Νέος γύρος συνομιλίων για το πλαφόν στην ενέργεια στις 30 Σεπτεμβρίου

Share on:

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της Ε.Ε.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Τζόζεφ Σίκελα.

«Μόλις συγκάλεσα ένα ακόμη έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας για να συζητηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση:

  1. Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
  2. Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
  3. Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.
  4. Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
  5. Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. εμφανίστηκαν αιφνιδιασμένες σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η πιο αμφιλεγόμενη πρόταση είναι αυτή για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με στόχο σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE