Ραβάνης | Άδικα τα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Share on:

Άδικα χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για να πατάξει φαινόμενα φοροδιαφυγής που εκτιμάται ότι εντοπίζονται στον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Ραβάνης επεσήμανε ότι μόνον με την επιβολή περισσότερων ελέγχων από την κρατική μηχανή, την θέσπιση δύο διαφορετικών ΑΦΜ για φυσικά πρόσωπα και επιχείρηση, αλλά και ο τακτικός έλεγχος των βιβλίων εσόδων εξόδων θα μπορούσαν να συνδράμουν στην οριστική πάταξη της φοροαποφυγής.

Ειδικότερα:

Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα μέτρα που θέλει να λάβει η Κυβέρνηση

«Είναι άδικα τα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες. Ειδικά για τους βιοτέχνες και τους μεταποιητές, οι οποίοι είναι μια ειδική ομάδα των επαγγελματιών. Εμείς λέμε ότι είναι πολύ δύσκολο, στο κομμάτι των βιοτεχνών και των μεταποιητών να υπάρχει φοροαποφυγή γιατί για εμάς δεν υπάρχει φοροαποφυγή. Ήδη πληρώνοντας 650 ευρώ, το ειδικό τέλος που πληρώνουμε είναι σαν να δηλώνουμε ήδη 14.500 ευρώ συν όλα αυτά που δηλώνουμε επιπλέον. Μην ξεχνάτε ότι φορολογούμαστε από το μηδέν και έτσι η φορολόγησή μας είναι περισσότερη από τον κάθε Έλληνα.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα μέτρα που θέλει να λάβει η Κυβέρνηση εναντίον της δικής μας τάξης. Εκείνο που προτείναμε και ήταν ξεκάθαρο, είναι τα δύο διαφορετικά ΑΦΜ. Το ίδιο ΑΦΜ έχει το φυσικό πρόσωπο, το ίδιο και η επιχείρηση. Θα ήταν πολύ ξεκάθαρο λοιπόν εάν υπήρχε ξεχωριστό ΑΦΜ μεταξύ του προσώπου και της επιχείρησης όπως γίνεται σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Άλλο η επιχείρηση, άλλο τα ατομικά εισοδήματα και κατ’ αυτόν τον τρόπο με έσοδα και έξοδα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Θα πρέπει να βασιστούμε στα βιβλία, έσοδα έξοδα. Η Χώρα έχει προχωρήσει σε αυτό το θέμα και μπορεί να ελέγχει τα πάντα. Υπάρχουν τα pos, υπάρχουν οι αποδείξεις κλπ. Άρα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να υπάρχουν έλεγχοι από την πλευρά του κράτους και ελέγχονται πραγματικά όσοι φοροδιαφεύγουν. Θεωρούμε πραγματικά πολύ άδικο αυτό το μέτρο γιατί όπως ξέρετε τις βιοτεχνικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις που υπάρχουν εργαζόμενοι και μηχανήματα, όλα είναι ελεγχόμενα και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει φοροαποφυγή. Δυστυχώς πολλοί θεωρούν ότι μια επιχείρηση είναι πάντα κερδοφόρα, ειδικά στο κομμάτι της παραγωγής θα μπορούσαν πολύ εύκολα να μην είναι κερδοφόρα μια επιχείρηση. Εκεί προτείναμε, εάν επιμείνει η Κυβέρνηση να βάλει τα αντικειμενικά κριτήρια ή οτιδήποτε άλλο να φτιαχτεί ένας κωδικός στην φορολογική δήλωση, που σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει κάποια ζημιά ή οτιδήποτε άλλο να εξηγεί σε εκείνον το συγκεκριμένο κωδικό το πρόβλημα γιατί δεν δήλωσε κέρδη».

Περισσότεροι έλεγχοι από το κράτος για την αποφυγή της φοροδιαφυγής

«Λέμε περισσότερους ελέγχους και εξηγούμε ότι στην δική μας τάξη δεν είναι τόσο εύκολο να υπάρχει φοροαποφυγή. Μάλιστα νιώθουμε αδικημένοι απέναντι στους άλλους Έλληνες όταν εμείς φορολογούμαστε από το πρώτο μας ευρώ και συν με το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουμε θεωρείται εκ των ουκ άνευ ότι εμείς έχουμε αντίστοιχα 14.500 ευρώ εισόδημα όσο έχει ένας μισθωτός. Έτσι όπως το έθεσε ο Υπουργός, λυπάμαι που το λέω, άλλα πάει να βάλει μια τάξη λέγοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι σίγουρο όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, βιοτέχνης ή μεταποιητής ότι σώνει και καλά η επιχείρηση θα έχει κέρδη. Δεν είναι απόλυτο ότι η δική μας τάξη δεν πληρώνει φόρους.

Θα δούμε δύο πράγματα.  Το ένα είναι επιχειρήσεις να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και το δεύτερο να δηλώνουν αυτά που πρέπει και να κυνηγάνε περισσότερο το μαύρο χρήμα».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE