Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ 81-72 | Πάει Βερολίνο να το σηκώσει (vid)

Share on:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR κατάπιε 81-72 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην κόλαση του ΟΑΚΑ και πήρε το εισιτήριο για το Final Four του Βερολίνου, επιστρέφοντας στο ραντεβού των κορυφαίων μετά από το 2012. Αίμα κι άμμος η σκυλομαχία του Game 5, με τον Παναθηναϊκό AKTOR να χάνει τον Κώστα Σλούκα με τραυματισμό στη γάμπα, αλλά τον Κέντρικ Ναν να διαλύει την αντίπαλη άμυνα.

Η αναμονή έλαβε τέλος. Οριστικά. Μετά από δώδεκα (12) χρόνια, που έμοιαζαν να μην έχουν τέλος, ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι ξανά στο Final Four. Σε ένα παιχνίδι που οι άμυνες τσάκιζαν κόκκαλα, σε μια σκυλομαχία άνευ προηγουμένου στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (81-72) και πήρε το εισιτήριο για το Βερολίνο, όπου θα βρίσκεται στις 26 Μαΐου για να παίξει τον προτελευταίο αγώνα στον μαραθώνιο που κάνει για να ράψει το 7ο αστέρι στη φανέλα.

Η μονομαχία του ΟΑΚΑ δεν έμοιαζε σε τίποτα από τις τέσσερις που προηγήθηκαν, αφού αυτή τη φορά οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο.

Κι εκεί, ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε ξανά πως δεν χαμπαριάζει, με τον Κέντρικ Ναν να βάζει το ένα μεγάλο σουτ μετά από το άλλο και να σφραγίζει την πρόκριση στο Final Four.

Το πρόγραμμα της σειράς
Game 1: Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91
Game 2: Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79
Game 3: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός AKTOR 85-83
Game 4: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός AKTOR 88-95
Game 5: Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ 81-72

O MVP
Με τον Κώστα Σλούκα να έχει ενοχλήσεις στη γάμπα στο δεύτερο μέρος και να είναι εμφανές πως δεν μπορεί να παίξει στα κόκκινα, ο Κέντρικ Ναν ήταν εκεί. Ξανά. Κουβάλησε τον Παναθηναϊκό AKTOR με μεγάλα σουτ, αλλά και άμυνες. Η στατιστική έγραψε 26 πόντους με 2/7 δίποντα, 6/9 τρίποντα και 4/4 βολές, μαζί με 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη.

Ο αδύναμος κρίκος
Ο Μπόνζι Κόλσον ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά στο break της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 1, με τα μεγάλα καλάθια που πέτυχε. Στο Game 5 όμως ήταν άφαντος -ή τουλάχιστον όχι τόσο επιδραστικός. Τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους (με 1/11 σουτ και 1/2 βολές).

Το στατιστικό που ξεχώρισε
Οι ελεύθερες βολές, τι άλλο; Ο Ματίας Λεσόρ ήταν -για πρώτη φορά φέτος τόσο- άστοχος από την γραμμή, ιδίως στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου είχε 0/6 βολές. Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός AKTOR έκλεισε το Game 5 με ΧΧΧΧ/ΧΧΧ από την γραμμή, που δεν ήταν τόσο… φιλανθρωπίας.

Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεκίνησε με ένταση στην άμυνα, αλλά νευρικότητα και άγχος στην επίθεση. Εν αντιθέσει με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία παρουσιάστηκε πολύ δυνατή πνευματικά και μπήκε από νωρίς σε θέση οδηγού. Πότε ο Λορέντζο Μπράουν και πότε ο Τζος Νίμπο έκαναν τη δουλειά για την “ομάδα του λαού” που έφτασε μέχρι +7 (8-15 στο 7′), πριν αναλάβουν δράση ο Κέντρικ Ναν με τον Κώστα Σλούκα. Οι δυο τους πήγαν σε προσωπικές φάσεις (όχι πάντα ως επιτομή της ορθολογικότητας βέβαια) και δικαιώθηκαν, μαζεύοντας γρήγορα τη διαφορά ως το φινάλε της πρώτης περιόδου (19-21 στο 10′).

Το “μπρα ντε φερ” συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση στη δεύτερη περίοδο, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να διατηρεί μικρό προβάδισμα. Δίχως βέβαια να έχει ξεκάθαρη υπεροχή, αφού ως επί το πλείστον σκόραρε αργά στα 24” και -σε κάποιες περιπτώσεις- με αρκετή δόση τύχης. Η δουλειά γινόταν βέβαια απέναντι σε μια ομάδα που αδυνατούσε να αμυνθεί με συνέπεια στο πικ εν ρολ του Λορέντζο Μπράουν (κινούσε τα νήματα) και είχε τον Χασιέλ Ριβέρο να δίνει πολύτιμες λύσεις, ερχόμενος από τον πάγκο.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, το γεγονός πως οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια σε απόλυτη ισορροπία (41-41) έμοιαζε να είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό, κέρδος για τον Παναθηναϊκό AKTOR, που απλά αναζητούσε ένα δίλεπτο – τρίλεπτο ξέσπασμα για να βγάλει από τις πλάτες του, όλο το άγχος που κουβαλούσε.

Στο δεύτερο μέρος, το προβάδισμα άλλαξε χέρια ουκ ολίγες φορές. Ξανά και ξανά. Το μείζον θέμα για τον Παναθηναϊκό AKTOR πλέον όμως ήταν οι βολές. Του Ματιάς Λεσόρ. Ο βασικός σέντερ του Εργκίν Αταμάν κέρδισε τα φάουλ, αλλά είχε 0/6 από την γραμμή, γεγονός που έκανε ακόμη μεγαλύτερο τον εκνευρισμό και την αγωνία. Ακόμη κι έτσι βέβαια, οι γηπεδούχοι είχαν μικρό προβάδισμα (49-46 στο 25′), το οποίο όμως έσβησαν εν ριπή οφθαλμού ο Ταμίρ Μπλατ με τον Τζον Ντιμπαρτολομέο από την περιφέρεια (49-53 στο 27′).

Την στιγμή που όλο το γήπεδο αγωνιούσε κι ο Εργκίν Αταμάν δεν μπορούσε να επενδύσει στο επιθετικό παιχνίδι του Κώστα Σλούκα (ελέω ενοχλήσεων στη γάμπα), ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ήρθε από τον πάγκο για να αλλάξει τα δεδομένα. Οι άμυνες που έπαιξε πάνω στην μπάλα έκαναν το καλάθι πολύ μικρό για τους παίκτες του Όντεντ Κάτας, οι οποίοι μπόκαραν. Αποτέλεσμα; Ο Παναθηναϊκός AKTOR στο +8 (64-56) με επτά λεπτά για το τέλος.

Αυτό ήταν. Πλέον, το ποτάμι δεν γύριζε πίσω. Όσα μεγάλα σουτ κι αν έβαζαν οι κοντοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο λόγος; Ο Κέντρικ Ναν, που πήρε από το χεράκι τους πάντες και με προσωπικές φάσεις διασφάλισε το πράσινο προβάδισμα ως το τέλος, για να υπογράψει τη νίκη – πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς – Μόγκουλκοτς – Ντιφάλα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-21, 41-41, 58-56, 81-72.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόσα, Μπαλτσερόφσκι, Σλούκας 15 (2/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη), Παπαπέτρου 10 (2/5 τρίποντα), Γκραντ 3 (4 ασίστ), Ναν 26 (6/10 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Λεσόρ 9 (11 ριμπάουντ, 3/14 βολές), Αντετοκούνμπο 2, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ 11 (1/3 τρίποντα), Μήτογλου 3 (7 ριμπάουντ)

ΜΑΚΑΜΠΙ (Κάτας): Κλίβελαντ 2 (2 ριμπάουντ), Γουέμπ 3, Μπράουν 19 (2/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Μένκο, Σόρκιν, ΝτιΜπαρτολομέο 9 (3/5 τρίποντα), Ριβέρο 8 (4 ριμπάουντ), Κοέν 4 (3 ριμπάουντ), Κοέν 4 (3 ριμπάουντ), Τόμασον, Νίμπο 14 (7 ριμπάουντ), Μπλατ 9 (3/3 τρίποντα), Κόλσον 4 (3 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού AKTOR: 12/32 δίποντα, 12/28 τρίποντα, 21/35 βολές, 41 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 12 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Μακάμπι: 17/39 δίποντα, 10/24 τρίποντα, 8/10 βολές, 33 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 5 κλεψίματ5α, 12 λάθη


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE