Η ώρα της κρίσης στη δίκη Φιλιππίδη και Τοπαλούδη

Share on:

Με κομμένη ανάσα παρακολουθούμε τα τελευταία νέα τόσο στην δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη όσον και στην δίκη της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη. Ολοκληρώθηκαν οι μαρτυρίες στη πρώτη δική καθώς δεν έλειπαν οι εντάσεις, ενώ στην δεύτερη καινούργια ιατροδικαστικά στοιχεία φτάνουν στον αέρα ¨παρέα¨ με μια ακόμη αναβολή.

Δίκη Φιλιππίδη-Νέες μαρτυρίες και ενστάσεις

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεων του ελληνικού #MeToo βρέθηκαν κατηγορούμενοι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης και ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης με βάσιμες κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, κάποιες από αυτές κατ’εξακολούθηση. Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την παρουσία μόνο δικαστών, ενόρκων, δικηγόρων των δύο πλευρών και του ίδιου του κατηγορουμένου Πέτρου Φιλιππίδη , ο οποίος προσήχθη και κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε μια γυναίκα, η οποία κατέθεσε με πάθος και τόλμη, όλα όσα έχει καταγγείλει στις δικαστικές Αρχές ότι έζησε το 2008. Το περιεχόμενο της κατάθεσής της, που θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής, από σεβασμό στη διαδικασία, δεν έγινε γνωστό στις λεπτομέρειές του. Σκοπός, ήταν να τους δοθεί επί της ουσίας η δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν, καθώς εκ των πραγμάτων, λόγω της φύσης της αξιόποινης πράξης, η εξέτασή τους στο δικαστήριο είναι συνυφασμένη με ερωτήσεις που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα της προσωπικής τους ζωής. Και αυτή ακριβώς η προσέγγιση, της προστασίας των θυμάτων, χωρίς όμως να περνά σε δεύτερο πλάνο ο σεβασμός στα δικαιώματα του κατηγορουμένου, ήταν που οδήγησε τους τρεις τακτικούς δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας στην απόφαση να κάνουν δεκτό το αίτημα των δύο γυναικών και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση να εξεταστούν χωρίς ακροατήριο.

Σε αντίθεση όμως με όλα τα παραπάνω, η τελευταία παθούσα θέλησε να δημιουργήσει το δικό της μονοπάτι προσεγγίζοντας το θέμα με διαφορετική οπτική. Συγκεκριμένα είπε  «αυτή είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και το κίνημα #MeToo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί και το τι συμβαίνει στον θεατρικό χώρο και το τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο».

Δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών. «Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολό τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη; Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας» ανέφερε ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Εκτίθεστε, κύριες μου, ποικιλοτρόπως και δεν μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο» είπε η άλλη συνήγορος υπεράσπισης Κική Μπακιρτζίδου, προκαλώντας την αντίδραση των θυμάτων και των συνηγόρων τους.

Η Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Εβελίνα Παπούλια, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη ήταν στα δικαστήρια, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα εν αναμονή της κρίσης της Δικαιοσύνης.

Δίκη Τοπαλούδη-Νέα ιατροδικαστικά στοιχεία και αναβολή της δίκης

Ακόμη μια δίκη που αναμένετε να ολοκληρωθεί είναι αυτή του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδης, της φοιτήτριας της Ρόδου που άδοξα τέλειωσε η ζωή της τον Νοέμβριο του 2018. Την υπόθεση ανέλαβε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας και καθώς έχει περάσει σχεδόν ενάμιση μήνας, οι γονείς της δεν έχουν καταφέρει να ανέβουν στο βήμα του μάρτυρα και να δώσουν φωνή στο αδικοχαμένο κοριτσάκι τους ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δυο δραστών.

Στο πλαίσιο της δίκης, ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από τη νεκροψία διαπιστώθηκε εξ αρχής εγκληματική ενέργεια. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, από τη νεκροψία και εν συνεχεία τη νεκροτομή «τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στον τράχηλο του λαιμού που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού», προσθέτοντας ότι εντόπισε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι. «Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως γιατί μεσολάβησε ο πνιγμός».

Ενώ η δίκη θα συνεχιζόταν στις 28 Μαρτίου 2022, πήρε ακόμη μια αναβολή λόγω κρούσματος  κορονοϊού. Η δικαστική επιτροπή δεν είχε επιλογή και η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη για το πρωί της 6ης Απριλίου. Η απρόσμενη αυτή απόφαση όπως είναι λογικό προκάλεσε έντονο εκνευρισμό τόσο στους γονείς της 21χρονης φοιτήτριας όσο και σε όσους βρίσκονται δίπλα τους σε αυτό τον αγώνα. «Τι δηλαδή, θα κάνουμε πάλι το ταξιδάκι Διδυμότειχο και πίσω; Κανείς δεν νοιάζεται για μας. Τι να πω», είπε η Κούλα Αρμουτίδου απευθυνόμενη προς το δικαστήριο, που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της κόρης της, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο, η αποκάλυψη της οποίας είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Δίπλα τους στον αγώνα είναι οι μητέρες της Ερατώς και της Γαρυφαλλιάς – που και οι δικές τους κόρες έπεσαν θύματα στυγερών εγκλημάτων.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE