Νταλούκας | Παιδιά με χαμηλό ανοσοποιητικό απειλεί ο στρεπτόκοκκος

Share on:

  • Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Στο καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών οφείλεται κατά κύριο λόγο η έξαρση του στρεπτόκοκκου στη χώρα μας. Αυτό εκτίμησε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Σε συνέντευξή του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Νταλούκας επισημαίνει ότι υπάρχει αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων σχεδόν σε όλα τα στελέχη του.

Σχολιάζοντας την ανησυχία των γονιών που “αδειάζουν” τα φαρμακεία για να προμηθευτούν το στρεπ τεστ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ανέφερε πως είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που απευθύνεται σε γιατρούς και όχι στους γονείς.

Ειδικότερα:

Ανησυχία για τα στελέχη που προκαλούν διεισδυτική νόσο

Ο στρεπτόκοκκος δεν είναι ένα καινούργιο μικρόβιο. Όταν λέμε στρεπτόκοκκο όμως, εννοούμε μια ομάδα από αδελφάκια, όπου το κάθε ένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Υπάρχει μια ομάδα λοιπόν του στρεπτόκοκκου που κάνει συγκεκριμένες λοιμώξεις, τις φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, δηλαδή κάνει πύον στο λαιμό, στις αμυγδαλές με υψηλό πυρετό, δημιουργεί έναν πονόλαιμο και φαρυγγίτιδα. Αυτά που μόλις αναφέραμε, θεραπεύονται εύκολα με τα συνηθισμένα αντιβιοτικά, τα οποία είναι ιδιαίτερά αποτελεσματικά και μέσα σε 24-48 ώρες το παιδί είναι καλύτερα.

Υπάρχει κι άλλη μια ομάδα από στελέχη του στρεπτόκοκκου, τα οποία αγαπούν το δέρμα περισσότερο και κάνουν δερματικές λοιμώξεις, σοβαρές λοιμώξεις που μπορούν να κάνουν και κυτταρίτιδα. Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις απαιτούν θεραπεία μέσα στο νοσοκομείο, με ενδοφλέβια αγωγή.

Τέλος, υπάρχει ακόμη μια κατηγορία από άλλα στελέχη του ίδιου μικροβίου της ίδιας “οικογένειας”, τα οποία προκαλούν διεισδυτική νόσο. Είναι πιο επιθετικά και μπορούν να περάσουν ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος. Αν πράγματι περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να δημιουργήσει σηψαιμία, με αποτέλεσμα να έχουμε τοξικό σοκ, προσβολή πολλαπλών οργάνων και πιθανόν τελική κατάληξη.

Έχουμε αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων σχεδόν σε όλα τα στελέχη του

Φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα που έχουμε τα συγκεκριμένα κρούσματα στρεπτόκοκκου, έχει υπάρξει μια αύξηση αυτών των στελεχών, όχι όμως ανησυχητική αύξηση. Γενικότερα έχουμε αύξηση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων σχεδόν σε όλα τα στελέχη του. Το βιώσαμε τον περασμένο χειμώνα, την άνοιξη και εξακολουθούμε και τώρα να το βιώνουμε. Είναι πιθανόν να έχουμε κάθε μέρα από ένα νέο περιστατικό.

Η έξαρση οφείλεται στο πλαίσιο της αύξησης των λοιμώξεων που έχουμε φέτος, από τον χειμώνα του 2022 δηλαδή που εμφανίστηκαν πολλές λοιμώξεις παράδοξα και απροσδόκητα και πριν την ώρα τους. Η γρίπη δηλαδή εμφανίστηκε από πέρσι το καλοκαίρι, ενώ “παραδοσιακά” γρίπη δεν είχαμε ποτέ το καλοκαίρι. Έκανε λοιπόν την εμφάνιση της το καλοκαίρι, συνεχίστηκε για όλο το χειμώνα και έχουμε ακόμα κάποια κρούσματα γρίπης. Ταυτόχρονα είχαμε κι άλλες λοιμώξεις, είχαμε αδενοϊοιούς που επίσης παρουσίασαν έξαρση, λοιμώξεις που δεν άφησαν σε ησυχία τα παιδιά. Είχαμε πολύ μεγάλη νοσηρότητα και καταπόνησαν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Μπορεί λοιπόν όλη αυτή η καταπόνησή του ανοσοποιητικού συστήματος να έφερε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν το ξέρουμε με ακρίβεια.

Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση της διεισδυτικής νόσου

Μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση της διεισδυτικής νόσου αλλά και των απλών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Το γιατί βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Δυστυχώς, δεν έχουμε στατιστικά για παλαιότερες χρονιές του στρεπτόκοκκου στη χώρα, καθώς το συγκεκριμένο νόσημα δεν είχε επιτηρηθεί. Τώρα έδωσε την εντολή ο ΕΟΔΥ να αναγράφονται τα κρούσματα στα νοσοκομεία. Από χώρες που κρατούσαν δεδομένα, που έχει γίνει επιτήρηση για το νόσημα, σύμφωνα με αναφορές και μελέτες που διάβασα ανέφεραν μια αύξηση της τάξης 1-2% στη διεισδυτική νόσο. Αυτό αναφέρουν χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τα στρεπ τεστ είναι για τους γιατρούς και όχι για τους γονείς

Το στρεπ τεστ είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο εργαστηριακού ελέγχου. Η ιατρική δεν πηγαίνει κατευθείαν στο εργαστήριο. Προηγείται το ιστορικό του ανθρώπου ο οποίος είναι άρρωστος.

Η κλινική του εξέταση και στη συνέχεια ο γιατρός ζητάει βοήθεια από το εργαστήριο και μάλιστα πολλές φορές το εργαστήριο σημειώνει τις εξετάσεις πάνω ότι συνεκτιμάται το αποτέλεσμα με τον κλινικό έλεγχο. Άρα, είναι λάθος οι γονείς να πηγαίνουν στα φαρμακεία, κάτω από το κράτος ενός πανικού. Δε θα πρέπει να υπάρχει πανικός, έχουμε μια μικρή αύξηση σε σπάνια στελέχη του στρεπτόκοκκου έχουμε όμως κι άλλες καταστάσεις και νοσήματα που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε να ζούμε με πανικό.

Επομένως, το να πηγαίνουν οι γονείς στα φαρμακεία, να ζητούν στρεπ τεστ και να το κάνουν μόνοι τους στο παιδί αφενός δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν σωστά τη λήψη του δείγματος και αφετέρου δε φτάνει από μόνο του το τεστ. Έτσι κι αλλιώς αν βγει θετικό, το γιατρό θα καλέσεις. Δε στηριζόμαστε στα τεστ.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE