Διεθνές ένταλμα σύλληψης προ των πυλών για τον Νετανιάχου

Share on:

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ανησυχούν για 4 βασικά εγκλήματα με τα οποία μπορεί να κατηγορηθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου: γενοκτονία, σοβαρά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή επιθετικό πόλεμο. Στην πραγματικότητα το ΔΠΔ ξεκίνησε έρευνες από το 2021 για πιθανούς δράστες στο Ισραήλ αλλά και για μαχητές της Χαμάς με τις ίδιες κατηγορίες. Έρευνες διεξάγονται επίσης για πράξεις βίας που διαπράττονται από ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Οι Ισραηλινοί και ξένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία. Οποιαδήποτε εντάλματα πάντως θα απαιτούσαν την έγκριση της επιτροπής δικαστών και δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα σε δίκη ή ακόμη και σε άμεση σύλληψη των κατηγορούμενων. 

Το ένταλμα σύλληψης βέβαια δεν είναι απόφαση, αλλά ένδειξη ότι το ΔΠΔ λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη του τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον ενός υπόπτου ώστε να τους διερευνήσει. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το ΔΠΔ εκδίδει ένταλμα σύλληψης μόνο εάν οι δικαστές κρίνουν απαραίτητο να εμφανιστεί ο ενδιαφερόμενος για να δικαστεί.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ένα ένταλμα σύλληψης θα περιόριζε σημαντικά την ελευθερία μετακίνησης του Νετανιάχου και των υπουργών διεθνώς, σε περίπτωση που επίσης θα καταζητούνται. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι 124 εταίροι της Συνθήκης του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένοι να συλλαμβάνουν καταζητούμενους στο έδαφός τους και να τους παραδίδουν στο Δικαστήριο. Είναι εξάλλου και ο λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις από τότε που το Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. 

Το γραφείο του Νετανιάχου, όπως και το ΔΠΔ, δεν έχουν σχολιάσει το θέμα. Ωστόσο, με ανάρτησή του την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους όλων των δημοκρατιών που μάχονται την άγρια τρομοκρατία και την αλόγιστη επιθετικότητα».

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Η απειλή να συλληφθούν οι στρατιώτες και οι αξιωματούχοι της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξοργιστική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν», δήλωσε. 

Ο Νετανιάχου δεν εξήγησε τι τον ώθησε να κάνει αυτή τη δήλωσή, αλλά γενικά θεωρείται ότι απάντησε σε εικασίες που διακινούνται στον ισραηλινό Τύπο σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης. 

lifo


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE