Υπόθεση Ανδρουλάκη | Ένα μόνο έγγραφο στον φάκελο της ΕΥΠ

Share on:

Ένα απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προς την εταιρεία Wind, που είναι η εταιρεία που χρησιμοποιεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι το μόνο έγγραφο που διασώθηκε από τον φάκελο για την παρακολούθηση του τηλεφώνου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό αποκάλυψε η Καθημερινή της Κυριακής, καθώς ο υπόλοιπος φάκελος έχει καταστραφεί…

Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, με επίκληση λόγου εθνικής ασφάλειας, ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν αιτήματος της ΕΥΠ, που φέρει την υπογραφή της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου. Η ίδια μάλιστα κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι το αίτημα φέρει την υπογραφή και άλλων 6 τμηματαρχών της Υπηρεσίας.

Η σχετική διάταξη, όπως αποκάλυψε η Καθημερινή, κοινοποιήθηκε στην εταιρεία Wind-μέσω της οποίας εκτελέστηκε η απόφαση- καθώς και στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ

Όπως έγραψε ο αστυνομικός συντάκτης της Καθημερινής Γιάννης Σουλιώτης, 24 ώρες μετά υπήρξε νέα επικοινωνία ανάμεσα στην ΕΥΠ και στην Wind. Αλλά ήταν μια τυπική αλληλογραφία με την οποία η Υπηρεσία ζητούσε από τους υπευθύνους της εταιρείας να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν, προς αποφυγή λάθους, ότι η τηλεφωνική σύνδεση που αναφερόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου, ανήκε όντως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το εν λόγω έγγραφο φέρεται να είχε τις υπογραφές του παραιτηθέντος διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου καθώς και μιας αστυνομικού, που υπηρετούσε ως αποσπασμένη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η αποκάλυψη αυτή της Καθημερινής έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κατέθεσε η Εισαγγελέας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον αριθμό των υπογραφών που έφερε το έγγραφο, ενώ το ρεπορτάζ της εφημερίδας διατυπώνει επιφυλάξεις ακόμα και αν το έγγραφο τη άρσης του απορρήτου, φέρει όντως την υπογραφή της κυρίας Βλάχου.

Η τρίτη υπογραφή της αστυνομικού είναι από πρόσωπο που υπηρετούσε ως υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΥΠ και μετακινήθηκε, για λόγους υγείας υποτίθεται, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για το μοναδικό στοιχείο του “φακέλου Ανδρουλάκη” που διασώζεται, έγραψε η Καθημερινή, καθώς από τον έκτακτο έλεγχο που διενήργησε την Τρίτη και την Τετάρτη η ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα αρχείο ψηφιακό ή ακόμη και έντυπο σχετικό με τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της ΑΔΑΕ γιατί χάθηκε ο φάκελος, τα στελέχη της ΕΥΠ απάντησαν ότι την ίδια ημέρα που ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε αίτημα για τον έλεγχο του τηλεφώνου του, η υπηρεσία ενεργοποίησε το νέο σύστημα “νόμιμων συνακροάσεων”, με συνέπεια να χαθούν όλα τα προηγούμενα αρχεία.
Αυτό σημειώνει η εφημερίδα έγινε παρότι υπάρχει η υποχρέωση τήρησης αρχείων για διάστημα δύο ετών. Ενώ διατυπώνει υπόνοιες ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, αφού υπήρχαν πληροφορίες, ότι το νέο σύστημα νόμιμων συνακροάσεων ήταν πλήρως λειτουργικό ήδη από τις αρχές του 2022.

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE