Νομοσχέδιο για ΑΕΙ| «Εκτός» οι φοιτητικές παρατάξεις

Share on:

Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ” είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου από την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο οποίο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές σε ο,τι αφορά τόσο την λειτουργία αλλά και την διαδικασία διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών στα Πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εκλογές συγκεκριμένα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως, για πρώτη φορά, προχωρά στη αδρανοποίηση των φοιτητικών παρατάξεων, με το νέο νόμο – πλαίσιο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός Ιουλίου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για παρατάξεις και φοιτητικές εκλογές

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι φοιτητικές εκλογές θα διεξάγονται πλέον με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, συγκροτείται Συμβούλιο φοιτητών, γεγονός που στην ουσία αποσυνδέει τις φοιτητικές παρατάξεις με τα όργανα του Πανεπιστημίου. Επομένως, δεν θα αναδεικνύονται παρατάξεις, αλλά μεμονωμένα άτομα.

Δικαίωμα συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές θα έχουν όλοι «οι ενεργοί φοιτητές του α’, β’, και γ’ κύκλου σπουδών», ενώ η θητεία των εκπροσώπων των φοιτητών στη Συνέλευση του Τμήματος είναι ετήσια.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την κατάργηση επί της ουσίας των φοιτητικών παρατάξεων, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι αυτές δεν καταργούνται, αλλά ότι αλλάζει «η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ». «Η σύστασή τους προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον αστικό κώδικα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα αφορά στην εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα των ΑΕΙ. Μιλάμε για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα. Αν θέλει κάποιος να συγκροτήσει ένα σωματείο, φυσικά μπορεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε ανάρτηση του alfavita.gr.

Τέλος η δωρεάν πρακτική άσκηση για τους φοιτητές – Υποχρεωτική ασφάλιση

O νέος νομός – πλαίσιο για τα ΑΕΙ, τον οποίο παρουσίασε η Yπουργός Παιδείας στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, περιλαμβάνει «Erasmus» του εσωτερικού, κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά και μείωση της γραφειοκρατίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, αναβαθμίζεται και ο θεσμός της πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ιδρύεται, ωστόσο, Μονάδα πρακτικής άσκησης σε όλα τα ΑΕΙ και υπεύθυνους ανά τμήμα.

Σημειώνεται ότι, με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θεσμοθετούνται:

  • Αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης
  • Πλήρες πλαίσιο για τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης για το κάθε πρόγραμμα σπουδών
  • Δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας με διάρκεια 7 εξάμηνων (3,5 ετών), 210 ECTS και υποχρεωτική πρακτική άσκηση.

Υποχρεωτική ασφάλιση

Επίσης, για να προστατευθούν οι φοιτητές και φοιτήτριες καθορίζεται το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης (του μισθού που θα λαμβάνουν κατά την άσκησή τους στο 80% του ελάχιστου μισθού) και εισάγεται υποχρεωτική ασφάλιση των φοιτητών και φοιτητριών.

Πηγή:neolaia


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE