Τον Απρίλιο συνεχίστηκε το σερί θερμών μηνών στην Ελλάδα

Share on:

Μπορεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου ο καιρός να είναι άστατος, επηρεάζοντας σε κάποια μέρη το υπαίθριο ψήσιμο του οβελία, ωστόσο τον Απρίλιο συνεχίστηκε το σερί θερμών μηνών στην Ελλάδα, φτάνοντας σε πολλές περιοχές της χώρας τους δέκα συνεχόμενους μήνες που οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019! Μάλιστα, ο φετινός Απρίλιος ήταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του δικτύου των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.grτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που λειτουργούν ανελλιπώς την περίοδο αυτή.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2024 οι μέσες ανώτερες θερμοκρασίες ήταν αρκετά ή πολύ ανεβασμένες σε όλη τη χώρα, σε σχέση με τη μέση ανώτερη θερμοκρασία της περιόδου 2010-2019, που ήταν ήδη μία δεκαετία με υψηλότερες θερμοκρασίες συγκριτικά με τον 20ό και τον 19ο αιώνα. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλία η μέση ανώτερη θερμοκρασία ήταν 3,3°C πάνω από το 2010-2019, σε Μακεδονία και Θράκη 3,1 °C, στην Πελοπόννησο 2,9 °C, στη Στερεά Ελλάδα 2,6 °C, στην Κρήτη 2,4 °C. Στα νησιά του Αιγαίου η απόκλιση προς τα πάνω ήταν 2,2 °C και στην Hπειρο ήταν 2 °C. Με βάση αυτή την εικόνα, ο φετινός Απρίλιος καταγράφεται ως o πιο θερμός από το 2010 σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και νησιά του Αιγαίου. Σε Μακεδονία-Θράκη ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός (το ρεκόρ 15ετίας κατέχει ο Απρίλιος του 2018), όπως και στην Κρήτη (πιο ζεστός ο Απρίλιος του 2016).

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα για έναν ακόμη μήνα καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας τη Μακεδονία και τη Θράκη από τις περιοχές που θερμαίνονται πιο γρήγορα, με ό,τι αυτό σημαίνει. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι μελετητές του meteo.gr (Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος), στο τελευταίο 10μηνο των θετικών αποκλίσεων στη βόρεια Ελλάδα οι πέντε μήνες είχαν υπερβάσεις των μέσων τιμών πάνω από 2 °C. Ο Απρίλιος ήταν επίσης ο δέκατος συνεχόμενος μήνας με ανεβασμένες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2010-19 σε Κρήτη, Πελοπόννησο και νησιά Αιγαίου (Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα). Το καυτό σερί διακόπτουν ο Ιούνιος και ο Μάιος του 2023, που ήταν αρκετά δροσεροί.

Να σημειωθεί πως η εικόνα του φετινού Απριλίου θα ήταν ακόμη πιο θερμή, εάν δεν είχε μεσολαβήσει ένα ψυχρό κύμα την περίοδο μεταξύ 20-26 Απριλίου, οπότε τα θερμόμετρα έπεσαν κάτω από τις μέσες τιμές της περιόδου 2010-2019. Κι αυτό γιατί τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα σημειώθηκαν πολύ υψηλές θετικές αποκλίσεις, της τάξης των 8-10 °C, σε όλη τη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην Κρήτη στις 22-23 Απριλίου της τάξης των 10-12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στις 23 Απριλίου το θερμόμετρο έφτασε στα Φαλάσαρνα Χανίων τους 36,6 °C, στο Κολυμπάρι Χανίων στους 35,8 °C και στο κέντρο των Χανίων στους 35,3 °C.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,9 °C, με 23 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, η θετική απόκλιση ήταν 2,5 °C, με 22 ημέρες του μήνα πάνω από τη μέση τιμή 2010-2019. Οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (29 ημέρες) σημειώθηκαν στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου και ακολούθησαν το Λαύριο με 27 ημέρες και η Τήνος, η Ξάνθη και τα Τρίκαλα με 25 ημέρες. Η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται, με τους συνεχόμενους μήνες με υψηλές υπερβάσεις των μέσων θερμοκρασιών αμέσως προηγούμενων περιόδων, είναι ανησυχητική και σαφής υπόμνηση της παρουσίας της κλιματικής κρίσης.

Πηγή: kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE