Μήτσιος | Οικονομική αυτοτέλεια στην Περιφέρεια Αττικής για την ουσιαστική προσφορά στον πολίτη

Share on:

Μόνο μέσα από την οικονομική αυτοτέλεια της Περιφέρειας, η Αττική θα μπορέσει να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποδομές και ενέργειες που θα την καταστήσουν στην πλέον σύγχρονη της Ευρώπης.

Την εκτίμηση αυτή έκανε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός Διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος που κατέρχεται στην πολιτική σκηνή ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ του Υποψηφίου Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Ειδικότερα:

Ως ενεργοί πολίτες αυτής της κοινωνίας οφείλουμε να επιδεικνύαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας

«Πιστεύω ότι όσοι είμαστε ενεργοί πολίτες πρέπει έμπρακτα να το επιδεικνύουμε. Νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να βγούμε μπροστά. Η Κοινωνία θέλει ανθρώπους που είναι βγαλμένοι μέσα από την ίδια την κοινωνία, με εργασιακή πορεία, με γνώσεις και με ικανότητες που μπορούν στην πορεία να αναδειχθούν μέσα από τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης υπηρετώντας τον.  Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο, στον συμπολίτη μας».

Ένας Διεθνολόγος για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρόλος και ο θεσμός των Περιφερειών είναι πάρα πολύ σπουδαίος. Μεγάλες χώρες το μοντέλο που έχουν, της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης, των πόρων και της λειτουργίας του κράτους περνάει μέσα από την Περιφέρεια. Εκεί λοιπόν έχουν αξιοποιήσει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, η Γαλλία κυρίως αλλά και άλλες χώρες, που είναι πιο κοντά οι λύσεις για τα προβλήματα των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών  από το κέντρο. Εμείς έχουμε ακόμη ένα Αθηνοκεντρικό κράτος, ένα κράτος το μοντέλο του οποίου είναι «Πρωθυπουργικό», άρα κεντρική διοίκηση σε μεγάλο βαθμό και σε βαθμό οι Περιφέρειες δεν έχουν τα περιθώρια που θα μπορούσαν να έχουν και το ρόλο που θα έπρεπε να παίξουν στο μέλλον.

Η Αττική είναι μέσα στις 5 πρώτες Περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πληθυσμιακά. Έχουμε πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Αθροιστικά αν υπολογίσουμε ότι η Αττική ξεπερνάει τον πληθυσμό χωρών όπως είναι το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία κλπ. Άρα λοιπόν η Αττική είναι μια Περιφέρεια – Κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ρόλος και για έναν Διεθνολόγο μέσα και από τα προγράμματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια και σε επίπεδο διεθνών συνεργασιών, στον Πολιτισμό, στην Οικονομία, στην καινοτομία κ.α., μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα».

Οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών

«Βασικός στόχος, το έχει πει και ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, είναι να περάσουν αρμοδιότητες από την πολιτεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως στην Περιφέρεια ούτως ώστε τα πράγματα να είναι πιο απλοποιημένα, να ελέγχονται καλύτερα και να υπάρχει συντονισμός όπου απαιτείται. Τώρα με όλη αυτή την διασπορά των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει ευθύνη με αποτέλεσμα στο τέλος να μην ξέρουμε ποιος φταίει και γιατί δεν προχωρούν τα πράγματα. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν πόροι, μεταφορά πόρων από την κεντρική διοίκηση στις Περιφέρειες και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της Αττικής που ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας εδώ, ούτως ώστε να αποτελέσει αυτό το εργαλείο ανάπτυξης. Το άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει αυτό το πράγμα, για την οικονομική αυτοτέλεια και την αρμοδιότητα των Περιφερειών. Απλώς είναι θέμα πίεσης πολιτικής και μέσα από την πρότασή μας αυτή, εφόσον ο λαός της Αττικής μας επιλέξει, θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό τον στόχο».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE