Νέες απειλές Λαβρόφ για την επέκταση του ΝΑΤΟ

Share on:

Η Ρωσία προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» στην Ευρώπη, αν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η χώρα του λαμβάνει έγκαιρα τα «κατάλληλα» μέτρα για να απαντήσει σε ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε δε πως θα διασφαλιστούν όλα τα νόμιμα συμφέροντα που εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας.  

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να δώσουν στο Κίεβο «θετικό μήνυμα» ως προς τις μελλοντικές προοπτικές ένταξής του στη στρατιωτική συμμαχία.

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς συνέβαλε καθοριστικά στην απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 17 μήνες.

Τη Δευτέρα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι εάν η Ουκρανία εντασσόταν στη συμμαχία, αυτό θα συνιστούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και θα προκαλούσε τη σαφή και αποφασιστική αντίδραση της Μόσχας.

Σε συνέχεια σειράς δηλώσεων ανώτερων Ρώσων διπλωματών ενόψει της συνόδου του Βίλνιους, ο Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, ανώτερος Ρώσος διαπραγματευτής για θέματα ασφάλειας με έδρα τη Βιέννη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τροφοδοτούν τη σύγκρουση δίνοντας όπλα στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκαβρίλοφ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει «καταστροφικές συνέπειες» εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί περαιτέρω. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE