Κουλουμπαρίτσης | Έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στους εργασιακούς χώρους

Share on:

Για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στους εργασιακούς χώρους με αποτέλεσμα την διαιώνιση των εργασιακών προβλημάτων, έκανε λόγο ο γραμματέας Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών, Παναγιώτης Κουλουμπαρίτσης.

Μιλώντας στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεωδόρου ο κος Κουλουμπαρίτσης αναφέρθηκε στους τρόπους που παραβιάζεται η 8ωρη εργασία σήμερα χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις συλλογικές συμβάσεις ως “απαγορευμένες”

Για τις καταγγελίες που γίνονται σχετικά με τα προβλήματα και τις εργασιακές μεταχειρίσεις ο γραμματέας τύπου σχολίασε πως ό,τι φτάνει στα χέρια τους είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι περισσότεροι δεν φτάνουν στο σημείο να καταγγείλουν.

Ειδικότερα:

Οι καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς συνήθως είναι η κορυφή του παγόβουνου

Δυστυχώς, το βασικό αίτημα της απεργίας του 1886 ήταν το 8ωρο και σήμερα εξακολουθεί 137 χρόνια μετά να είναι ζητούμενο. Αυτό που έχει αλλάξει από την αρχή των μνημονίων μέχρι και σήμερα, είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις έγιναν πολύ χειρότερες από ότι ήταν. Αρχικά με τους νόμους που πέρασαν, προσπαθώντας να ρίξουν όλο το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων, θέλοντας να μειώσουν αμοιβές, μισθούς, δικαιώματα για να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Οι εργοδότες το εκμεταλλευτήκαν στο έπακρον.

Η ισότητα στη μεταχείριση στους εργαζόμενους μεταξύ ανδρών και γυναικών ξέρουμε ότι δεν υπήρξε και εξακολουθεί να μην υπάρχει. Ειδικότερα, στις αμοιβές και στα δικαιώματα που έχει μια γυναίκα, καταλαμβάνοντας κάποιες ανώτερες θέσεις. Υπάρχουν κάποιες αντιλήψεις στη χώρα μας που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί. Υπάρχουν γυναίκες που δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα που ο ίδιος ο νόμος τους δίνει, όπως είναι για παράδειγμα να υπογράφει χαρτί πως δεν έχει σκοπό να μείνει έγκυος για να πάρει μια δουλειά. Δυστυχώς, οι καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς συνήθως είναι η κορυφή του παγόβουνου, οι περισσότεροι δε φτάνουν στο σημείο να καταγγείλουν, με το φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.

Πρόβλημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Υπάρχει δικαίωση μετά την καταγγελία, κάποιο σωματείο του χώρου ή το εργατικό κέντρο θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και θα πιέσει τον εργοδότη να αναγκαστεί να το πάρει πίσω. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα έπρεπε να υπάρχουν για να προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Τις περισσότερες φορές οι καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας πλέον αντιμετωπίζονται με ένα πνεύμα συμφιλιωτικό και όχι να επιβληθούν πρόστιμα και ποινές στον εργοδότη. Δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να πάει ο εργοδότης στην Επιθεώρηση Εργασίας αν τον καλέσουν.

Μέλη του ΠΑΜΕ κρατούν σημαίες και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια απεργιακής συγκέντρωσης της γενικής απεργίας που πραγματοποιούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έξω από τη Βουλή, Αθήνα, Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2015. Γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο. Στην απεργία θα συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα καθώς και η ΟΛΜΕ. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας να μείνουν ακινητοποιημένα από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 23.59 το βράδυ της ίδιας ημέρας ενώ τη συμμετοχή της αποφάσισε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το 8ωρο έχει καταργηθεί με διάφορους τρόπους, ειδικότερα με την εκ περιτροπή εργασίας που εφαρμόζεται χρόνια τώρα με τη σύμφωνη γνώμη και με τις συμβάσεις σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Οι συλλογικές συμβάσεις ας πούμε είναι πλέον σπάνιο είδος και απαγορευμένο θα έλεγε κανείς. Είδαμε και την αδήλωτη εργασία, όπου το 8ωρο δεν μπορεί να ανακαλύψει κανείς αν ισχύει ή όχι. Είδαμε πολλά φαινόμενα και πολλούς τρόπους να παραβιαστεί το 8ωρο. Ας ανοίξουμε τα αυτιά μας και ας ακούσουμε για παράδειγμα τι λένε τα παιδιά για τις εργασιακές συνθήκες κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν καλύπτει καμία από τις ανάγκες μας, από τις ανατιμήσεις έως τον τρόπο ζωής μας.

Στο κλάδο της εστίασης παρουσιάζονται τα περισσότερα εργασιακά προβλήματα, είτε αυτά είναι στα ξενοδοχειακά και γενικότερα στον χώρο του τουρισμού είτε στις καφετέριες κτλπ. Προβλήματα επίσης υπάρχουν στα επαγγέλματα που δουλεύουν με εργολαβία, που τα αναλαμβάνουν εργολάβοι (καθαρίστριες, σεκιούριτι). Τέλος, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί πούλμαν, ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού με τον αυξημένο τουρισμό, που σίγουρα δεν τηρείται το 8ωρο.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE