Έντμαν Καλπάκης | Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25 κλείνουν την πόρτα της συνεργασίας

Share on:

Όχι στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ λέει το ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα για μια ευρεία συζήτηση των προγραμματικών θέσεων των δυο κομμάτων, προ των εκλογών.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι μόνο εάν είναι πρώτο κόμμα θα επιδιώξει μια συζήτηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr o αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Στέργιος Καλπάκης, μίλησε για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και την προοπτική της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, καταλογίζοντας ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του ΜΕΡΑ 25 Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για συγκυβέρνηση είναι επιβεβλημένη ανάγκη να γίνονται προ των εκλογών και όχι την ύστατη στιγμή.

Αναφορικά με το σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τα περί ενδεχομένου χρεοκοπίας των Ελληνικών Τραπεζών, ο κος Έντμαν τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής χρεοκοπίας και αυτό την καθιστά ευάλωτη στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ειδικότερα:

Έντμαν | Η Χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα

«Το πολιτικό πρόσταγμα του ΜΕΡΑ 25 δεν είναι επιστροφή στη δραχμή, ούτε το κλείσιμο των Τραπεζών. Αυτό το οποίο έχει πει το ΜΕΡΑ 25 και για το οποίο δέχεται μια λυσσαλέα επίθεση από το πολιτικό και επικοινωνιακό κατεστημένο της χώρας είναι ότι η χώρα πρέπει να είναι οχυρωμένη και προετοιμασμένη για αυτά τα ενδεχόμενα. Είναι εγκληματικό όταν ήδη έχουμε περάσει μια τρομακτική οικονομική κρίση την οποία δεν έχουμε ξεπεράσει, όταν ο κος Ντράγκι έκλεισε τη ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες, το ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για το πως θα οχυρωθούν και πως θα προστατευτούν οι καταθέσεις του Ελληνικού λαού, πως θα μπορέσουν να συνεχιστούν οι συναλλαγές, ασχέτως του τι θα συμβεί στο Τραπεζικό σύστημα.

Εδώ κατέρρευσαν τιτάνες του Παγκόσμιου Τραπεζικού συστήματος. Μπορούμε να εγγυηθούμε την βιωσιμότητα των Ελληνικών Τραπεζών ;

Τι προτείνει το ΜΕΡΑ 25 για να αποφευχθεί η χρεοκοπία των Ελληνικών Τραπεζών

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να πέσει ο ΦΠΑ, πρέπει να ανεβούν οι μισθοί, πρέπει να καταργηθεί η προπληρωμή των φόρων, πρέπει να καταργηθεί το σχέδιο Ηρακλής που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνουν όλα αυτά προαπαιτείτε η ρήξη και ένα κομμάτι του σχεδίου «ΔΗΜΗΤΡΑ» , το οποίο δημιουργεί ένα ψηφιακό σύστημα πάνω στο taxisnet μέσω του οποίου θα μπορούν να γίνονται δωρεάν οι συναλλαγές σε αυτή τη χώρα και να υπάρχουν και οι καταθέσεις των πολιτών για να μπορέσει να υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος. Μια ανάσα οικονομική για αυτόν τον τόπο μέσα σε αυτόν τον ζουρλομανδύα του ευρώ και της ευρωζώνης».

Καλπάκης | Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συζήτηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

«Το σχέδιο μας είναι γνωστό. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάσαμε την πρότασή μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Ένα σχέδιο, το οποίο έχει και την συνυπογραφή και της Λούκας Κατσέλη, η οποία είναι η πολιτικός που συνέδεσε το όνομά της με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εδώ και καιρό έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο μας για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και με ένα σχήμα 120 δόσεων για το υπόλοιπο, όπως ακριβώς είχε γίνει και για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Εδώ και καιρό έχουμε μιλήσει για την ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο το οποίο έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 40 δις, από την κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη την τελευταία 4ετία και φυσικά να υπάρχει μια αναπτυξιακή προοπτική για την Ελληνική οικονομία. Αυτό είναι ένα σχέδιο ανάσας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι ένα σχέδιο αναπτυξιακής προοπτικής για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και παράλληλα ένα σχέδιο συνολικά βιώσιμο για την Ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Στο ζήτημα των συνεργασιών τώρα. Στις 21 Μάϊου ο Ελληνικός λαός θα επιλέξει μεταξύ προγραμμάτων. Εμείς λέμε το εξής, εφόσον και μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, εμείς θα επιδιώξουμε μια προγραμματική συζήτηση και με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Ο κόσμος με την ψήφο του θα είναι αυτός που θα ορίσει ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί την επόμενη ημέρα στη Βουλή».

Έντμαν | Η Προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει

«Αυτό το παράθυρο συνεργασίας έχει κλείσει εδώ και ένα μήνα. Τουλάχιστον για δύο χρόνια το ΜΕΡΑ 25 έχει κάνει κάλεσμα και έχει ζητήσει να υπάρξει μια συζήτηση για να δούμε που συμφωνούμε που διαφωνούμε. Υπάρχει η δυνατότητα μιας προγραμματικής σύγκλισης; Υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα συγκυβέρνησης; Προφανώς κανείς δεν ήταν έτοιμος να τιμήσει την απλή αναλογική και αυτό φαίνεται όταν γίνεται λόγος για κυβέρνηση ηττημένων. Ένας όρος που δεν υπάρχει πουθενά, σε καμία δημοκρατική χώρα. Αυτός ο όρος δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτική δημοκρατική κουλτούρα γύρω από την απλή αναλογική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε γενικά στην πρόσκληση του να υπάρξει ένας διάλογος. Δεν είναι ανάγκη να έρθουν στα δικά μας γραφεία, πάμε εμείς στα δικά τους. Το θέμα είναι να υπάρξει ο διάλογος. Χωρίς αυτόν τον διάλογο προεκλογικά δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι εφικτή μια συγκυβέρνηση της χώρας»

Καλπάκης | Μετά την λαϊκή εντολή των πολιτών η συζήτηση για συγκυβέρνηση

«Μέχρι τις εκλογές κάθε κόμμα κατεβαίνει με το δικό του πρόγραμμα. Και διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για το δικό του πρόγραμμα. Και στη συνέχεια με βάση την ψήφο που θα δώσουν οι πολίτες στην κάλπη μετά τις εκλογές μπορεί να γίνει προγραμματική συζήτηση με βάση τους συσχετισμούς και τους όρους οι οποίοι θα έχουν διαμορφωθεί από την λαϊκή εντολή. Εμείς λέμε συνέχεια ότι μεταξύ της προεκλογικής περιόδου και των μετεκλογικών εξελίξεων μεσολαβεί ένα καθοριστικό γεγονός η ίδια η λαϊκή ετυμηγορία και αυτή είναι η οποία θα ωθήσει τα πράγματα προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μάϊου η 22η Μάϊου θα είναι μια τελείως διαφορετική ημέρα. Και η ώθηση που θα έχει δώσει η λαϊκή εντολή θα είναι τέτοια που κατά την άποψή μου θα είναι πολύ δύσκολο για τον οποιοδήποτε να πατήσει φρένο διότι θα υπάρχει ο κίνδυνος να χρεωθεί την προσφυγή της χώρας σε δεύτερες εκλογές με ότι αυτό σημαίνει».

Έντμαν | Πότε θα αποφασιστεί το κυβερνητικό πρότζεκτ ;

«Εμείς δεν ζητήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το πρόγραμμά του, ούτε να αλλάξει το δικό μας. Προφανώς και θα πορευτούμε όλοι με διαφορετικά προγράμματα. Αυτό το οποίο ζήτησε το ΜΕΡΑ 25 είναι να υπάρξει μια συζήτηση. Δεν είναι δυνατόν η πρώτη φορά που θα κάτσουν τα κόμματα, τα οποία καλούνται να συγκυβερνήσουν αυτή τη χώρα να συζητήσουν το πως θα είναι αυτή η συγκυβέρνηση στις 22 Μάϊου και να αποφασίσουν μέχρι τις 23 και 24. Δεν είναι εφικτό. Τα κόκκινα δάνεια είναι πολύπλοκο θέμα, όπως είναι και το χρηματιστήριο ενέργειας, όπως είναι και ο ΦΠΑ.  Πότε θα αποφασιστεί ένα κυβερνητικό πρότζεκτ μέσα σε 48 με 72 ώρες ; Δεν γίνεται. Αυτό το οποίο θέλαμε είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος της συγκυβέρνησης».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE