Δραματικές εξελίξεις | Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία από τρία σημεία

Share on:

Σε εξέλιξη είναι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία από τρία μέτωπα στην Ουκρανία μετά την διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «αποστρατικοποίηση» της χώρας.

Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και απειλές για περαιτέρω «σφοδρές κυρώσεις» από τη Δύση, με τις αγορές να κατρακυλούν ανά την υφήλιο.

Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων τα χαράματα σε στόχους στη χώρα και στο Κίεβο με το υπουργείο Εσωτερικων της Ουκρανίας να καλεί τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια και τη συνοροφυλακή να δηλώνει ότι δέχεται επίθεση από πέντε περιοχές, περιλαμβανομένης της Λευκορωσίας στα βόρεια και της Κριμαίας στα νότια.Οπως διακρίνεται σε χάρτη του BNO οι ρωσικές δυνάμεις – υποβοηθούμενες στα βόρεια και από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει η ουκρανική συνοροφυλακή – επιτέθηκαν μέχρι στιγμής σε 30 περιοχές της Ουκρανίας.

8 νεκροί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Βομβαρδισμοί αναφέρονται σ’ όλη τη χώρα, εκρήξεις και επιθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα, την Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη.

Το Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με το Reuters. Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν κι ένα τραυματία στο Μπρόβαρι της επαρχίας του Κιέβου.

Ο στρατός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά και ένα ελικόπτερο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το ρωσικό υπ ΑΜ ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα πριν την επίθεση ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει «κατοχή» της Ουκρανίας, αλλά ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπερέβησαν την ρωσική «κόκκινη γραμμή» με την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε δε άλλες χώρες ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης στις ρωσικές κινήσεις θα οδηγήσει σε «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».

Πηγή :iefimerida.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE