Ιός Κοξάκι | Σε ποιες περιοχές της χώρας είναι σε έξαρση

Share on:

Το «ανοσιακό κενό» που παρουσιάστηκε μετά την πανδημία και την αναγκαία – επί χρόνια – αποστασιοποίηση ή μια συρροή που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και οδήγησε σε εξάπλωση; Ο λόγος έξαρσης περιστατικών με ιό Κοξάκι σε παιδικούς σταθμούς στη Λάρισα και τα Τρίκαλα δεν είναι ακόμη γνωστός αλλά υπό παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ και τις τοπικές υγειονομικές αρχές που παραμένουν καθησυχαστικές.

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μικρής κλίμακας επιδημική έξαρση Κοξάκι στη Λάρισα, με τον αριθμό των παιδιών που νοσούν να υπερβαίνει τη φυσιολογική για την εποχή δραστηριότητα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, Τζίνα Νταμάγκα. «Βλέπουμε οι παιδίατροι 2-3 περιστατικά κάθε μέρα στα ιατρεία μας. Η περιοχή της Λάρισας έχει πάνω από 20 παιδικούς σταθμούς και 44 δημοτικά σχολεία. Ο αριθμός δηλαδή είναι σημαντικός και κρίνουμε ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι», σημειώνει στο ygeiamou.

Τονίζει δε ότι ο ιός Κοξάκι δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και συνήθως εκδηλώνεται με ήπια συμπτωματολογία, ωστόσο δεν παύει να είναι εξαιρετικά μολυσματικός για επτά ημέρες και να έχει χρόνο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες. «Έχουμε κρούσματα κυρίως σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ενώ υπάρχουν περιστατικά και σε δημοτικά. Παράλληλα νόσησαν και 2-3 γονείς στους οποίους η βαρύτητα της νόσου είναι συνήθως παρόμοια με των παιδιών», προσθέτει η κυρία Νταμάγκα.

Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση για την έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει ότι πολύ πιθανόν να καταγράφηκε μια εστία σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να μην αντιμετωπίστηκε σωστά. «Ο ιός μένει ημέρες σε επιφάνειες. Άρα χρειάζεται πολύ καλή απολύμανση θρανίων, πομόλων, παιχνιδιών και ό,τι άλλο πιάνουν ή βάζουν στο στόμα τους τα παιδιά».

Ένας σημαντικός παράγοντας, που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική μελέτη, είναι το γνωστό ανοσιακό κενό μετά την πανδημία που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρές εξάρσεις διάφορων λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει ότι με την απομόνωση και την έλλειψη επαφής και συνεπώς μετάδοσης ιών και βακτηρίων το ανοσοποιητικό έμεινε… αδρανές στο να αντιμετωπίζει λοιμώξεις. Πρόκειται για μια εξήγηση που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα και σε εξάρσεις άλλων λοιμώξεων, όπως της «ανεξήγητης» ηπατίτιτιδας Α καθώς και των περιστατικών στρεπτόκοκκου. Δεν αποτελεί, όμως, παρά μια εικασία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη Λάρισα, σε εγρήγορση για τον ίδιο ιό είναι και οι γονείς παιδιών στα Τρίκαλα, καθώς, όπως προκύπτει από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρατηρείται αυξημένος αριθμός περιστατικών τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγές από τον ΕΟΔΥ αποσυνδέουν τις εξάρσεις με τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στην ευρύτερη Θεσσαλία. Παρ’ όλα αυτά, ο Οργανισμός παρακολουθεί τη δραστηριότητα στην περιοχή μέσω του δικτύου καταγραφής λοιμωδών νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με παθογόνα, το οποίο και στήθηκε πρόσφατα με αφορμή την κακοκαιρία Daniel. Σήμερα αναμένεται ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ για την υγειονομική κατάσταση σε σχέση με το Κοξάκι στη Λάρισα.

Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) ανήκει στους εντεροϊούς και μεταδίδεται τόσο μέσω σταγονιδίων όσο και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των δέκα ετών, καθώς σε μεγαλύτερες ηλικίες ο πληθυσμός έχει εκτεθεί και αναπτύσσει ανοσία. Ο ιός χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β, δεν είναι στα «υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα» από τους γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τακτική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ.

Οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση του ιού Κοξάκι μέσα από κλινική εξέταση του παιδιού, καθώς δεν υπάρχει κάποιο γρήγορο τεστ. Μπορεί να γίνει ανίχνευση μέσω αντισωμάτων, μια διαδικασία, όμως, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Στην τυπική της μορφή η λοίμωξη αρχίζει με πυρετό, ανορεξία, κακουχία και πονόλαιμο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, επειδή πολλά από τα συμπτώματα συμπίπτουν με αυτά της γρίπης. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι γονείς που ακούν για περιστατικά Κοξάκι στα σχολεία πρέπει να παρακολουθούν στενά τα συμπτώματα των παιδιών τους. Ο ιός μπορεί να γίνει επικίνδυνος μόνο εάν προκαλέσει επιπλοκές, δηλαδή περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, ιογενή εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα.

Πηγή: ygeiamou.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE