Αποκλειστικό | Καζάνι που βράζει το Νοσοκομείο Πύργου | Εκατέρωθεν καταγγελίες και αύξηση εισαγωγών κρουσμάτων covid

Share on:

Ρεπορτάζ | Γεωργία Ζιαγάκη

Για απαράδεκτες ελλείψεις βασικών γιατρών κάνει λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου Αγγελική Σαραντοπούλου, σε δηλώσεις στην Valuenews.gr. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς υπαλλήλους, το Νοσοκομείο βρίσκεται οριακά για να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού, σε τρεις κλινικές.

Κρούσματα εντοπίστηκαν σε ασθενείς, νοσηλευτικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, αναφέρει η κ.Σαραντοπούλου, επιβαρύνοντας κι άλλο την ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.

Την ίδια ώρα.. Μιλώντας στην Valuenews.gr η Βουλευτής της Ν.Δ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, διέψευσε τα περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Νοσοκομείου Πύργου, ενώ σε αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με την Υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα πέραν των ελλείψεων που καταγράφηκαν ανακοινώθηκε η δημιουργία νέου τμήματος χημειοθεραπείας, που θα στεγαστεί στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πύργου Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, καταγγέλλει προσωπικές πολιτικές στρατηγικές που τελούνται σε βάρος της λειτουργίας του Νοσοκομείου Πύργου και έχουν ως αποτέλεσμα την δυσμενή λειτουργία του.

Σαραντοπούλου | Σοβαρές ελλείψεις Ιατρών και κλινών

Ειδικότερα, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Πύργου, σε δηλώσεις στην Valuenews.gr, ανέφερε μεταξύ άλλων : «Δυστυχώς είχαμε αρκετά κρούσματα και έχουμε μια έντονη έξαρση του κορωνοϊού. Και δυστυχώς ακόμα και σε περιστατικά που έρχονται από το σπίτι για άλλες παθήσεις, όπως για ορθοπεδικά κ.α. αποδεικνύονταν θετικοί.

Για να κηρυχθεί ένα νοσοκομείο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να προϋπάρξει εισήγηση του διευθυντή της παθολογικής και να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις.

Αυτή την στιγμή το πρόβλημα στο νοσοκομείο είναι η έλλειψη παθολόγων, διότι υπάρχουν περιστατικά που δεν διακινούνται γρήγορα, ώστε να βρεθούν κλίνες.

Εκπρόσωποι του συλλόγου θα προσπαθήσουν να μιλήσουν με την Υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή.

Το τοπικό μεγάλο θέμα για την έλλειψη των κλινών είναι η διαχείριση των προσθετικών και αυτός είναι συνέπεια της έλλειψης των παθολόγων.

Επιπρόσθετα, έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και γενικότερα στις υπόλοιπες ειδικότητες λειτουργούμε στα όρια της ασφάλειας, πολύ στα όρια όμως. Καταβάλλονται τεράστιες δικές μας προσπάθειες, και ορθοπεδική, γιατί το προσωπικό είναι επικουρικό.

Στην χειρουργική από την άλλη παίρνουμε γιατρούς από την Αμαλιάδα, αν επιστρέψουν και αυτοί, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Διότι ακούγεται πως θα ξαναλειτουργήσει το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Πύργος, δεν ξέρω πως το σκέφτονται.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη πίεση για να βρεθούν κρεβάτια για τους ασθενείς . Ακόμα και τα τακτικά χειρουργεία έχουν ανασταλεί, γίνονται ελάχιστα εως και καθόλου.».

Αυγερινοπούλου | «Βλέπουμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας στο νομό Ηλείας αναβαθμίζονται»


Από την άλλη πλευρά, η Βουλευτής της Ν.Δ. Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προαναγγέλλει την δημιουργία ενός νέου τμήματος χημειοθεραπείας, στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

«Σήμερα επισκέφτηκε το νοσοκομείο του Πύργου αλλά και το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, η Υφυπουργός Υγείας κυριά Γκάγκα, η οποία ήρθε να δει τις πρακτικές ελλείψεις του νοσοκομείου.
Επιπλέον, να συζητήσει μαζί με το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό τις ελλείψεις που υπάρχουν σε γιατρούς. Ήδη όμως, εδώ και αρκετό καιρό, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε προκήρυξη 5 θέσεων παθολόγων για το νοσοκομείο του Πύργου και αναμένουμε την ανταπόκριση από τον ιατρικό κόσμο της χώρας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο αναμένουμε και την προκήρυξη για γιατρούς στην Αμαλιάδα.
Έχει ακόμα προχωρήσει και η αναβάθμιση της νέας πτέρυγας της Αμαλιάδας με υλικοτεχνική υποδομή και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Επιπρόσθετα, πολύ σημαντική ήταν και η ανακοίνωση που έκανα εγώ μαζί με τον κύριο Πλεύρη, και διαβεβαίωσε η κυρία Γκάγκα, για την λειτουργία νέου τμήματος χημειοθεραπείας στο Νομό Ηλείας, το οποίο θα στεγαστεί στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του νομού Ηλείας, διότι οι ογκολογικοί ασθενείς επί του παρόντος αναγκάζονται να μεταβούν στην Πάτρα αλλά και στην Αθήνα για να λάβουν την θεραπεία τους.

Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον νομό μας. Βλέπουμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας στο νομό Ηλείας αναβαθμίζονται και βρίσκουμε μια καλύτερη θέση στο νομό της Ηλείας στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.»

Δήμαρχος Πύργου | «Δεν υπάρχει η αντίληψη της σοβαρότητα του θέματος»

Θέση επί του θέματος πήρε και ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αναφέροντας πως η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Πύργου είναι πλέον δύσκολο να διαχειριστεί, καταγγέλλοντας πως πίσω από όλη αυτή την κατάσταση εμπλέκονται τοπικισμοί και προσωπικές στρατηγικές.

«Στο Νοσοκομείο του Πύργου υπάρχει μια ακαταστασία, δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές να τηρηθούν απόλυτα τα μέτρα προστασίας της διασποράς του covid. Πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, μόνο να προσέξουμε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης μετάδοσης. Θα πραγματοποιηθεί μια προκήρυξη βέβαια μέσα στον Αύγουστο, αλλά το ίδιο έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Έχουμε πει πολλές φορές πως πρέπει να δοθούν κίνητρα, οικονομικά αλλά και περιθώρια εξελίξεις στους νέους γιατρούς για να μπορούν να πάνε στην επαρχία. Οι περισσότεροι γιατροί έχουν φύγει για το εξωτερικό. Είναι μια τραγωδία, να πληρώνει η χώρα την εκπαίδευση και την παραγωγή γιατρών και από αυτό να μην παίρνει τίποτα, γιατί η ίδια η χώρα δεν θέλει.
Πρόκειται περί ανοησίας, γιατί δεν γίνεται κάποιοι να πληρώνονται αδρά και οι γιατροί να έχουν αυτή την αντιμετώπιση.

Αυτό τα λέει όλα, για το σε ποια πυραμίδα αξιών κινείτε και το κράτος αλλά και η κοινωνία, η οποία από μόνη της θα έπρεπε να φωνάζει για αυτό.

Η υγεία και η παιδεία είναι μέγιστο πρόσθετο κοινωνικό αγαθό, και όσοι το υπηρετούν θα πρέπει να αμείβονται σωστά. Για να σπουδάσει κανείς γιατρός χρειάζονται χρόνια εκπαίδευση για την ειδικότητα, ποια άλλη επιστήμη το έχει αυτό;

Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι ένα “σαν νοσοκομείο” . Έχουμε ένα μεγάλο θέμα διότι τίθεται το ερώτημα κατά πόσο γίνεται να έχεις δυο ισοδύναμα νοσοκομεία σε απόσταση 10 χλμ. Όλοι οι αρμόδιοι δεν ξέρουν τι ακριβώς πρόκειται να γίνει με αυτό το νοσοκομείο. Τώρα ακούγεται ότι θα γίνει κέντρο χημειοθεραπείας, που μακάρι να γίνει, ώστε να έχουμε έστω αυτό. Η κατάσταση όμως τώρα είναι μια να ανοίγει και μια να κλείνει, θέτοντας σε κίνδυνο την κατάσταση της υγείας των ασθενών. Γενικότερα εκεί εμπλέκονται τοπικισμοί και μικρομεγαλισμοί, διάφορες προσωπικές στρατηγικές. Δεν υπάρχει η αντίληψη της σοβαρότητα του θέματος από πολλούς, ότι τα θέματα της υγείας δεν είναι για παιχνίδι.»

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE