Καπραβέλος | Παιδιά και όσους νόσησαν βαριά από τον covid απειλεί η «λευκή πνευμονία»

Share on:

Την άποψη πως έως και δύο μήνες μπορεί να κρατήσει η μυκοπλασματική πνευμονία, γνωστή και ως λευκή πνευμονία, που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της στην Ευρώπη και στην Κίνα, εξέφρασε ο ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο κος Καπραβέλος σημείωσε πως όσοι νόσησαν από long covid έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την μυκοπλασματική πνευμονία, καθώς και όσοι νόσησαν βαριά με κορωνοϊό.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες, υπενθυμίζοντας την χρησιμότητα της προστατευτικής μάσκας, ενώ χαρακτηριστικά δήλωσε πως ο λόγος που δεν είχαμε παρόμοιες εξάρσεις λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια ήταν τα μέτρα προφύλαξης που είχε επιβάλει η χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με τον κο Καπραβέλο το σύστημα υγείας αποδυναμώνεται και απαξιώνεται καθημερινά, με το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης ειδικευόμενου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Την ίδια ώρα, διαμηνύει πως ούτε οι μισές από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα τηρούν τα βασικά κριτήρια λειτουργίας τους.

Ειδικότερα:

Μυκοπλασματική πνευμονία | Μπορεί να κρατήσει έως και 2 μήνες – Ποια τα αίτια έξαρσης της

Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της τελευταίας πανδημίας έχουμε μια πολύ μεγάλη αυξημένη επαγρύπνηση παγκοσμίως. Από εκεί που δηλαδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κηρύξει το τέλος των μολυσματικών ασθενειών, θεωρώντας ότι δεν κινδυνεύει η ανθρωπότητα από λοιμώδεις νοσήματα μετά την πανδημία, τα πράγματα άλλαξαν ραγδαίως.

Η μυκοπλασματική πνευμονία είναι γνωστή σε εμάς. Είναι στην ουσία μια πνευμονία που προσβάλλει το ανώτερο κυρίως αναπνευστικό με ήπια συμπτωματολογία, όπως είναι ο πονόλαιμος, ένας βήχας, λίγος πυρετός. Αποτελεί όμως μια λοιμώδη νόσο, η οποία σε ταλαιπωρεί πάρα πολύ, μπορεί να κρατήσει έως και 2 μήνες, με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο τα εξασθενημένα άτομα. Επίσης, προσβάλλει πολύ έντονα μικρές ηλικίες. Όμως η μυκοπλασματική πνευμονία αλλά και άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι κάτι που είναι αναμενόμενο και είναι επίσης γνωστές και οι αιτίες.

Η Κίνα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό παρακολούθηση λόγω του ότι ήταν και το έναυσμα της πανδημίας εκεί και είναι σε αυστηρή επιτήρηση και ελέγχεται όσων αφορά τα κρούσματα. Έχουμε πράγματι μια αύξηση των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη πνευμονία εξαιτίας του παρατεταμένου και ακραίου τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας. Δηλαδή, η Κίνα κράτησε και υποχρεώνει τις μάσκες μέχρι τελευταία στιγμή με τους περιορισμούς να είναι παντού. Επομένως, το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξασθενήσει και δε θυμόταν τέτοιο είδους λοιμώξεις. Η μυκοπλασματική πνευμονία αν την περάσεις, για 2-3 χρόνια έχεις άμυνα, όμως μετά το πέρασμα των χρόνων η άμυνα σου εξασθενεί. Άρα, όλος ο κόσμος μαζί και η Κίνα θα περάσει τέτοια έξαρση επιδημιών, γνωστών όμως νόσων, με καλοήθεια.

Μεταδίδεται με σταγονίδια – Σύντομα και στην Ελλάδα

Με τη σειρά μας λοιπόν περιμένουμε και εμείς, με την έλευσή του χειμώνα, κάποια αύξηση των κρουσμάτων. Η χώρα μας όμως και δεν πήρε ακραία μέτρα προφύλαξης, αλλά επίσης αυτή η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους όσον αφορά τη δύναμη, γιατί δεν άλλαξε το μυκόπλασμα της πνευμονίας, δεν έγινε δηλαδή πιο ισχυρό για να μας φοβίσει. Είναι ακριβώς το ίδιο και έχουμε φάρμακα για να το αντιμετωπίσουμε, αρκεί να το καταλάβουμε εγκαίρως.
Για αυτό οι γονείς με μικρά παιδιά μέχρι να είναι προσεκτικοί, ειδικότερα όταν βλέπουν να παρατείνεται έστω και μια ηπιότητα των συμπτωμάτων. Αν δηλαδή το παιδί είναι αδύναμο ή βήχει, καλό είναι να εξετάζεται και το μυκοπλασμα της πνευμονίας, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και με φάρμακα τα οποία κατέχουμε. Επομένως, δε βλέπω κάποιον λόγο ανησυχίας.

Τα συγκεκριμένα νοσήματα μεταδίδονται με τα σταγονίδια. Φυσικά, όμως και δεν είναι μεταδοτικός στον βαθμό που είδαμε να είναι ο κορωνοϊός. Εκεί όμως που υπάρχουν συνωστισμοί, δηλαδή στα σχολεία αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί και μάλιστα επειδή όπως είπαμε έχει ήπια συμπτώματα, είναι πολλοί που κυκλοφορούν έξω. Επομένως, συνιστώ στις ευπαθείς ομάδες περισσότερο να μην ξεχνούν πλέον τη μάσκα. Που αν υπάρχει κάποιος λόγος που τα τελευταία 3 χρόνια δεν είδαμε το συγκεκριμένο ή παρεμφερή νόσημα είναι ακριβώς επειδή χρησιμοποιούσαμε τις ιατρικές μάσκες.

Περισσότερες πιθανότητες για λευκή πνευμονία σε όσους νόσησαν από long covid

Οι πνευμονίες αυτές έχουν αιτιολογικό παράγοντα, έχουν δηλαδή αιτίες. Ο κορωνοϊός είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πάθηση, προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα σε αυτούς που πραγματικά νόσησαν. Γιατί στους περισσότερο περίπου στο 90% δεν κάνει τίποτα, αφήνει υπολείμματα. Είναι γνωστό το long covid σύνδρομο που ταλαιπωρεί επί μήνες τους ανθρώπους έχει πράγματι αφήσει υπολείμματά, άρα ο πνεύμονας είναι ευπαθής και επιρρεπής σε λοιμώξεις. Όλοι αυτοί οι ασθενείς, είτε έχουν περάσει covid σε βαριά μορφή είτε έχουν επικείμενά νοσήματα θα πρέπει να παίρνουν μέτρα προφύλαξης.

Που οφείλεται η έξαρση ιώσεων και λοιμώξεων στη χώρα μας – Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης

Η επαγρύπνησή είναι πολύ σημαντική, όμως αυτό που βλέπω και με στενοχωρεί είναι πως ενώ όλα τα υγειονομικά συστήματά πήραν μαθήματα από το πάθημα της πανδημίας, εμείς δεν τα πήραμε. Το σύστημά υγείας μας αντί να ενισχύεται, αποδυναμώνεται και απαξιώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμά πως εάν μας έρθει μια άλλη πανδημία, την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε με την έννοιά ότι και ο ΠΟΥ και εμείς οι γιατροί πλέον λέμε ότι ο κώδωνας του κινδύνου εξακολουθεί ακόμα και ακραία φαινόμενα είτε καιρικά λόγω των μεταβολών και της δράσης μας πάνω στη φύση είτε λόγω του ότι οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά με το ζωικό περιβάλλον, λόγω της κατάχρησης που γίνεται στα φάρμακα, οι ιώσεις μπορούν να δώσουν ανθεκτικά στελέχη και να έχουμε ξανά νέα πανδημία. Θα είναι ανεπίτρεπτο, μετά από ότι έχουμε περάσει, να καταλήξουμε πάλι να κλαίμε.

Αυτή την ώρα, αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Τμήματα ολόκληρα κινδυνεύουν να κλείσουν, ειδικευόμενοι δεν εκπαιδεύονται, υπάρχουν αυτή τη στιγμή ομαδικές παραιτήσεις ειδικευόμενων. Επομένως, εάν ξανά έχουμε μπροστά μας μια πανδημία πάλι θα λέμε τα ίδια;

Χωρίς ειδικευόμενους και εξειδικευμένους δεν υπάρχει μέλλον στο σύστημα της υγείας

Αυξήσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας, κάτι που ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Μόλις ξεκίνησε η πανδημία είχαμε 600 ΜΕΘ και τις κάναμε 1000. Δεν είχαμε να τις στελεχώσουμε, τις στελεχώσαμε με ανειδίκευτο προσωπικό. Στη συνέχεια ακολούθησε η υπουργική απόφασή που έθετε κάποια βασικά κριτήρια για τη λειτουργία των ΜΕΘ, και ανάθεμα αν έστω οι μισές τα πληρούν. Έχουμε δηλαδή μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, εξειδικευμένους γιατρούς. Είμαι 45 χρόνια στο σύστημα υγείας πρώτη φορά βλέπω να μην είναι δέλεαρ μια μονάδα εντατικής θεραπείας για τους νέους γιατρούς, παθολόγους, χειρουργούς, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους να έρθουν να εξειδικευτούν. Όταν λοιπόν δεν έχει ειδικευόμενους και εξειδικευμένους δεν έχεις μέλλον στην υγεία. Αν δεν έχεις μέλλον στην υγεία δεν έχεις και σαν κράτος. Συνεπώς, είναι πολύ σοβαρά τα ζητήματα που μπαίνουν αυτή τη στιγμή.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE