Politico | Αυτές τις αλλαγές φέρνει η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Share on:

Ανάλυση για τη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας, φιλοξενεί το Politico, αναφέροντας ότι η Αθήνα θέλει να επεκτείνει τη μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημήτρης Καιρίδης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στην επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης τον Μάρτιο του 2016. Προέβλεπε ότι όλοι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα που φτάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά χωρίς αποδεκτές αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.

Αλλά αυτές τις μέρες, αυτή η συμφωνία «δεν λειτουργεί, η Τουρκία δεν παίρνει πίσω ανθρώπους», είπε ο Καιρίδης, μιλώντας στο POLITICO.

Μετά από συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον και την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσυ Φέισερ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Καιρίδης είπε ότι υπάρχει «περισσότερη συνεργασία από την τουρκική πλευρά και καλύτερη φύλαξη των συνόρων». Η Γερμανία ανησυχεί γιατί πολλοί μετανάστες που περνούν στην ΕΕ από την Τουρκία προορίζονται για τη Γερμανία.

Νέες βάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σχετικά με τη μετανάστευση και τις εδαφικές διαμάχες είναι συχνά υψηλές. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε τις σχέσεις με την Ελλάδα αφού ο Μητσοτάκης προέτρεψε τους αμερικανούς νομοθέτες τον Μάιο του 2022 να εμποδίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Αλλά η άμεση αντίδραση της Ελλάδας στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους δημιούργησε ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις. Έλληνες και Τούρκοι ηγέτες συμφώνησαν αυτό το καλοκαίρι σε μια νέα αρχή των συνομιλιών.

Και μετά τις πρόσφατες τουρκικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε οριακά ο Ερντογάν, η Άγκυρα εξέφρασε νέο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τις οποίες οι ηγέτες το 2018 είπαν ότι «είχαν φτάσει σε αδιέξοδο». Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο Καιρίδης είπε ότι τώρα είναι η ώρα να «αναζωογονηθεί και να επεκταθεί» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση. «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος», πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένων «των περιθωρίων βελτίωσης τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στην καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίου».

Η αρχική συμφωνία δεν ίσχυε για τους μετανάστες που περνούν στην Ελλάδα μέσω των «χερσαίων συνόρων, παρά μόνο των νησιών», είπε ο Καιρίδης. «Τώρα, ίσως θέλουμε να συμπεριλάβουμε» ελέγχους στα χερσαία σύνορα, ώστε οι μετανάστες που περνούν από εκεί να μπορούν επίσης να επιστραφούν.

Εάν η συνεργασία συνεχίσει να βελτιώνεται, είπε, η ΕΕ «μπορεί να διερευνήσει πιο φιλόδοξα πράγματα, όπως η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα» για τους Τούρκους πολίτες – μια μακροχρόνια ανησυχία για την Τουρκία.

Με πληροφορίες από Politico


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE