Ανδρέου | Σε στελέχη του στρεπτόκοκκου οφείλονται οι ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών στην Ελλάδα

Share on:

Σε στελέχη του στρεπτόκοκκου οφείλονται οι ανεξήγητοι μέχρι πρότινος θάνατοι από τον στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με τον γνωστό Παιδίατρο Μάριο Ανδρέου.

Παράλληλα είναι μεγάλη η πιθανότητα ένα παιδί να νοσήσει ταυτόχρονα από στρεπτόκοκκο, ίωση και κορωνοϊό. Αυτό, σύμφωνα με το κο Ανδρέου δημιουργεί στελέχη του στρεπτόκοκκου, που καθιστούν τον συγκεκριμένο ιό πιο διεισδυτικό και συνεπώς πιο απειλητικό για την ζωή των ασθενών.

Ο θάνατος ενός 8χρονου παιδιού από στρεπτόκοκκο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» το μεσημέρι της Πέμπτης, προκάλεσε την έντονη ανησυχία των γονέων και στην χώρα μας. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι ο 7ος κατά σειρά θάνατος από την εν λόγω ίωση.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Ανδρέου εξήγησε πως δεν σχετίζεται με την κλασική στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, αλλά με ένα νέο στέλεχος του στρεπτόκοκκου, γνωστό και ως διεισδυτικό.

Τέλος, σύμφωνα με τον κο Ανδρέου, η δειγματοληψία που λαμβάνεται για την εξέταση του strep test είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για αυτό το λόγο πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι ανακριβή.

Ειδικότερα:

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πως αντιμετωπίζεται

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό κλασικό μικρόβιο, το οποίο έχουμε συναντήσει σε όλες τις ελληνικές οικογένειες, και λίγο πολύ οι πλειονότητα των ανθρώπων έχει νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Κάνει δηλαδή κλασική στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ενώ σε λίγες περιπτώσεις, ο ίδιος ο στρεπτόκοκκος κάνει και οστρακιά.

Αποτελεί ένα κλασικό μικρόβιο που αντιμετωπίζεται εύκολα με ένα κλασικό αντιβιοτικό, όπως είναι η αμοξυκιλλίνη, με αποτέλεσμα σε 1,5 ημέρα το μικρόβιο να έχει αντιμετωπιστεί σε έναν βαθμό, ώστε να μη μεταδίδει τον στρεπτόκοκκο. Τη θεραπεία, αξίζει να σημειωθεί, πως τη διατηρούμε ένα 10ήμερο.

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος | Ποια είναι η επικινδυνότητα του

Από την αρχή του έτους, διαπιστώσαμε στο υπόλοιπο της Ευρώπης πως υπάρχουν ανεξήγητοι θάνατοι από τον στρεπτόκοκκο και πραγματικά δεν ξέραμε γιατί. Εν τέλη διαπιστώθηκε πως οφείλεται σε κάποια στελέχη του στρεπτόκοκκου, τα οποία λέγονται διεισδυτικά. Έχουμε λοιπόν ένα μικρόβιο, το οποίο μπαίνει βαθύτερα στον οργανισμό μας, ενώ θα έπρεπε να έχει σταματήσει ουσιαστικά στις αμυγδαλές μας ή στον φάρυγγα. Μέχρι και σήμερα τα αίτια αυτού βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Από τη μια, υπάρχει η άποψη πως δημιουργήθηκε ένα ανοσιακό κενό λόγω του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την κατάσταση. Από την άλλη, υπάρχει η θεώρηση ότι με τους εγκλεισμούς που είχαμε δεν είχαμε όλες αυτές τις λοιμώξεις που κανονικά πρέπει να περνάει ένα παιδί ή ένας ενήλικας. Επομένως, επειδή αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλές συν λοιμώξεις, δηλαδή ταυτόχρονα ένα άτομο νοσεί από 2 έως και 3 διαφορετικά νοσήματα. Αυτό ίσως δημιουργείτο παράθυρο εισόδου για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

Πολύ πιθανόν ένα παιδί να νοσεί από στρεπτόκοκκο και ίωση ή κορωνοϊό

Στις δικές μας περιπτώσεις, πράγματι είναι πολύ πιθανόν ένα παιδί να νοσεί από στρεπτόκοκκο και ίωση ή κορωνοϊό.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η χρησιμότητα των self test, όπου εμείς σαν γιατροί συμβουλεύουμε τους γονείς να το προμηθευτούν. Είναι σημαντικό πριν την επίσκεψη στο γιατρό, να κάνει το παιδί το τρίπτυχο selft test για κορωνοϊό, RVS και γρίπη. Σε ό,τι αφορά το strep test, που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τα φαρμακεία καλό είναι να μη γίνεται από τους γονείς αλλά από κάποιον εξειδικευμένο. Αυτό διότι για τη δειγματοληψία του είναι απαραίτητο να παρθεί υλικό από τον φάρυγγα, συγκριτικά με τα άλλα τεστ που η δειγματοληψία λαμβάνεται από τη μύτη. Για αυτό λοιπόν, πολλές φορές θα δούμε ψεύτικα αποτελέσματα.

Για να πούμε λοιπόν πως ένα άτομο νοσεί και έχει στρεπτόκοκκο πρέπει να έχει την κλινική εικόνα, που σημαίνει υψηλό πυρετό, έντονος πόνος στον λαιμό και να έχουμε και ένα strep test θετικό. Εάν από την άλλη όμως, έχουμε ένα strep test με θετικό αποτέλεσμα χωρίς όμως τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να σημαίνει απλή φορεία. Το 30% των ανθρώπων μπορεί να έχουν τον στρεπτόκοκκο στον λαιμό τους, χωρίς να έχουν λοίμωξη, να είναι δηλαδή απλά φορείς. Αυτοί δε χρειάζονται την αγωγή της αντιβίωσης.

Είναι ιδιαίτερα γρήγορη η μεταδοτικότητα του στρεπτόκοκκου, ειδικότερα μέσα από τα σταγονίδια. Όμως, εάν πάρουμε αντιβίωση σε 36 ώρες σταματάει το άτομο να μεταδίδει το νόσημα και το παιδί μπορεί να επιστρέψει ακόμη και στο σχολείο.

Χριστούγεννα | Μεγάλη προσοχή στις επισκέψεις σε ευάλωτες ομάδες

Επειδή έχουμε αυτή τη στιγμή μια τεράστια έξαρση λοιμώξεων θέλουμε να κρατάμε όσο γίνεται κάποιες επιφυλάξεις σε περίπτωση που είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι. Δεν χρειάζεται να πάμε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι εάν είμαστε άρρωστοι. Παρόλα αυτά εάν πρέπει να πάμε οπωσδήποτε καλό θα ήταν να φορέσουμε μάσκα, να μην έχουμε πολύ στενές επαφές. Μεγάλη προσοχή στις επισκέψεις σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι ο παππούς και η γιαγιά, οι οποίοι αν κολλήσουν, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν και τραγική κατάληξη.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE