Πως το μεταναστευτικό αλλάζει την παγκόσμια οικονομία

Share on:

Η πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει αρκετούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία. Παράλληλα, μελετούν τις επιπτώσεις που έχουν οι μετανάστες στα μακροοικονομικά δεδομένα.

Ο αυξητικός ρυθμός της απασχόλησης εκπλήσσει διαρκώς τα τελευταία χρόνια με την αγορά εργασίας να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που προηγουμένως θεωρούνταν μη βιώσιμα και η κύρια εξήγηση είναι η αύξηση του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου η μετανάστευση κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο και ως εκ τούτου είναι λογικό να αυξάνεται η ζήτηση για κατοικίες και για ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. 

Παράλληλα, η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε ρυθμούς που προηγουμένως θεωρούνταν πολύ ισχυροί, αναπόφευκτα θα επηρεάσει την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι ένας επιπλέον παράγοντας ώθησης της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς, ικανός να δημιουργήσει ταχύτερη ανάπτυξη χωρίς αύξηση του πληθωρισμού. 

Η πιο λογική αφετηρία για να μελετήσει κανείς τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην οικονομίας είναι η αγορά εργασίας. Εξάλλου, πολλοί μετανάστες έρχονται στις ΗΠΑ σε αναζήτηση εργασίας που θα τους εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αύξηση της απασχόλησης ξεπερνάει σταθερά τις προβλέψεις τα τελευταία δύο χρόνια και ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζομένων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι μετανάστες θεωρείται πιθανότερο να απασχοληθούν σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η οικιακή βοήθεια, καθώς και η αναψυχή και η φιλοξενία, στους οποίους καταγράφεται και μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται κάτω από το 4% για περισσότερα από δύο χρόνια και αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 3,8%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.

Διχογνωμία υπάρχει ως προς την επίδραση της μετανάστευσης στους μισθούς. Παρότι πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι οι μετανάστες καλύπτουν πιθανότατα χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που δεν προκαλούν μισθολογικές πιέσεις, γεγονός είναι ότι κερδίζουν χρήματα τα οποία πρόκειται να ξοδέψουν, δηλώνει η Yelena Shulyatyeva, ανώτερη οικονομολόγος της BNP Paribas στις ΗΠΑ.

«Ακόμη και αν η μετανάστευση συμπιέζει τις μέσες ωριαίες αποδοχές συνολικά, θα ενισχύσει το προσωπικό εισόδημα φέτος και αυτό με τη σειρά του θα στηρίξει τις προσωπικές δαπάνες», επισήμανε η Shulyatyeva.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE