Σκορδίλης | Γιατί είναι αναγκαίος ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Share on:

Ενισχύονται οι φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Kαθηγητή Σεισμολόγιας στο ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδίλη.

Τόσο η διεθνής επιστημονική κοινότητα όσο και η ελληνική έχουν εκτιμήσει πως θα υπάρξει ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στο ρήγμα της Ανατολίας, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 7 ρίχτερ.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο κος Σκορδίλης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, για αυτό και θα πρέπει οι πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση σεισμού.

Τέλος, ο κος Σκορδίλης σημείωσε πως αποτελεί δεδομένο της φύσεως μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα:

Γιατί πρέπει να γίνει ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

« Στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης η αλήθεια είναι πως εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εντοπίσει ένα σεισμικό κενό, που σημαίνει πως ένα τμήμα του ρήγματος δεν έχει κινηθεί, ενώ κομμάτια δυτικά ή ανατολικά έχουν δώσει σεισμούς. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ένα κλειδωμένο κομμάτι όλου του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με μεγάλο μήκος και προφανώς όσο περνάει ο καιρός το συγκεκριμένο ρήγμα συσσωρεύει ενέργεια. Όταν υπάρξει κίνηση θα απελευθερωθεί αυτή η ενέργεια με τη μορφή ενός ισχυρού σεισμού, του οποίου το μέγεθος θα είναι αρκετά μεγάλο, πιθανόν πάνω από 7 Ρίχτερ.

Δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως ο επόμενος σεισμός στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης θα ξεπεράσει τον τελευταίο, δηλαδή τα 7,6 Ρίχτερ, όμως αυτό είναι και το πιο πιθανό.
Το ζήτημα είναι πως όσο καθυστερεί να εκδηλωθεί ο σεισμός, συνορεύεται περισσότερη ενέργεια. Διαφορετικό θα είναι το μέγεθος σου σεισμού αν αυτός εκδηλωθεί σήμερα, διαφορετικός όμως αν εκδηλωθεί σε 10 χρόνια, καθώς στην τελευταία περίπτωση υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια χρόνων που θα απελευθερωθεί κατά την κίνηση των πλακών.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η ενέργεια αυτή οφείλεται σε περισσότερα αρχιτεκτονικά αίτια, όπως είναι δηλαδή οι κινήσεις γενικότερα των ατμοσφαιρικών πλακών που συμβαίνουν στην περιοχή μας ».

Αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός και στην Ελλάδα

« Ισχυρούς σεισμούς είχαμε και θα έχουμε τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τους χειμερινούς, η θερμοκρασίες δεν παίζουν κάποιον παράγοντα σε ό,τι αφορά τις σεισμικές δραστηριότητες. Για αυτό και θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να είναι όλη την ώρα σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόγνωση σεισμών, δηλαδή να γνωρίζουμε ώρα και μέρος που θα εκδηλωθεί. Αυτό όμως που μπορούμε και κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να μιλάμε με τους πολίτες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να μη γνωρίζουμε πότε θα εκδηλωθεί ο σεισμός ξέρουμε όμως ότι θα συμβεί, επομένως έχει και ο κόσμος από τη μεριά του προειδοποιηθεί.

Είναι πάρα πολύ καλό που συμβαίνουν άσκησής σεισμού. Απλώς σαν κοινωνία δεν είμαστε εξοικειωμένοι με όλο αυτό για αυτό και κάθε φορά επικρατεί ένα χάος και τρόμος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είχε ανέκαθεν έντονες σεισμικές δραστηριότητες, με τη 1η θέση στην Ευρώπη και 6η σε Παγκόσμια κλίμακα. Αν σκεφτεί κανείς ότι από το 2021 μέχρι και σήμερα δεν είχαμε κάποιον μεγάλο σεισμό, που να ξεπερνάει τα 6 Ρίχτερ, αποτελεί πλέον ένα δεδομένο της φύσεως ότι αναμένεται να εκδηλωθεί. Δεν είναι πρόγνωση, αλλά το επίπεδο σεισμικότητας του ελληνικού χώρου».

Μεγάλη ανάγκη για σωστή ενημέρωση του πολίτη σε περιπτώσεις σεισμού

« Θα πρέπει λοιπόν αυτές οι ασκήσεις να μας γίνουν συνήθεια, τόσο για τους κρατικούς μηχανισμούς και φορείς αλλά όσο και για τους πολίτες, για την ενημέρωση τους. Υπάρχει μια ανησυχία για το εάν ο κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος, αν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά. Ξέρει ποιοι είναι οι χώροι καταφυγής μετά από έναν μεγάλο σεισμό; Γνωρίζουν πως εάν τυχόν πέσουν οι επικοινωνίες δε θα μπορεί να βρει δικό του άνθρωπο, προκειμένου να ορίσουν από κοινού ένα σημείο συνάντησης σε τέτοιες περιπτώσεις; Επίσης, όλοι ξέρουμε πως εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός όλοι θα πάρουν τα οχήματα τους με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι δρόμοι και να μην μπορεί να περάσει ούτε ΕΚΑΒ. Είναι απλά πράγματά, πρακτικά, που εμείς τα λέμε και τα ξαναλέμε. Χρειάζονται δηλαδή να γίνονται τέτοιου είδους ασκήσεις ώστε να περάσει στο υποσυνείδητο του κόσμου το πως θα πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωσή σεισμού».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE