Η αλληλεγγύη ξεπέρασε τα σύνορα | Η ευγνωμοσύνη της Τουρκίας προς την Ελλάδα

Share on:

Την ελπίδα αποκατάστασης των σχέσεων των δυο λαών ανέδειξε η στήριξη της Ελλάδας προς τα θύματα του σεισμού της Τουρκίας. Μια ανθρωπιστική πράξη, που έδωσε την απάντηση της στις Ελληνοτουρκικές διαφορές και τα ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας.

Ο φονικός σεισμός που εκδηλώθηκε και έπληξε την Τουρκία και την Συρία, μετρώντας μέχρι στιγμής περίπου 38.000 νεκρούς έκανε κρότο κοινωνικά και ανθρωπιστικά σε όλη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως θα παρέχει για όσο χρειαστεί οικονομική και υλική βοήθεια στις πληγείσες χώρες. Μια τεράστια βοήθεια που έδωσε από την πρώτη στιγμή και η Ελλάδα.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να σώσουν αρκετές ζωές. Ανέσυραν πολλούς τραυματίες, αλλά και νεκρούς που δεν κατάφεραν να αντέξουν στη δίνη του σεισμού. Παράλληλα, δεν έχουν σταματήσει να αποστέλλονται φάρμακα και τρόφιμα προς τους σεισμόπληκτους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Οι Τούρκοι εξέφρασαν θερμά, γεμάτοι ευγνωμοσύνη, τα ευχαριστώ τους προς τους Έλληνες διασώστες για την σημαντική βοήθεια τους, μέσω των Social Media.

https://twitter.com/ervah_ezel62/status/1623273738857852932

Όπως άλλωστε δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ : «η Ελλάδα προσέφερε αμέσως βοήθεια στην Τουρκία και ίσως είναι καιρός να μπει ένα τέλος στην αντιπαλότητα». Την αντιπαλότητα αυτή δεν ενστερνίζεται ούτως ή άλλως μεγάλη μερίδα του λαού της Τουρκίας. Μάλιστα οι σεισμοπαθείς είναι οργισμένοι και θεωρούν πως η Δημοκρατία της Τουρκίας στάθηκε ανεπαρκής για να προφυλάξει τους πολίτες της. Ο σεισμός πήρε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και κατέδειξε την σημασία της προσφοράς μεταξύ των λαών, κάνοντας την ανάγκη για ισορρόπηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας πιο επιτακτική από ποτέ.

Η πολιτική διένεξη και η ρητορική επεκτατικής πολιτικής από τον Τούρκο Πρόεδρο σταματά εκεί που αρχίζει η ανθρωπιά.

Η διπλωματία των σεισμών

Το καλοκαίρι του 1999, η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας όταν επλήχθη από συνεχείς σεισμούς σε πολλά μέρη της επικράτειας της. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, η Τουρκία ανταπέδωσε τη βοήθεια προς τη γειτονική της χώρα με αφορμή τον δυνατό σεισμό στην Αθήνα, μεγέθους 5,9 στην κλίμακα ρίχτερ.

Η αμοιβαία αλληλεγγύη έφερε την ελπίδα για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο η ειρηνευτική διάθεση δεν κράτησε για πολύ. Η λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών” δεν κατάφερε να σταθεί ανίκητη μπροστά στην επιθυμία για διεκδίκηση των συνόρων. Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα η διπλωματία αυτή επαναλαμβάνεται δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τις αλλαγές στην συσχέτιση Ελλάδας – Τουρκίας. Ποια θα είναι από εδώ και πέρα; Θα αποτελέσει συνώνυμη της ειρηνευτικής συνεργασίας ή της διατήρησης του ψυχρού και ασταθούς κλίματος;

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές και τον εναγκαλισμό τους, δήλωσε πως ελπίζει να είναι η αφορμή για να ανοίξει μια νέα σελίδα η Τουρκία με την Ελλάδα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, με τα θύματα συνεχώς να πολλαπλασιάζονται, γίνεται αντιληπτό το πως η ζωή και ο ανθρωπισμός παίρνουν τις διαστάσεις που πραγματικά έχουν.

Είναι καιρός οι ηγεσίες να αφήσουν στην άκρη τα επετακτικά τους σχέδια, και να προσηλωθούν στο πως θα δημιουργήσουν μια αρμονική συνύπαρξη, αλλά και έναν ασφαλή τόπο για τους ανθρώπους που πατούν τα χώματα, που εκείνες διοικούν.

Γράφει η Ελένη Σερδάρη


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE