Κοζάνη | Ο Γ.Βαρουφάκης κρίνει σκληρά τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση

Share on:

Το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης επισκέφτηκε ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, covid-19, τονίζοντας ότι “η πανδημία απέδειξε σε όλες και όλους, ότι το δημόσιο νοσοκομείο είναι το μοναδικό εμπόδιο στην αρρώστια και τον θάνατο”.

«Ο ιδιωτικός τομέας ως αρουραίοι πήδηξαν πρώτοι από το πλοίο και άφησαν αυτούς τους ανθρώπους εδώ, νοσηλευτές και γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και το έκαναν με έναν ηρωικό τρόπο. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε τα πάντα να αποψιλώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Βαρουφάκης συνομιλώντας με τους εργαζόμενους, τους γιατρούς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Παράλληλα επικεντρώθηκε στην υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας, καθώς και στην πρόθεση της κυβέρνησης για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων, με τη λογική ότι πλέον υπάρχουν καλοί οδικοί άξονες, όταν όμως ακόμα και το ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο και προωθείται η ιδιωτικοποίηση του.

Παράλληλα αναφερόμενος στους προγραμματισμούς της Κυβέρνησης για το Εθνικό σύστημα υγείας τόνισε: «Οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν, θέλουν να καταργήσουν τη θεμέλια λίθο του ΕΣΥ, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του δημοσίου τομέα υγείας. Έχουν πρόβλημα με οποιοδήποτε κοινό, δημόσιο αγαθό βρίσκεται εκτός της αγοράς. Τα νοσοκομεία για μας είναι το ταξικό μέτωπο, το μέτωπο της ρήξης, όπου η Μητσοτάκης Α.Ε. επικεντρώνει τις επιθέσεις των ολιγαρχικών συμφερόντων που εξυπηρετεί».

Επιπρόσθετα ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 έκανε εκτενή αναφορά στην νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα πει όχι σε ένα νέο νοσοκομείο; Εκτός, βέβαια, αν στόχος είναι η κατάργηση των περιφερειακών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων που υπάρχουν. Η δημιουργία ενός “κτήνους” νοσοκομείου το οποίο, ουσιαστικά, να είναι το νοσοκομείο της Εγνατίας Οδού όπου θα πρέπει να έρχονται από 40 και 50 χλμ μακριά οι άνθρωποι για να βγάλουν δύο ράμματα. Θέλουμε νέα νοσοκομεία αλλά στο πλαίσιο ενός δικτύου, έτσι ώστε οι ασθενείς, οι πολίτες να είναι κοντά σε πρωτοβάθμια υγεία, σε Κέντρα Υγείας, σε νοσοκομεία σαν αυτό. Όσον αφορά στο νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, αυτά είναι πολυτέλειες. Εδώ έχουμε, σε αυτό το νοσοκομείο που μιλάμε, υποστελέχωση 50% σύμφωνα με το οργανόγραμμα, δηλαδή από τις θέσεις που υποτίθεται, ότι υπάρχουν, οι μισές πληρούνται. Ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες για υγειονομικούς χάρτες και ανοησίες και ας προσλάβουμε γιατρούς και νοσοκόμους, ας στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σταματήσει αυτή η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης εκ των έσω γιατί ο ιδιωτικός τομέας ποτέ δεν μπορεί να παράσχει σοβαρές υπηρεσίες υγείας. Η πανδημία το έχει αποδείξει».

Όσον αφορά το επίδομα στους ένστολους, σημείωσε πως το ΜέΡΑ25 ήμασταν το μόνο κόμμα που καταψηφίσαμε το 600άρι στα σώματα καταστολής. «Ήταν – τόνισε – μια κίνηση προσβλητική απέναντι στη νοημοσύνη των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Δύο ώρες μετά τους δολοφονικούς πυροβολισμούς, που πήραν τη ζωή του 16χρονου Κώστα, ο Πρωθυπουργός βγήκε, προεκλογικά, να δώσει 600 ευρώ στους ανθρώπους της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής του Λιμενικού. Εμείς είπαμε, πρώτον το timing, ο χρόνος έχει σημασία, δεύτερον στους τραυματιοφορείς, στους υγειονομικούς, στους δασκάλους, στους γιατρούς εκεί δεν δίνεις επιδόματα;».

Ερωτηθείς για τις εκλογές ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Ο  Πρωθυπουργός ξέρει πότε θα τις κάνει. Αλλά δεν έχει σημασία, κοντός ψαλμός αλληλούια. Οι εκλογές έρχονται. Εμείς έχουμε  ως στόχο να αναδείξουμε την ολιγαρχική λεηλασία που επικρατεί». Έφερε ως παράδειγμα την KWH που παράγεται με φθηνό τρόπο από τα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ στην περιοχή της Κοζάνης και οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας «πληρώνουν ωσάν να παράγεται από το ακριβότερο LNG» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό είναι για μας το διακύβευμα των εκλογών, να σταματήσουμε αυτή την  λεηλασία».

Ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση στο Επιμελητήριο Κοζάνης με παραγωγικούς φορείς, εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων. Στο τραπέζι βρέθηκαν τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου μεταξύ αυτών κυρίαρχα ρευστότητα και ενεργειακή κρίση. Ο Γραμματέας του ΜεΡΑ 25 σε δηλώσεις του έκανε λόγο για φτωχοποίηση της περιοχής και χαρακτήρισε όχι και τόσο δίκαιη την μετάβαση.

Πηγή: ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE