Ευρώπη | Έξαρση απλήρωτων λογαριασμών

Share on:

Καμπανάκι για τη μεγάλη απειλή που αποτελεί πλέον ο πληθωρισμός για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χτυπά σε έκθεσή της η Intrum η οποία προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες πολλοί ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να αφήσουν απλήρωτους κάποιους λογαριασμούς.

Πλέον οι εκτιμήσεις λένε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προσδιορίζεται σε αθετήσεις πληρωμών καταναλωτών λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από τη μεγάλη άνοδο των τιμών, ενώ γίνεται πλέον λόγος και για πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων τραπεζών. Η προειδοποίηση από τη μεγάλη εταιρεία διαχείρισης χρεών έρχεται καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τις εξελίξεις όπως αναφέρει σε δική της μελέτη.

Η Intrum στην ετήσια έκθεσή της για τις πληρωμές χρεών των καταναλωτών στην Ευρώπη κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του υψηλού πληθωρισμού ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει πλήξει καίρια τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Φόβοι για έξαρση σε απλήρωτες οφειλές

Η έρευνά της Intrum δείχνει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πως οι τρεις στους δέκα καταναλωτές δυσκολεύονται να καλύψουν πλέον τις υποχρεώσεις τους. Το ίδιο ποσοστό περιμένει ακόμη πως δεν θα μπορέσει να πληρώσει έναν ή περισσότερους λογαριασμούς εταιρειών κοινής ωφέλειας ή άλλα χρέη μέσα στο ερχόμενο έτος. Η εν λόγω έρευνα με τη συμμετοχή 24.000 καταναλωτών δείχνει ότι περισσότερο από το 80% των καταναλωτών αυτών ανησυχεί ιδιαίτερα για τις τιμές της ενέργειας και αυτές των σούπερ μάρκετ.

Τι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι

Μεταξύ των καταναλωτών που δηλώνουν ότι αναμένουν να χάσουν πληρωμές λογαριασμών τους επόμενους 12 μήνες, οι περισσότεροι λένε ότι είναι πιθανό να μείνουν πίσω σε μηνιαίες δόσεις που σχετίζονται με αγορές που έχουν κάνει μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Το σχετικό πίνακα με τις προβλέψεις της Intrum για το ποιοι λογαριασμοί ή υποχρεώσεις κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Προσοχή και εγρήγορση για τα κόκκινα δάνεια

Αυτά τα ευρήματα, αναφέρει η Intrum, υποστηρίζονται από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), τα οποία δείχνουν ότι η αναλογία των δανείων τα οποία είναι έτοιμα να «κοκκινήσουν» (τα λεγόμενα δάνεια Σταδίου 2) είναι σε άνοδο, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μεγαλύτερος αριθμός αθετήσεων και τραπεζικών υποχρεώσεων.

Οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες από την Intrum παραδέχονται επίσης ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν χρήματα. Ανάμεσα στα άλλα μειώνουν τα γεύματα εκτός σπιτιού, κάτι που χαρακτηρίζεται ως κακό νέο για τον τομέα της φιλοξενίας, της εστίασης και άλλους τομείς αναψυχής που προσπαθούσαν να ανακάμψουν μετά την πανδημία, αναφέρει ακόμη η έκθεση.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE