Βαλκάνιοι οι κορυφαίοι διακινητές κοκαΐνης στην Ευρώπη

Share on:

Το 2018, ο καταδικασμένος έμπορος κοκαΐνης Σλόμπονταν Κοστόφσκι διέφυγε από φυλακή της Βραζιλίας και επέστρεψε στην Ευρώπη με ένα πλαστό διαβατήριο.

Ο Σέρβος ανώτερος έπεσε γρήγορα σε παλιές συνήθειες, ισχυρίζεται η αστυνομία. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κοστόφσκι συνελήφθη στο Βελιγράδι, κατηγορούμενος για αποστολή 2,7 μετρικών τόνων κοκαΐνης από τη Βραζιλία σε σκάφος 22 μέτρων που συνελήφθη κοντά στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Με το παρατσούκλι «ο Στρατηγός» από τους συνεργάτες του, διακινούσε «μεγάλες ποσότητες» σκόνης στην «Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε η σερβική αστυνομία σε μια έκθεση πληροφοριών του 2022 που έλαβε αποκλειστικά το Reuters. Ο Κοστόφσκι, 70 ετών σήμερα, ζούσε στη Βραζιλία για χρόνια. Είναι μια κουρνιά που του επέτρεψε να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με παραγωγούς κοκαΐνης στη γειτονική Κολομβία, τη Βολιβία και το Περού και να κανονίσει τη μεταφορά των ναρκωτικών από τον ωκεανό στην Ευρώπη, σύμφωνα με το σερβικό έγγραφο.

Ο Κοστόφσκι, ο οποίος δεν έχει ακόμη δηλώσει την αξίωση, τώρα κάθεται σε μια φυλακή του Βελιγραδίου εν αναμονή της δίκης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ανώτατης εισαγγελίας. Ο δικηγόρος του Κοστόφσκι, Στέφαν Γιόκιτς, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιστροφή του Κοστόφσκι στην Ευρώπη το 2018 συνέπεσε με μια ευοίωνη στιγμή για το εμπόριο κοκαΐνης στην ήπειρο. Καθώς η παραγωγή της Νότιας Αμερικής αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι διακινητές των Βαλκανίων ήταν σε τέλεια θέση για να τροφοδοτήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση, λένε οι αρχές. Κυριαρχούν πλέον στην περίπλοκη επιμελητεία της μεταφοράς οπτάνθρακα από τα εργαστήρια παραγωγής των Άνδεων σε πλανόδιους πωλητές στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο, συμβάλλοντας στη μετατροπή της Ευρώπης στην Νο. 1 αγορά κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Το πέτυχαν αξιοποιώντας εγκληματικές επαφές στις κοινότητες της βαλκανικής διασποράς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και διεισδύοντας στο σύστημα θαλάσσιων μεταφορών που κινεί περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. υπάλληλοι ναρκωτικών.

«Όταν μιλάμε για αποστολές μεγάλης κλίμακας για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ηπείρου, η μόνη ηγεμονική ομάδα είναι τα Βαλκάνια», είπε ο Ίβο Σίλβα, ντετέκτιβ της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας που ερεύνησε τον Κοστόφσκι στα τέλη της δεκαετίας του 2000 στο πλαίσιο της Επιχείρησης Νίβα. πρώτες μεγάλες έρευνες για διακινητές κοκαΐνης στα Βαλκάνια που δρούσαν εκτός Βραζιλίας.

Οι ομάδες διακίνησης των Βαλκανίων έχουν αποφύγει την από πάνω προς τα κάτω, εδαφική δομή καρτέλ από το Μεξικό και την Κολομβία, εργάζονται αντ’ αυτού σε μικρά κελιά που είναι εξαιρετικά κινητά, μυστικά και ικανά να μετακινούν εκπληκτικά μεγάλα φορτία κοκαΐνης, δήλωσαν αξιωματούχοι της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Ενώ οι συμμορίες δεν είναι μονολιθικές και έχουν εμπλακεί στις δικές τους αιματηρές, εσωτερικές διαμάχες, συλλογικά αυτές οι κλίκες έχουν ονομαστεί βαλκανικό καρτέλ από τις αρχές επιβολής του νόμου. Τα δίκτυά τους έχουν αποδειχθεί δύσκολο να διεισδύσουν και ακόμη πιο δύσκολο να ανατραπούν.

«Δεν υπάρχει αυστηρή ιεραρχική δομή στο Βαλκανικό Καρτέλ», δήλωσε στο Reuters πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) που έχει ερευνήσει αυτές τις συμμορίες. «Δεν υπάρχει νονός».

Τα βαλκανικά αποτυπώματα μπορούν πλέον να βρεθούν στο μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που εισέρχεται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά των ναρκωτικών. Το Maritime Analysis and Operations Centre, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που συντονίζει τις προτομές ναρκωτικών στα ύδατα του Ατλαντικού, δήλωσε ότι κατασχέθηκαν στη θάλασσα 9,11 μετρικοί τόνοι κοκαΐνης που συνδέονται με εγκληματίες των Βαλκανίων πέρυσι, αύξηση 300% από το 2015.

Πρόσφατα στοιχεία κατασχέσεων δείχνουν ότι η αύξηση της κοκαΐνης στην Ευρώπη –και οι Βαλκάνιοι διακινητές που την οδηγούν– δεν επιβραδύνεται. Στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κορυφαία πύλη της Ευρώπης για την κοκαΐνη της Νότιας Αμερικής, οι αρχές κατέσχεσαν πέρυσι 116 μετρικούς τόνους ρεκόρ. Τα ολλανδικά τελωνεία κατέγραψαν σχεδόν 60 μετρικούς τόνους το 2023, σχεδόν το ένα πέμπτο από το σύνολο του 2022.

Η περιοχή των Βαλκανίων είναι μια χερσόνησος στη νοτιοανατολική Ευρώπη που εκτείνεται από την Αδριατική Θάλασσα έως τη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ οι γεωγραφικοί ορισμοί διαφέρουν, οι χώρες που θεωρούνται ευρέως βαλκανικά κράτη περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Σλοβενία ​​και τη Ρουμανία. Οι αρχές λένε ότι η μακρά ιστορία της περιοχής στη ναυτιλία, το λαθρεμπόριο και τη μετανάστευση ήταν καθοριστικής σημασίας για την άνοδο των βαλκανίων διακινητών.

Οι εγκληματίες των Βαλκανίων «είναι πολύ χαρούμενοι που συνεργάζονται με Ισραηλινούς, Ολλανδούς, Σουηδούς, Δομινικανούς, Κινέζους τριάδες», είπε ο πρώην αξιωματούχος της DEA. «Θα δουλέψουν, πραγματικά, με οποιονδήποτε». Ωστόσο, έχουν απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, αποθαρρυμένοι από την κυριαρχία των μεξικανικών καρτέλ και τη σκληρότερη αστυνόμευση των ΗΠΑ.

Η άνοδος των βαλκανικών συμμοριών στα ανώτερα κλιμάκια του παγκόσμιου εμπορίου οπτάνθρακα κάνει την αστυνομία να προσπαθεί να συμβαδίσει. Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στη δυτική και κεντρική Ευρώπη έφτασαν τους 315 μετρικούς τόνους το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), ξεπερνώντας τους 250 μετρικούς τόνους που κατασχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η καθαρότητα της ευρωπαϊκής κοκαΐνης έχει αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία, ανέφερε το UNODC, ένδειξη της αφθονίας της.

reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE