Στην Αθήνα ο Έντι Ράμα στις 12 Μαϊου | Που αποσκοπεί η επίσκεψη

Share on:

Επίσκεψη-έκπληξη στην Αθήναθα πραγματοποιήσει στις 12 Μαΐου ο Εντι Ράμα εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και στη σκιά της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη που έχει βάλει σε «πάγο» τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Διόλου τυχαία, μιλάμε για μια επίσκεψη εσωτερικού χαρακτήρα, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει επαφές με την αλβανική κοινότητα και δεν θα έχει καμία επίσημη συνάντηση με έλληνες αξιωματούχους. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο αλβανός πρωθυπουργός πραγματοποιεί τέτοιου τύπου επίσκεψη στην Αθήνα.

Πέραν τούτων, διπλωματικές πηγές στα Τίρανα και στην Αθήνα επισήμαιναν ότι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη αντικειμενικά μπορεί να έχει και το στοιχείο της επίδειξης δύναμης, με τον Ράμα να επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές των δεκάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών που έχουν το νόμιμο δικαίωμα του εκλέγειν ως Ελληνες πολίτες, σε απάντηση στην υποψηφιότητα Μπελέρη. Ενα τέτοιο γεγονός, πάντως, ακόμη κι αν ο Ράμα αποφύγει τις αναφορές στις ευρωεκλογές, θα συνιστούσε σε κάθε περίπτωση έμμεση εμπλοκή στη διαδικασία.

Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων στα Τίρανα, ο Μπελέρης θα έχει βγει από τη φυλακή έως τον Αύγουστο. Οχι όμως αθώος και δικαιωμένος, αλλά με μια μικρή έστω ποινή στο μητρώο του, ώστε να μην έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε πιθανές νέες εκλογές για τον Δήμο Χειμάρρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του προσωρινού δημάρχου η σημερινή αντιδήμαρχος που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Αλλά εάν γίνουν εκλογές, όπως έχει ανακοινώσει ο Ράμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η κάθοδος του ομογενούς πρώην υπουργού και νυν περιφερειάρχη Αυλώνα, Βαγγέλη Τάβου, ο οποίος ήδη έχει μεταφέρει από τις αρχές του χρόνου τα εκλογικά του δικαιώματα στη Χειμάρρα, από τη Δρόπολη όπου παραδοσιακά πολιτευόταν.

Καθώς δεν θα υπάρξουν επίσημες συναντήσεις, το ενδιαφέρον από την επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα εστιάζεται στην ομιλία του στους απόδημους Αλβανούς και στις αναπόφευκτες(;) αναφορές στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στα της ελληνικής μειονότητας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Χειμάρρα. Το (αλαζονικό) αίσθημα του «θριαμβευτή» στη «μάχη της Χειμάρρας» θα συνοδεύει τον Εντι Ράμα και στην Αθήνα, αφού εκ χαρακτήρος δύσκολα θα μπορέσει να το τιθασεύσει.

ethnos – kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE