Παπαστεργίου | Καμπανάκι κινδύνου για την επιβίωση των ΔΕΥΑ

Share on:

Η δικαιότερη ανακατανομή της νέας ΚΑΠ στους Δήμους, η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και επιβίωση των ΔΕΥΑ που κρίνεται κρίσιμη το επόμενο χρονικό διάστημα, απασχόλησαν ως επί το πλείστον τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης ανά την Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε δεν έχουν βοηθηθεί από την κρατική μηχανή με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε δίλημμα εάν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τελών ύδρευσης ή όχι.

Αναφορικά με τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό των Δήμων, ο κος Παπαστεργίου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται η άμεση αλλαγή του φωτισμού με τη χρήση led, όπως το «πράσινο φως» από τον ΔΕΔΔΗΕ για την δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων από τους Δήμους, ώστε να παράγεται ενέργεια.

Ειδικότερα :

Ετήσιο συνέδριο ΚΕΔΕ | Δίκαιη κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων

«Είναι νομίζω το πιο επιτυχημένο συνέδριο της τελευταίας δεκαετίας με πάνω από 1.700 συμμετοχές, μιλάμε για ένα τεράστιο νούμερο για τα μεγέθη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε πολλά, θεσμικά, η νομική θεσμική κατοχύρωση των δημάρχων, οικονομικά το θέμα των κεντρικών αυτοτελών φόρων, των χρημάτων που παίρνουμε από το κράτος και πως αυτά διανέμονται, ένα θέμα εσωτερικό δικό μας. Εμείς ως αυτοδιοίκηση αποφασίζουμε με ποιο τρόπο θα μοιράζουμε στους δήμους και φέτος μπήκε επιτέλους μια μεγάλη κουβέντα για πιο δίκαιη κατανομή, στην οποία δεν θα λαμβάνουμε υπόψιν μόνο το πληθυσμιακό, αλλά και το κομμάτι της έκτασης, της ορεινότητας, που είναι πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα. Θέματα για το περιβάλλον, την ενέργεια και τα απορρίμματα τα οποία απασχολούν τους δήμους, Είναι συνέδριο που ολοκληρώνεται αύριο και έχει τεράστιο ενδιαφέρον».

Νέα ΚΑΠ | Επιπλέον 120 εκατ. στους Δήμους σε όλη τη χώρα

«Η μία ΚΑΠ είναι τα επιπλέον χρήματα που εξασφαλίσαμε για τη νέα χρονιά, δηλαδή άλλα 120εκ. για τους δήμους της χώρας. Αυτό το οποίο θα αλλάξει, αυτό που ζητάμε και συζητάμε και εμείς, είναι στον αλγόριθμο, στον τύπο με τον οποίο μοιράζουμε τα χρήματα στους δήμους πλέον, θα συνυπολογίσουμε και κάποιους παράγοντες που προφανώς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Δηλαδή, το πόσο μεγάλος είναι ένας δήμος, ένα δήμος της Αθήνας με 50.000 κατοίκους δεν μπορεί να παίρνει περισσότερα λεφτά από έναν δήμο της επαρχίας με 50.000 και 50 φορές μεγαλύτερη έκταση. Το θέμα είναι, να λάβουμε υπόψιν και άλλα κριτήρια όπως τις δραστηριότητες, διάφορα κριτήρια που θα κάνουν ακόμη πιο δίκαιο αυτόν τον τρόπο και τύπο κατανομής των χρημάτων στους δήμους».

Πράσινοι Δήμοι | Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα

«Θα έλεγα πως ακόμα δεν έχουμε αρκετούς και δεν έχουμε και όσο πράσινους θέλουμε να είναι. Καλά παραδείγματα είναι και καλές προσπάθειες γίνονται σε δήμους της ενδοχώρας και σε νησιά, παρόλα αυτά θέλουμε πραγματικά να γίνουμε πράσινοι, θα πρέπει πλέον να δούμε και μεγάλα πρότζεκτ , δηλαδή το πρότεκτ της Τήνου, ή το πρότζεκτ της Χάλκης, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά, πρέπει πρώτα να κάνουμε το επόμενο βήμα και το επόμενο βήμα έχει να κάνει με δήμους ενός ικανού μεγέθους τους οποίους όμως πλέον θα γίνονται συνολικά και σωρευτικά και σωστή διαχείριση απορριμμάτων και ελάχιστη ταφή και να υπάρχει βιώσιμη κινητικότητα και ελαχιστοποίηση χρήσης αυτοκινήτου και φυσικά να υπάρξει και παραγωγή ενέργειας, ένα ισοζύγιο ενέργειας, να παράγουμε με καθαρό τρόπο την ενέργεια που καταναλώνουμε. Δεν έχει νόημα να λέμε πως για παράδειγμα, κινούμαστε ηλεκτρικά και να παράγουμε την ενέργεια μας με σημαντικούς πόρους και ορυκτά καύσιμα».

Ελλείψεις προσωπικού στους ΟΤΑ

«Τα προβλήματα των πολιτών δεν λύνονται από άδειες καρέκλες και άδεια γραφεία, θέλουμε προσωπικό. Τα προηγούμενα χρόνια και με δεδομένο ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό, δεν είναι άπειρες, καταλαβαίνουμε ότι έπρεπε να προταχθούν άλλοι τομείς και κυρίως η υγεία και η παιδεία. Τα πράγματα αυτά έχουν κλείσει, έχουν οριστικοποιηθεί και πλέον η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι αυτή που αμέσως μετά έχει σειρά σε προσλήψεις και θα είναι αρκετές οι προσλήψεις στην αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για περίπου 3.000 προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και όχι μόνο στους δήμους αλλά και 1.214 προσλήψεις σε τμηματικές αστυνομίες. Ένα πάγιο αίτημα μας , το να δημιουργήσουμε επιτέλους και πάλι δημοτικές αστυνομίες σε δήμους που δεν είχαμε, ικανοποιείται. Το νομοσχέδιο τελείωσε ως προς την διαβούλευση του, μπαίνει στη Βουλή για ψήφιση και ήταν επίσης μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Περιορισμένος ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός των Δήμων λόγω της ακρίβειας

«Έχει γίνει μια κουβέντα την οποία δεν είμαι σίγουρος ότι έχει ιδιαίτερη ουσία δηλαδή, ναι πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια να μειώσουμε τις καταναλώσεις. Τα λαμπάκια και ειδικά τα νέου τύπου λαμπάκια (LED) δεν είναι αυτά το οποία ευθύνονται για τις μεγάλες καταναλώσεις των δήμων, είναι κυρίως ο κλασικός παλιού τύπου φωτισμός στις πόλεις μας. Εγώ μπορώ να καταλάβω ότι θα πρέπει όλοι να συνδράμουμε και να στείλουμε και ένα μήνυμα με συμβολισμό και με τα στολίδια και με τις σπατάλες και τις καταναλώσεις και θα το κάνουμε νομίζω. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί, το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε για την επόμενη μέρα να ανοίξουμε σοβαρή κουβέντα τόσο για τους φωτισμούς και πόσο θα μπορούν οι δήμοι να αλλάξουν τον φωτισμό σε LED και κυρίως πως θα μπορέσουν οι δήμοι να βρουν ηλεκτρικό χώρο, να μπορέσουν δηλαδή να πάρουν το οκ του ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε φτιάξουν φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα, να παράξουν την ενέργεια που χρειάζονται για να καταναλώσουν. Αυτή είναι σοβαρή κουβέντα και όχι αν θα σβήνουμε τα λαμπάκια των Χριστουγέννων μία-δύο ώρες νωρίτερα».

Απομακρυσμένοι Δήμοι | Απαραίτητη η θωράκιση με προσωπικό και με νέα έργα

«Καταρχάς θα σας πω ότι συμμετείχαν και συμμετέχουν δήμοι σχεδόν από όλη τη χώρα, νομίζω όλοι οι δήμοι της χώρας.

Το ζητούμενο είναι πως θα μπορέσουμε αυτούς τους δήμους να τους θωρακίσουμε και με προσωπικό αλλά και με την δυνατότητα να δώσουν μελέτες, τουλάχιστον να έχουν τα εργαλεία και μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, ούτως ώστε να μπορούν εγκαίρως να καταθέτουν αξιόλογες προτάσεις. Η ΕΕΤΑ που είναι μια εταιρία και της ΚΕΔΕ και των Δήμων, έχει φτιάξει δική της τεχνική υπηρεσία αλλά, το ζητούμενο για μένα είναι πως θα μπορέσουμε να βρούμε, σε ποιο τακτικό επίπεδο πιο κοντινές στους απομακρυσμένους δήμους τεχνικές βοήθειες. Δηλαδή πόσο μπορούν σε επίπεδο περιφέρειας και νομού να υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι θα βοηθούν τους δήμους».

Χωρίς χρήματα οι ΔΕΥΑ

«Δεν είναι η πιο ανθηρή περίοδος για τους δήμους. Τα τελευταία 12 χρόνια δεν υπήρξε ας μην κρυβόμαστε. Οι Δήμοι θεωρητικά και βάσει του τι έχουν δηλώσει για κόστος ενέργειας τα χρήματα αυτά τα έχουν πάρει. Δεν είναι όμως μόνο το κόστος ενέργειας, είναι και το κόστος των υλικών, γιατί τα υλικά έχουν ακριβύνει, οι υπηρεσίες έχουν ακριβύνει, άρα υπάρχει ένα κόστος το οποίο δεν έχει καλυφθεί.

Αυτές που σίγουρα δεν έχουν πάρει χρήματα είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Εκεί μετράμε το κόστος σε επιπλέον 100εκ. και τα 20εκ. που χθες εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, οριακά θα σας έλεγα ότι μπορούν να χαρακτηριστούν μία καλή αρχή. Θα πρέπει άμεσα να βρεθούν επιπλέον βοήθειες γιατί η ΔΕΥΑ θα ξεκινήσει να έχει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Καμία Δημοτική Αρχή και καμία ΔΕΥΑ δεν έχει κάνει αυξήσεις. Ορθά η Κυβέρνηση σε άλλους κλάδους έδωσε μια πολύ σημαντική οικονομική ενίσχυση, ακόμη και 200 ίσως και παραπάνω στην μεγαβατώρα, όπως στους αρτοποιούς, στους ζαχαροπλάστες και καλά έκανε. Πήραν την βοήθεια αυτή και τελικά αύξησαν την τιμή του προϊόντος γιατί δεν έβγαινε η δουλειά που έκαναν. Οι Δήμοι της χώρας, οι ΔΕΥΑ πουλάνε αυτή τη στιγμή το πιο βασικό αγαθό, το νερό και δεν έχουν κάνει καμία απολύτως αύξηση. Κανένας Δήμος. Εάν με το τέλος ταφής, το οποίο έχει μπει στην ατζέντα και δεν βλέπουμε δυστυχώς να καταργείται, εάν προσθέσουμε και τις αυξήσεις που θα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε στο νερό, αν δεν βοηθηθούμε, τότε όντως το 2023, σε βάρος και των Δημοτικών Αρχών, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε τέτοιου είδους αυξήσεις».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE