Παπαστεργιάδης | Η Ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας στηρίζει την οικονομία της Ελλάδας

Share on:

Τις προοπτικές της Ελλάδας σε οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο που μπορούν να διανθίσουν ανάμεσα σε Αυστραλία και Ελλάδα, ανέπτυξε σε εφ΄όλης της συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Σύμφωνα με τον κο Παπαστεργιάδη, η Ελληνική Ομογένεια στήριξε εμπράκτως καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης την γενέτειρα πατρίδα. Υποστήριξε δε, ότι χρήζει άμεσης επίλυσης το ζήτημα της διπλής φορολόγησης επίδοξων και παρόντων επενδυτών, καθώς με την λύση αυτού του γραφειοκρατικού θέματος οι Έλληνες της Αυστραλίας θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης μίλησε ακόμη για την προοπτική της Ελλάδας να αποτελέσει Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό προορισμό, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σπουδαία επιτεύγματα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΕΛΛΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ που κατέκτησε για άλλη μια φορά το Πρωτάθλημα στην Αυστραλία.

Ειδικότερα:

Η Αυστραλία υποστηρίζει την Ελλάδα στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα

«Σαν απόδημοι Έλληνες είναι σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε κοντά στην Πατρίδα. Είχαμε μια συνάντηση με το κο Δένδια, με τον κο Κατσανιώτη, με τον κο Χαρδαλιά και με άλλους πολιτικούς παράγοντες. Τα θέματα μου μας απασχολούν είναι και τα Εθνικά ζητήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυστυχώς με την Τουρκία. Η Κοινότητα της Μελβούρνης προσπάθησε να πιέσει την Κυβέρνηση της Αυστραλίας να πάρει μια θέση πάνω στα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας και με μια επιστολή στον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ζητήσαμε να πάρει θέση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, της Κυπριακής ΑΟΖ, της Αγιάς Σοφιάς κλπ. Η απάντηση ήταν άμεση. Η Αυστραλία είναι με την πλευρά της Ελλάδας. Συζητήσαμε επίσης τα θέματα των Διακρατικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών».

Η διπλή φορολόγηση αποτρέπει τους επενδυτές στις δύο χώρες

«Πετύχαμε τον στόχο μας με την Τουριστική εργασιακή βίζα. Αυτό που προωθούμε αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα της διπλής φορολόγησης. Δυστυχώς τώρα, όποιος επενδύει στις δύο χώρες φορολογείται και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία για το ίδιο εισόδημα, δηλαδή δεν υπάρχει κίνητρο για κάποιον να επενδύσει. Η Εμπορική συναλλαγή ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστραλία είναι 330 εκατ. Ευρώ.

Προωθούμε επίσης το ζήτημα υλοποίησης μιας διμερούς συμφωνίας για την υγειονομική περίθαλψη. Αφορά τους υπηκόους που ταξιδεύουν στις δύο χώρες. Υπάρχουν και τα θέματα του enterprise Greece και του ΕΟΤ, όπου έχουμε προσφέρει ένα γραφείο από την κοινότητα μας για να μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Αυστραλία και να δραστηριοποιηθούν στη συνέχεια.

Η Τουρκία έχει πέντε γραφεία τουριστικά, η Ελλάδα κανένα».

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει παγκόσμιος εκπαιδευτικός προορισμός

«Η Ελλάδα έχει μια πλούσια ιστορία, έχει τον πολιτισμό της, είναι στο κέντρο της Ευρώπης, έχει το καλό κλίμα. Αυτό που προτείναμε στο οικονομικό φόρου, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς είναι η αύξηση των τμημάτων εκπαίδευσης στην Αγγλική γλώσσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, η αύξηση των ανθρωπιστικών σπουδών, όπου ένα μεγάλο κομμάτι αλλοδαπών φοιτητών απασχολούνται στην Αυστραλία και εν τέλει να υπάρξουν Διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που να αναγνωρίζονται τα πτυχία και να υπάρχει ανταλλαγή φοιτητών. Όλα πιστεύω ότι είναι εφικτά και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε έναν παρά πολύ καλό δρόμο».

Η Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας συνεισφέρει στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

«Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει από το εξωτερικό στην Ελλάδα είναι από την Αυστραλία και αφορά την ΔΕΗ. Μέσω επίσης του τουρισμού οι  Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας στηρίζουν την Ελληνική οικονομία, αλλά και μέσω των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, αυτό που προτείνω εγώ είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια πύλη, να φιλοξενείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όπου θα υπάρχει μια ανταλλαγή ιδεών, καταστάσεων και προγραμμάτων μεταξύ της ομογένειας ανά τον κόσμο».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, μίλησε ακόμη για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Κοινότητας και μέσω του Μουσείου της Βικτωρίας, αλλά και τις σπουδαίες νίκες της ποδοσφαιρικής ομάδας ΕΛΛΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ, που είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία ομάδα της Αυστραλίας εφόσον κατέλαβε για μια ακόμη φορά το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2021 – 2022.

Δείτε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE