Χαρέλας | Η πολιτεία να αναπροσαρμόσει την διαδικασία του συμφώνου συμβίωσης

Share on:

Την υποχρέωση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει τις διαδικασίες του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα εικονικών γάμων των συνοριοφυλάκων αλλά και άλλων κλάδων, με σκοπό τη λήψη επιπλέον μορίων, υπενθύμισε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

Παράλληλα ο κος Χαρέλας, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυση των συνόρων μας τόσο στην Ελληνοαλβανική όσο και στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εδώ και 22 χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση στις συγκεκριμένες περιοχές, που συνεχίζουν να βάλλονται από εγκληματικές ομάδες.

Ειδικότερα:

Εικονικά σύμφωνα συμβίωσης συνοριοφυλάκων

«Η απλοποίηση αυτής της διαδικασίας, του συμφώνου συμβίωσης έχει δημιουργήσει και αυτά τα προβλήματα. Παλαιότερα εάν θυμάστε είχαμε γάμο. Δεν θα πήγαινε κανείς να κάνει ένα γάμο γρήγορα για να πάρει 5 μόρια και μάλιστα για το ποιος θα προλάβει να πάει σε ποια θέση εντός της περιφέρειας και εντός του νομού Έβρου.  Αν θα είναι δηλαδή Αλεξανδρούπολη ή Ορεστιάδα.

Όμως αυτή η απλοποίηση που ουσιαστικά κάνανε ισότιμα τα σύμφωνα συμβίωσης με του γάμου, έχουν δημιουργήσει αυτή την μεγάλη αναταραχή που σημαίνει ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει όλες τις διαδικασίες, να προστατέψει και να θωρακίσει πραγματικά αυτά τα κριτήρια της οικογενείας και του έγγαμου βίου και να δώσει τα μόρια, αυτά που πρέπει δηλαδή για να ενώσει και να διασφαλίσει αυτές τις οικογένειες. Αλλά από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση και να προβαίνουμε σε σύμφωνα συμβίωσης για πάρουμε τα 5 μόρια και μετά να τα καταργούμε.

Αυτό είναι πάρα πολύ άδικο και επίσης αυτό δεν είναι φαινόμενο που βρίσκουμε μόνο στην συνοριακή φύλαξη. Από προχθές που έχει βγει στην επιφάνειά το όλο θέμα, δέχομαι πολλά μηνύματα από διάφορους κλάδους που μου λένε “μα και σε μας”. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι θα πρέπει η πολιτεία να έρθει για να μπορέσει να αποδώσει την δικαιοσύνη, όπως πρέπει σε αυτές τις διατάξεις καθώς είναι απαραίτητες. Απλώς εμείς ήμασταν αν το θέλετε τα “κακά παιδιά” που επιλέξαμε να προστατέψουμε αυτούς που αδικούνται μέσα από τέτοιες ρυθμίσεις.

Όπως έχω πληροφορηθεί από τους συναδέλφους μιλάμε για έναν αριθμό 40-45 σύμφωνα συμβίωσης».

Άμεση ενίσχυση της Ελληνοβουλγαρικής και Ελληνοαλβανικής μεθόριου

«Το γεγονός ότι η Ελληνοβουλγαρική μεθόριος βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέχρι τώρα το παρελθόν μας έχουν δείξει ότι όταν ζορίζουν τα πράγματα η φύλαξη των συνόρων από την μεριά των διακινητών από την Τουρκία, τότε υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι και είναι ίσως και το πιθανόν και είναι αυτό των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Δηλαδή να οδηγηθούν δηλαδή τα κυκλώματα μέσα της Βουλγαρίας, Τουρκίας για να φέρουν κόσμο. Είχαμε τέτοια περιστατικά και στο παρελθόν, προς το παρόν όμως είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση.

Είναι απλώς και ο ορεινός όγκος που υπάρχει και πολλές φορές ακόμη και η μορφολογία του δεν μας βοηθάει, αλλά έχουμε και εκεί υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα ανήγγελλε ότι και η Ροδόπη θα ενισχυθεί με 100 νέους συναριοφύλακες.

Αναμένουμε κάποιες εγκρίσεις χρηματοδότησης και να βγει ο διαγωνισμός, πιστεύω μέσα στο επόμενο δίμηνο και για την Καβάλα και για την Ροδόπη.

Ο αριθμός των συνοριοφυλάκων για τον χειμώνα στον Έβρο επαρκεί αυτή την στιγμή. Το καλοκαίρι όμως εάν με ρωτούσατε ακόμη και με αυτές τις δυνάμεις που έχουμε έστω και με τους 250 νέους συναριοφυλάκους θα σας έλεγα ότι φυσικά και δεν επαρκεί και θα χρειαζόμαστε άλλους τόσους. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα το καλοκαίρι, ειδικότερα στον Έβρο.

Στην ελληνοαλβανική, το 1999 είχε ενισχυθεί η υπηρεσία της συνοριακής φύλαξης, σιγά σιγά ομαλοποιήθηκε η κατάσταση εκεί, παρόλα αυτά όμως αυτές οι υπηρεσίες την στιγμή που έχουμε και μείωση του στρατού, υπάρχει και το διασυνοριακό έγκλημα όπως είναι τα ναρκωτικά, το trafficing, που σημαίνει ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα μας.

Η παράνομη λατομεία είναι στην Καστοριά, στη Φλώρινα. όλα αυτά λοιπόν περιπολούνε και είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των συνοριακών φυλάκων. Αυτές οι υπηρεσίες λοιπόν έχουν να ενισχυθούν από το 1999 με νέο αίμα, νέους συνοριακούς φύλακες. Νομίζω ότι και σε αυτό τον τομέα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας ακόμη στη Β ζώνη, έχουν να γίνου 20-22 χρόνια προσλήψεις και χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους. Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί και σε αυτό, να ολοκληρωθούμε και να μπορούμε να δημιουργούμε μια πραγματική ισχυρή συνοριακή φύλαξη σε όλα τα επίπεδα».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE