακάρι να μπορέσουμε να δώσουμε και στα παιδιά που έχουν ήδη φύγει το κίνητρο να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους και να δουλέψουν εδώ. Σταθερότητα, κανόνες ίσοι για όλους και από εκεί και πέρα ας αφήσουμε τους Έλληνες να κάνουν την δουλειά τους.»

Όσον αφορά τους στόχους που δεν κατάφεραν να επιτευχθούν, ο Πρόεδρος ανέφερε πως δυστυχώς έχουμε μείνει πολλά πράγματα πίσω.

«Δυστυχώς δεν έχουμε πετύχει όλους τους στόχους μας, ούτε ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά ούτε και ως επιχειρηματίες για αυτό και οι στόχοι είναι εκεί για να έχουμε λόγο να παλεύουμε. Υπάρχουν δράσεις και πρόκειται να παρθούν νέες πρωτοβουλίες, η δουλειά δεν σταματάει ποτέ αλλά πιστεύω πως με την συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η χώρα μας θα μπει σε έναν θετικό κύκλο από εδώ και πέρα, με ήρεμα νερά.»

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE