Τουρκία | Διπλασιασμός του φυσικού αερίου στον αγωγό Ταναρ

Share on:

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι στο εγγύς μέλλον σχεδιάζεται να διπλασιαστεί ο όγκος του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν που μεταφέρει ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Anatolian (TANAP) που διέρχεται την Τουρκία, πριν συναντήσει τον ΤΑΡ που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κ. Ντονμέζ την Παρασκευή σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (OTG) στη Βουδαπέστη.

«Ο TANAP είναι ένα από τα σημαντικά έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και περαιτέρω στην Ευρώπη, στην Ιταλία. Η σημερινή του χωρητικότητα είναι 16 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Αλλά στο εγγύς μέλλον θα διπλασιάσουμε αυτή την ποσότητα, τόσο η Τουρκία όσο και οι γείτονες», είπε, με την Ελλάδα να είναι άμεσα ενδιαφερόμενη καθώς μεγάλο ποσοστό του αερίου που διέρχεται τον ΤΑΝΑΡ περνά και από τον ΤΑΡ.

Ο κ. Ντονμέζ σημείωσε τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών και των προμηθειών ενεργειακών πόρων και υπενθύμισε την υλοποίηση επένδυσης για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Μιλώντας για την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι «η Ευρώπη αποδείχθηκε απροετοίμαστη για την κρίση φυσικού αερίου», αποφάσισε να χρησιμοποιήσει LNG, «αλλά οι τιμές του αυξήθηκαν ασυνήθιστα λόγω έλλειψης χωρητικότητας, αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και τερματικών».

Kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE