Γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά| «Οι άνθρωποι έμπαιναν περπατώντας και έβγαιναν νεκροί»- Νέες ποινικές διώξεις

Share on:

Τρομαχτικές είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Γηροκομείο στα Χανιά που παραμελούσε τους ηλιωμένους ανθρώπους και θύμιζε “κολαστήριο”. Σχεδόν 300 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στη δομή από το 2015, ενώ περίπου 3 εκατ. ευρώ ήταν το κέρδος από παράνομες συνταγογραφήσεις.
Συγγενείς των ηλικιωμένων αναφέρουν πως πλήρωναν 900 με 1,200 ευρώ το μήνα για την διαμονή, και συχνά τους έδινα αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνες τροφές.
Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία συνθέτουν το παζλ της φρικαλεότητας δημιουργώντας μια δικογραφία κατά 36 ατόμων, ενώ επίσης έχουν πραγματοποιηθεί και συλλήψεις σε 7 από αυτούς. Μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτριες της δομής, δύο γιατροί και νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος, συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τον θάνατο 30 ηλικιωμένων και για απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων οκτώ.

«Ήταν ένα δέρμα πάνω σε κόκκαλα»

Όταν έχασε τον πατέρα της άρχισε να υποπτεύεται πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το γηροκομείο και αυτό την οδήγησε να ξεμπλέξει το κουβάρι της υπόθεσης.

«Ο πατέρας μου έμεινε μόλις τρεις ημέρες, Την πρώτη ημέρα απαγορεύτηκε το επισκεπτήριο, την δεύτερη αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Την τρίτη ημέρα πήγα και τον πήρα. Δεδομένου των συνθηκών διαμονής και φροντίδας είχε ήδη κολλήσει το μικρόβιο που του στοίχισε τη ζωή. Ουδέποτε ανέκαμψε και πέθανε 1,5 μήνα μετά. Ο χαμός του ήταν η αφορμή να ξεσκεπαστεί όλο αυτό», δήλωσε.

«Στα καταγγελόμενα θα ήθελα να τονίσω και τη συστηματική άρνηση διαμετακομιδής στο νοσοκομείο. Ήταν η πάγια τακτική της δομής στον πατέρα μου και σε δεκάδες περιστατικά… Στόχος τους ήταν οι άνθρωποι να μπαίνουν περπατώντας και να βγαίνουν με τους τέσσερις, γιατί οι γιατροί των νοσοκομείων θα αντιλαμβάνονταν τις συνθήκες σε αυτή τη δομή», είπε.

Τα ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου

Κατηγορούμενος είναι και ο γιατρός του γηροκομείου, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου, αποδίδοντας τον θάνατο των ηλικιωμένων σε… ανακοπή, αιτία συνήθη, την οποία ουδείς θα ερευνούσε παραπάνω.

Στο σπίτι της ιδιοκτήριας του γηροκομείου βρέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά και πάρα πολλά κοσμήματα τεράστιας αξίας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες… βέρες… Ανθρώπων οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα, βασανίστηκαν φρικτά και θανατώθηκαν…

Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, η κάμερα στην κεντρική είσοδο του γηροκομείου προετοίμαζε και έδινε τον κατάλληλο χρόνο που χρειαζόταν προκειμένου να καλύψουν τα σημάδια σε χέρια και πόδια των ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας ρούχα και σεντόνια.

 Στο εδώλιο πρώην και νυν αντιπεριφερειάρχης

Για παράβαση καθήκοντος τελεσθείσα και δια παραλείψεως, παραπέμπεται ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, αλλά και ο πρώην Νομάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, καθώς και επτά υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας.

Μία από τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται πρώην υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και η ιδιοκτήτρια της δομής, αφορά αρπαγή ηλικιωμένης στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014 και ηθική αυτουργία από κοινού σε ψευδή βεβαίωση, με προσδοκώμενο όφελος και αντίστοιχη ζημιά άνω των 120.00 ευρώ.

Οι κατηγορίες:

  • Παράβαση καθήκοντος άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, με πράξη ή πράξεις και με παράλειψη ή παραλείψεις κατά μόνας και από κοινού.
  • Πλαστογραφία.
  • Χρήση πλαστού.
  • Έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού προοριζόμενου για δικαστική χρήση ή μη, κατά συρροή.
  • Ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού προοριζόμενου για δικαστική χρήση ή μη, κατά συρροή.
  • Δικαστική χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού προοριζόμενου για δικαστική χρήση ή μη, κατά συρροή.
  • Συνεργεία σε δικαστική χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού
  • Ψευδής κατάθεση άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.
  • Απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων, κατά μόνας και κατά συναυτουργία.
  • Ψευδής βεβαίωση από υπάλληλο από κοινού.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή. Η υπόθεση, αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με πράξεις που αφορούν ακόμα και την πρόσφατη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE