Απόφαση για αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας

Share on:

Εκτιμάται ότι το ποσό της εισφοράς θα κινηθεί στα επίπεδα των 460 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου.

Ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία είσπραξης της έκτακτης εισφοράς 90% στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 9μηνο από την την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.

Σημειώνεται πως η έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ προβλεπόταν στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, μετά τον υπολογισμό των υπερεσόδων από τη ΡΑΕ, και αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περίδοδο καθώς από τον Ιούλιο έχει εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο με το οποίο θεσπίστηκε πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ανά τεχνολογία.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, μεταξύ άλλων προσδιορίζεται κάθε ζήτημα για την εφαρμογή της μεθοδολογίας, όπως και η διαδικασία βεβαίωσης της εισφοράς.

  • Η εισφορά θα υπολογίζεται ανά μήνα, με την εφαρμογή συντελεστή 90 % επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους.
  • Από τα κέρδη θα αφαιρούνται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι εκπτώσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο αυτή στους πελάτες με κυμαινόμενο τιμολόγιο (με ρήτρα αναπροσαρμογής). Επίσης αφαιρούνται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκαν με συμβάσεις σταθερού τιμολογίου (χωρίς ρήτρα).
  • Το ποσό της εισφοράς για κάθε παραγωγό θα προσδιορισθεί με τη μεθοδολογία που ορίζει η απόφαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θα ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τους υπόχρεους.
  • Η εισφορά θα επιβληθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα εισπραχθεί από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέρεται στην ΚΥΑ, τα προς φορολόγηση κεφάλαια θα προκύψουν αφού αφαιρεθούν οι άμεσες εκπτώσεις των εταιρειών στην προμήθεια ρεύματος στους πελάτες τους, καθώς και οι έμμεσες εκπτώσεις, από τα «υπερέσοδα».

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει ήδη δημοσιοποιήσει το πόρισμά της σχετικά με τα «υπερέσοδα» για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει πλέον τους σχετικούς υπολογισμούς και για το υπόλοιπο επίμαχο χρονικό διάστημα, δηλαδή για το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2022.

Με πληροφορίες από cnn


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE