Πορεία στην Αθήνα | Στην Hellenic Train πάνω από 10.000 πολίτες

Share on:

Ξεκίνησε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη με 57 νεκρούς.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης (28.2.2024) η πορεία έφτασε στα γραφεία της Hellenic Train. Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train στην Συγγρού στο ύψος της Πετμεζά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τουλάχιστον 20.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η πορεία έχει χωριστεί στα δύο, το ένα τμήμα της οδεύει προς το Σύνταγμα και το δεύτερο προς τα γραφεία της Hellenic Train, στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού.

Οι συγκεντρωμένοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 10.000.

Μαζική και μαχητική η προσυγκέντρωση σωματείων και φορέων νωρίτερα στην Καρόλου στο κτίριο του ΟΣΕ, όπου τα συνθήματα από την ατμόσφαιρα έστειλαν το μήνυμα ότι «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί».

Με το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, με τα τρικάκια που έριξαν, με τα συνθήματα που φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες κόντρα σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και αθώωσης των ενόχων.

«Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Με το πανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου, με τα τρικάκια που έριξαν, με τα συνθήματα που φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες κόντρα σε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και αθώωσης των ενόχων.

«Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο – «Αποφύγετε το κέντρο» λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα προχωρήσει η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς από τις 9 πραγματοποιούνται συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των ΜΜΜ, η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.


Τα αιτήματα της απεργίας

Τι ζητάει η ΑΔΕΔΥ

  • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
  • Επαναφορά των Δώρων.
  • Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
  • Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.
  • Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητάει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, σημειώνεται σε ανακοίνωσή της: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.


Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στην 24ωρη απεργία «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ

Ακινητοποιημένα θα είναι καθ’ όλη την ημέρα μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Τρένα – προαστιακός

Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Λεωφορεία, τρόλεϊ

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ.

Ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί, με απόφαση του ΣΑΤΑ, συνεχίζουν και σήμερα για δεύτερη ημέρα την απεργία τους (λήγει στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης).

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Με πληροφορίες της ert


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE