Συμπλήρωσε έξυπνα το μηχανογραφικό σου | Συμβουλές για υποψηφίους

Share on:

Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν. Από το αποτέλεσμα των εξετάσεων αυτών θα κριθεί ποιοι από τους υποψηφίους θα πάρουν το εισιτήριο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα μαθητικά χρόνια των υποψηφίων θα αποτελούν πλέον παρελθόν και θα αναπολούν τις δύσκολες αλλά και τις ωραίες στιγμές που έζησαν, ενώ συγχρόνως θα κάνουν σχέδια για το μέλλον.

Α. Πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

α) ερωτήματα αυτογνωσίας

  1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μου;
  2. Ποια είναι τα ενδιαφέροντα μου;
  3. Ποιες είναι οι ικανότητες – δεξιότητες που διαθέτω; Ακόμη ποιες είναι οι ιδιαίτερες κλίσεις και τα όποια ταλέντα μου;
  4. Σε ποια μαθήματα μπορώ να αποδώσω καλύτερα
  5. Ποιες είναι οι αξίες μου; Ειδικά οι εργασιακές μου αξίες; Τι θεωρώ σημαντικό και τι θέλω από την μελλοντική μου εργασία;
    Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά θα ξεκαθαρίσουν ποιο επάγγελμα ή ποια επαγγέλματα τους ταιριάζουν, επιλέγοντας τις κατάλληλες σπουδές. Έχει αποδειχθεί ότι ένα μεγάλο μέρος εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, είτε γιατί το αντικείμενό σπουδών δεν συνάδει με την προσωπικότητά τους, είτε γιατί δεν έχουν τη
    δυνατότητα να τις ολοκληρώσουν. Να επισημάνουμε εδώ και το δράμα πολλών αριστούχων, οι οποίοι επηρεασμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο βρίσκονται να φοιτούν σε υψηλόβαθμες σχολές, τις οποίες εγκαταλείπουν στην συνέχεια, διαπιστώνοντας ότι το αντικείμενο σπουδών τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό που επιθυμούν πραγματικά.

β) ερωτήματα πληροφόρησης

  1. Για το αντικείμενο σπουδών και το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που τους ενδιαφέρουν.
  2. Για τη δυνατότητα που παρέχουν οι σχολές για μεταπτυχιακές σπουδές 3. Για τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα
  3. Για τις επαγγελματικές διεξόδους και τις προοπτικές απασχόλησης Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά θα ξεκαθαρίσουν ποιες σχολές τους ενδιαφέρουν και ποιες είναι οι προοπτικές του επαγγέλματος ή των επαγγελμάτων στα οποία καταλήγουν.

γ) ερωτήματα σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τους 4 συντελεστές βαρύτητας που είναι από 20 έως 40%

Πρόκειται για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία ισχύει από πέρσι και τους 4 συντελεστές βαρύτητας που είναι από 20 έως 40%, που καθορίζουν οι ίδιες οι σχολές και θα ισχύσει από φέτος. Οι δύο αυτές βασικές τομές στο υπάρχον σύστημα απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή των υποψηφίων.

Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά τέσσερα– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή, τον οποίο θα αποφασίζει κάθε Τμήμα ΑΕΙ που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι αυτόματα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής, δεν θα μπορούν να δηλώσουν τμήματα ΑΕΙ εάν έχουν επίδοση κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του τμήματος.

δ) ερωτήματα σχετικά με το λεγόμενο παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο

Από πέρυσι δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων να συμπληρώσουν, παράλληλα με το γνωστό μηχανογραφικό δελτίο για τις θέσεις στα ΑΕΙ, και μηχανογραφικό για τις θέσεις των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ). Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

ε) ερωτήματα σχετικά με το κόστος σπουδών

Εάν δεν υπάρχει σχολή που τους ενδιαφέρει στον τόπο κατοικίας τους, οφείλουν να διερευνήσουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν σε μια άλλη πόλη. Επομένως τα οικονομικά της οικογένειάς τους είναι ένα σημαντικό δεδομένο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους.

ζ) ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα μετεγγραφής

Μπορούν να διερευνήσουν την πιθανότητα και τις προϋποθέσεις μετεγγραφής κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή τον ίδιο τόπο που σπουδάζει ο αδελφός/ή τους, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα ή Σχολή, μέσα από το ΦΕΚ: http://users.sch.gr/ndemertzis/ant2021.pdf. Προσοχή όμως γιατί στο νόμο που ισχύει αυτή τη στιγμή, πολλά έχουν αλλάξει για τη δυνατότητα μετεγγραφής. Έτσι για παράδειγμα τέθηκε ακαδημαϊκό φίλτρο στις μετεγγραφές των φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ.

Β. Τα βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Απευθυνόμενος λοιπόν σε κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, θα του πρότεινα να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Βήμα πρώτο:

Επιλέγεις και εκτυπώνεις το επιστημονικό πεδίο που σε ενδιαφέρει.

Βήμα δεύτερο:

Σε κάθε Πεδίο χαρακτηρίζεις τις σχολές επιλογής σου με τα γράμματα:

  • Α: για τις Σχολές που σε ενδιαφέρουν πρωταρχικά
  • Β: για τις Σχολές που σε ενδιαφέρουν λιγότερο
  • Γ: για τις Σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν και τόσο.

Βήμα τρίτο:

  • Ιεραρχείς αριθμητικά (με 1, 2, 3…κλπ) τις σχολές της κατηγορίας Α από άποψη ενδιαφέροντος και προτίμησης πχ Α1, Α2, ….Α10. Προσοχή όμως να υπάρχει αριθμητική συνέχεια.
  • Όταν τελειώσεις με τα τμήματα της κατηγορίας Α προχωράς στην κατηγορία Β και κάνεις το ίδιο συνεχίζοντας, όμως, με τον αριθμητικό δείκτη που σταμάτησες προηγούμενα πχ Β11,…Β22, τέλος συνεχίζεις και στην κατηγορία Γ πχ Γ23… κλπ.

Βήμα τέταρτο:

Αν τώρα διαγράψεις τα γράμματα Α, Β, Γ, οι αριθμοί που παραμένουν δηλώνουν τη σειρά προτίμησης των σχολών επιλογής σου.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE