Βέμπερ | “Παγώνει” η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Share on:

Προς ολοκληρωτικό «πάγωμα» οδηγείται η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ. Μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ που τάχτηκε προ ημερών υπέρ του τερματισμού της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας την ίδια θέση εξέφρασε και ο εισηγητής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφο του Al Monitor ο Ισπανός ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «όσο η ελίτ στην Τουρκία δεν έχει την πολιτική βούληση να γίνουν πιο δημοκρατική, και προωθεί ένα πιο αυταρχικό μοντέλο δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τα δημοκρατικά μας πρότυπα με κανέναν τρόπο».

Μάλιστα, σχολιάζοντας την ενταξιακή διαδικασία της γείτονος χώρας τόνισε ότι ο βασικότερος κανόνας της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ είναι «να δείξουμε πολιτική βούληση να γίνουμε δημοκρατία». «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η διαδικασία ένταξης δεν προστατεύει κανέναν κριτικά σκεπτόμενο, δημοκρατικό θεσμό ή πρόσωπο», υπογράμμισε.

«Δεν νομίζω ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί να συνεχιστεί, διότι δεν βλέπω κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τον Ερντογάν να αλλάξει τις εσωτερικές του πολιτικές» διαμήνυσε ο κ. Αμόρ, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου, φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων και περιφρόνηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Σύμφωνα με τον Αμόρ τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά όργανα θα χρειαστούν ένα «νέο σχήμα» για να διαχειριστούν τις σχέσεις με την Τουρκία, παραδεχόμενος ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ η δεν κατάφερε να ενισχύσει τις βασικές δημοκρατικές αρχές στη χώρα

Σχολιάζοντας μάλιστα το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας, επισήμανε «φαίνεται ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι εγκρίνουν τις πολιτικές του Ερντογάν και ότι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχονται σε νέα μορφή».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την κυνική διαδικασία της οποίας στόχος είναι η πλήρης ένταξη αλλά ποτέ δεν φτάνει σε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε μιλώντας για το ολοκληρωτικό πάγωμα της διαδικασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «το κύριο μέλημάς μας για τους επόμενους μήνες είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια άλλη μορφή στις σχέσεις μας».

Οι δηλώσεις του έρχονται σχεδόν τρεις ημέρες μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος προανήγγειλε ότι θα εκδοθεί ένα πολύ αυστηρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα αφορά  την έκθεση της Κομισιόν για τα πεπραγμένα της Τουρκίας, το 2019-2020, σχετικά με την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Βέμπερ, ενδέχεται για πρώτη φορά η πλειοψηφία της ολομέλειας να κρίνει ότι πρέπει να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η Τουρκία στις επόμενες εβδομάδες δεν αλλάξει πορεία στα θέματα για τα οποία την επικρίνει η ΕΕ, να προχωρήσει σε επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι είναι σημαντική μια στενή εταιρική σχέση, αλλά «ούτε η Τουρκία, ούτε η ΕΕ», επιθυμούν πλήρη ένταξη της Άγκυρας στην Ένωση, είχε δήλωσε ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικής στις εφημερίδες του ομίλου Funke. «Αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να τη βάλουμε στο συρτάρι, διότι μάλλον μπλοκάρει παρά υποστηρίζει τις καλύτερες σχέσεις», είχε πει ο Βέμπερ, προσθέτοντας ότι «ήρθε πλέον ο κατάλληλος χρόνος για μια επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία πάνω σε μια ρεαλιστική βάση»

Υπενθυμίζεται πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005, ωστόσο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτές σταμάτησαν το 2018 αφού η Τουρκία υποχώρησε στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Τουρκία στρέφεται στην Ανατολή, όχι στη Δύση

Στις εξελίξεις που σηματοδοτεί η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «τιμόνι» της Τουρκίας αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και τη Δύση επικεντρώθηκε και ο Γερμανικός Τύπος.

«Προφανώς, το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θεωρείται λήξαν», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Τουρκία απέχει πολύ από τα όσα απαιτούνται για την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών – και το Κυπριακό ζήτημα δεν θα επιλυόταν από τη μία μέρα στην άλλη. […] Πέραν τούτου, όμως, εάν ο δεύτερος γύρος ήταν πραγματικά ένα δημοψήφισμα για τον Ερντογάν, τότε η Τουρκία τάχθηκε και εναντίον της Ευρώπης.

Η χώρα στρέφεται προς την Ανατολή και όχι προς τη Δύση και αυτό συνάγεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρ’ ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ωστόσο, πως «οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχάρησαν με αξιοσημείωτη φιλικότητα τον πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του […] και από μία σκοπιά, η νίκη του Ερντογάν είναι ίσως βολική για την Ε.Ε., καθώς ξέρει τι να περιμένει».

Liberal


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE