Τουρκία | Σε υψηλό 15 μηνών τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός

Share on:

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας σε ετήσια βάση εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών, μια επιτάχυνση που παρακολουθεί στενά μια κεντρική τράπεζα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων.


Υποκινούμενη εν μέρει από τη φετινή απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των τιμών τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σε 67,1%, από 64,9% τον Ιανουάριο. Η διάμεση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν 66%.

Ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση – ένας δείκτης που ελέγχεται ιδιαίτερα από την κεντρική τράπεζα – υποχώρησε ξανά στο 4,5%, από 6,7% τον Ιανουάριο, αν και παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδό του το δ’ τρίμηνο.

“Είμαστε πολύ μακριά από τη σταθερότητα των τιμών, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg HT πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Τα στοιχεία ήταν η τελευταία μέτρηση πριν από τις τοπικές εκλογές αργότερα τον Μάρτιο, ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά πόλεις που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα. Η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική πριν από την ψηφοφορία έχει αναδειχθεί ως εμπόδιο στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Ο πρόσφατα εγκατεστημένος δοικητής της κεντρικής τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, ο οποίος ανέλαβε μετά από μια αιφνιδιαστική αλλαγή ηγεσίας στις αρχές Φεβρουαρίου, χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις προοπτικές του πληθωρισμού της Τουρκίας.Play Video

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο, ωστόσο άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα τον περασμένο μήνα, αφού προηγήθηκαν σωρευτικά αυξήσεις 3.650 μονάδων βάσης σε οκτώ βήματα. Για πρώτη φορά, η κεντρική τράπεζα ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι θεωρεί ότι η πραγματική ανατίμηση της λίρας αποτελεί βασικό στοιχείο αποπληθωρισμού.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής επισήμαναν επίσης την “ισχυρή αύξηση των τιμών των μη επεξεργασμένων τροφίμων” ως βασικό μοχλό αύξησης των τιμών.

Πηγή: capital.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE