Το «διπλό παιχνίδι» του Ερντογάν και η επικίνδυνη πολιτική του

Share on:

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε μια ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να το «παίξει» πολιτικός και ισχυρός μεσίτης.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν.

Υπάρχουν προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τον αυξανόμενο κίνδυνο, το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να πληγεί από τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία.

Ο Τούρκος ηγέτης παίζει ένα σύνθετο αλλά ριψοκίνδυνο παιχνίδι.

Ο Ερντογάν δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ στη Μόσχα. Αγοράζει κανονικά ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έχει κρατήσει τους ουρανούς της ανοιχτούς στα εμπορικά αεροσκάφη της Ρωσίας — πρόθυμος να κρατήσει το επικερδές τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία.

Μεγαλύτερες ττριβές με την Δύση

Η Άγκυρα θα μπορούσε να γίνει δίαυλος για να παρακάμψει τις κυρώσεις η Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών Αγκυρας – Μόσχας, είναι πιθανό να πυροδοτήσει μεγαλύτερες τριβές με τη Δύση.

Η Τουρκία «ορύεται» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το «παιχνίδι» του Ερντογάν αποτελεί ένα τεστ της ικανότητας της δυτικής συμμαχίας να επιβάλει τις κυρώσεις παγκοσμίως.

Υπό τον φόβο, μεταξύ άλλων, να ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, όπως άλλωστε έχει εκφοβίσει πολλές φορές ο Ερντογάν, η Δύση δεν μπορεί εύκολα να λάβει τιμωρητικές αποφάσεις με στόχο την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στο παρελθόν. Σε αυτή την παρτίδα γεωπολιτικού πόκερ, ο Ερντογάν θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός γιατί κινδυνεύει να τα χάσει όλα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE