Αύξηση των εξαγωγών Ρωσικού LNG στην Ευρώπη

Share on:

Παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις, η Ρωσία ήταν πέρυσι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης, σύμφωνα με την οργάνωση «Friends of the Earth», που επικαλείται στοιχεία της ΕΕ. «Οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022 αυξήθηκαν κατά 46%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Και όπως έχει μελετηθεί εδώ και καιρό, η τιμή του LNG ήταν πολύ υψηλότερη από το φυσικό αέριο μέσω αγωγών», αναφέρει η οργάνωση και προσθέτει: «Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ δαπάνησε ποσό ρεκόρ 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για ρωσικό LNG –πέντε φορές περισσότερα από ότι την προηγούμενη χρονιά».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mediapart, οι εισαγωγές ρωσικού  φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν πλέον μειωθεί δραστικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Όμως πολύ LNG εξακολουθεί να  έρχεται στην Ευρώπη από τη Ρωσία», αναφέρει. «Από την έναρξη του πολέμου, οι εξαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 58%, λέει η Πάολα Ντι Ματία Περέρ, αναλύτρια αερίου για την Independent Commodity Intelligence Service (ICIS). Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία ειδικότερα, αλλά και η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία επεκτείνουν τις παράκτιες υποδομές τους. «Υπάρχουν σήμερα πολλές επενδύσεις σε LNG στην Ευρώπη », λέει η Περέρ .«Εάν υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, μιλάμε για 15 νέα μέχρι το τέλος του 2024, η ικανότητα επαναεριοποίησης θα αυξάνεται κατά 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

Πρωταθλήτρια η Γαλλία

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, ο όμιλος TotalEnergies προμηθεύει τη Γαλλία και την Ευρώπη με άφθονο ρωσικό LNG. Η Γαλλία, όπως η Ισπανία, «διψούν» για ρωσικό αέριο. «Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Γαλλία έχει αγοράσει LNG αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία», επισημαίνει η ΜΚΟ, αναφερόμενη σε εκτιμήσεις του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Η Γαλλία είναι πλέον ο πέμπτος μεγαλύτερος  ευρωπαϊκός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η κυβέρνηση βασίζεται στην TotalEnergies για την προμήθεια ρωσικού LNG, επειδή η γαλλική πολυεθνική «είναι ο de facto ιδιοκτήτης των ρωσικών μονάδων LNG στον τομέα του φυσικού αερίου», τονίζει η Mediapart .

Αν και ο όμιλος ισχυρίζεται ότι έχει αποσυρθεί από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Charyaga και Termokarstovoye ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η TotalEnergies εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 20% του κεφαλαίου στη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek και την κοινοπραξία Yamal LNG.

Η κοινοπραξία μάλιστα σημείωσε ρεκόρ παραγωγής με 21 εκατομμύρια τόνους LNG. Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα από την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων LNG για το Bloomberg και το αποτέλεσμα ήταν ότι το ένα τέταρτο αυτής της παραγωγής εξήχθη απευθείας στη Γαλλία. Η χώρα προηγείται ακόμη και της Κίνας με 23% . Η Mediapart τονίζει ότι παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η TotalEnergies συγκέντρωσε συνολικά μερίσματα 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ρωσικές συμμετοχές της το 2022.

naftemporiki


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE