Βαρβαρήγου | Ανησυχητική μετάδοση του ιού κοξάκι σε παιδιά έως και 3 μήνες μετά

Share on:

Μεταδοτικός έως και 3 μήνες μετά μπορεί να είναι ο ιός Κοξάκι, που προσβάλει κυρίως παιδιά μικρών ηλικιών, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου.

Σε συνέντευξη της στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Αναστασία Βαρβαρήγου του Πανεπιστήμιου της Πάτρας σύστησε ιδιαίτερη προσοχή λόγω της έντονης εξάπλωσης του ιού, αναφέροντας πως μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του στόματος, μέσω των επιφανειών όπου παραμένει το μικρόβιο καθώς και μέσω των κοπράνων.

Σύμφωνα με την κα Βαρβαρήγου εκτός από παιδιά μπορεί να προσβληθούν από τον ιό και υπερήλικες, όπως και εγκυμονούσες, δυο περιπτώσεις εξαιρετικά επικίνδυνες.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες συστηματικής υγιεινής και προφύλαξη, με ιδιαίτερη προσοχή τις επιφάνειες που περιτριγυρίζουν μικρά παιδιά.

Ειδικότερα:

Που οφείλεται η έξαρση του ιού κοξάκι – Τα πρώτα συμπτώματα

« Υπάρχει μια επιδημία του ιού κοξάκι σε όλη την Ελλάδα με πάρα πολλά περιστατικά. Δεν αποτελεί όμως κάτι καινούργιο, είναι ένας ιός που συναντάμε κάθε χρόνο το Φθινόπωρο. Είναι γεγονός πως έχουμε περισσότερα περιστατικά από ότι συνήθως. Αυτό λογικά συμβαίνει λόγω των καιρικών συνθηκών ».

« Είναι γνωστός ο ιός, γνωρίζουμε τι προκαλεί και μπορούμε να πούμε πως δεν αποτελεί κάτι επικίνδυνο, επομένως δε χρειάζεται και ιδιαίτερη ανησυχία από τη μεριά των γονιών. Είναι βεβαίως μια κλινική εικόνα που ταλαιπωρεί αρκετά παιδιά, ειδικότερα από τη στιγμή που οι πιο συχνές ηλικίες που προσβάλλονται από τον ιό είναι 0-5 ετών. Μπορεί όμως να τον συναντήσουμε και σε ένα παιδί έως 10 ετών, όπως επίσης και σε μεγαλύτερα παιδιά ή εφήβους αλλά και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις σε ενήλικες. Η κλινική εικόνα ποικίλλει. Μπορεί δηλαδή να εκδηλώνεται σαν μια απλή ίωση, με δεκατική πυρετική κίνηση για 24ώρες ή μια ήπια πυρετική κίνηση, ενώ πιθανόν είναι να υπάρχει πονόλαιμος.

Η κλινική εικόνα που συνήθως αναγνωρίζεται αυτός ο ιός, είναι ο πυρετός 3-6 ημέρες, υψηλός πυρετός 39-40, έντονη κακουχία και έντονος πονόλαιμος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης βλέπουμε το παιδί να έχει φυσαλιδώδες εξάνθημα μέσα στο στόμα σαν άφτρες δηλαδή ή αλλοιώσεις σαν έλκη μέσα στη στοματική κοιλότητα, φυσαλίδες έξω και γύρω από το στόμα, στα χέρια, στα πόδια ή και φυσαλίδες, οι οποίες γίνονται στη συνέχεια εφελκίδες. Φυσικά, σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλει και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Η συγκεκριμένη κλινική εικόνα μπορεί να κρατήσει έως και 7 ημέρες με το εξάνθημα, ενώ ο πυρετός το περισσότερο που μπορεί να κρατήσει είναι 6 ημέρες. Η τελευταία αποτελεί την πιο συνηθισμένη εικόνα που έχουμε από τον ιό κοξάκι. Οι σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες είναι ιδιαίτερά σπάνιες, είναι η περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα ».

Τρόποι αντιμετώπισης – Ποιες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

« Εάν κάποιο παιδάκι γνωρίζουμε ότι έχει μια ίωση και είναι πιθανόν να έχει τον ιό κοξάκι ή παραπονεθεί για πόνο στήθος, καλό είναι να απευθύνονται οι γονείς στον παιδίατρο, όπως επίσης και αν παραπονεθεί για έντονο πονοκέφαλο, τάση για εμετό και εκδηλώσει υπνηλία πρέπει αμέσως να ενημερώνεται ο παιδίατρος ».

« Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική. Δε γίνεται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία, πάρα μόνο εάν είναι πολύ βαριά η κλινική εικόνα. Η θεραπεία λοιπόν είναι συμπτωματική και ουσιαστικά υποστηρικτική, δηλαδή πολλά υγρά, παυσίπονα, αναλγητικά ή καμιά κρέμα προκειμένου να μην πονάνε και να μη μολυνθούν. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν εάν ένα παιδί έχει αυτή την ίωση να παραμένει στο σπίτι, ή αν έχει έντονη κακουχία, να μένει στο σπίτι να είναι ξεκούραστο ώστε να αναρρώσει και πιο γρήγορα. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την προφύλαξη, για να μη διασπείρετε αυτή η ίωση, γιατί όπως είπαμε και οι ενήλικες μπορεί να προσβληθούν, καθώς και οι υπερήλικες, μια κατάσταση που χρειάζεται ιδιαίτερά προσοχή γιατί μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Μεγάλη προσοχή και στις εγκυμονούσες ».

Εξαιρετικά μεταδοτικός ο ιός – Μεταδίδεται ακόμα και 3 μήνες μετά

« Είναι ένας ιός που μεταδίδεται είτε με το στόμα, μέσω σταγονιδίων, είτε στις επιφάνειες που παραμένει ο ιός για αρκετές ημέρες. Επομένως, πολύ καλή καθαριότητα στις επιφάνειες στις οποίες υπάρχουν μικρά παιδιά και πολύ καλό πλύσιμο των χεριών στα παιδιά κυρίως πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα, καθώς μεταδίδεται και μέσω των κοπράνων.

Επειδή το παιδί μπορεί να μεταδίδει τον ιό ακόμα και 3 μήνες μετά, δεν είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα να παραμείνει κλεισμένο στο σπίτι και να απουσιάσει από το σχολείο. Αυτό που χρειάζεται είναι όταν το παιδί είναι σε πυρετώδεις κατάσταση και με έντονα εξανθήματα, καλό είναι να παραμένει στο σπίτι. Από εκεί και πέρα όμως καλό θα είναι αυτή την εποχή αλλά και πάντοτε, οι επιφάνειές οι οποίες έρχονται σε επαφή με τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία κτλπ. να είναι πολύ καλά καθαρισμένες με ειδικά αντισηπτικά και βεβαίως πολύ καλό πλύσιμο των χεριών. Πρέπει δηλαδή να τηρούνται οι κανόνες συστηματικής υγιεινής και προφύλαξη και να αερίζονται καλά οι εσωτερικοί χώροι. Και φυσικά έαν κάποιος ενήλικας δεν αισθάνεται καλά θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ειδική μάσκα.

Σύμφωνα και με την αντίστοιχη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν υπάρχει περίπτωση να συνδέεται η έξαρση του ιού κοξάκι με τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μάλιστα και στην Πάτρα όπου δεν είχαμε τις πλημμύρες έχουμε παρόμοια επιδημιολογική εικόνα. Έτσι κι αλλιώς είναι η εποχή που εκδηλώνεται ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE