Παρδάλη | Έρχεται έξαρση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή ραγδαία έξαρση του στρεπτόκοκκου, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, έκρουσε η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

Εν όψει και των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η κα Παρδάλη συστήνει στους γονείς να μην εξαντλούν τα παιδιά, καθώς οι ιοί και τα μικρόβια τείνουν να προσβάλλουν εξασθενημένους οργανισμούς.

Σε συνέντευξη της στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, η κα Παρδάλη αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα του κοκκύτη, που οφείλονται στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα, καθώς και στην έλλειψη ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας, η κα Παρδάλη υπογράμμισε πως η τιμή του κυμαίνεται στα 90-100 ευρώ, ανά τη δόση. Επισήμανε δε, την μεγάλη ανάγκη για κρατική χορήγηση του εμβολίου.

Ειδικότερα:

Κοκκύτης | Ραγδαία έξαρση λόγω ανεμβολίαστων εγκύων

« Η αλήθεια είναι ότι τελευταία όλο και περισσότερα νοσήματα, που θεωρούσαμε ξεχασμένα, φαίνεται να αναβιώνουν. Σε ό,τι αφορά το μικρόβιο του κοκκύτη, φαίνεται να υπάρχει μια κυκλικότητα στην εμφάνιση περιστατικών. Είχαμε μια αντίστοιχη επιδημία το 2020, όπου είχαν κινδυνέψει βρέφη, έχοντας μάλιστα και έναν θάνατο. Αυτή τη φορά όμως, φαίνεται να είναι πιο ανησυχητικό, καθώς από την αρχή της χρονιάς έχουμε και πολλά περιστατικά, ενώ την ίδια στιγμή μετράμε την απώλεια δυο βρεφών. Με αφορμή λοιπόν αυτή την έξαρση, αναδεικνύει το θέμα των ανεμβολίαστων θυλάκων. Και αυτό γιατί πρόκειται ξεκάθαρα για μια νόσο που αντιμετωπίζεται με την πρόληψη.

Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι ο εμβολιασμός των εγκύων, καθώς εκείνες θα φροντίσουν και θα μεταφέρουν ενδεχομένως και ασυμπτωματικά τον κοκκύτη στο παιδί τους. Μπορεί δηλαδή να έχουν ήπια συμπτώματα ή και καθόλου και παρόλα αυτά το μωρό να νοσήσει, με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του. Πρέπει λοιπόν όλες οι έγκυες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, μια οδηγία που υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό. Θεωρώ πως είναι κρίμα, καθώς οι ποιότητα των υπηρεσιών στην Υγεία, ειδικά στο κομμάτι της πρόληψης είναι αρκετά καλές και δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό ».

Επιτακτική η ανάγκη του εμβολιασμού κατά του κοκκύτη

« Είναι καθαρά θέμα έλλειψης ενημέρωσης και όχι φόβου. Όταν δηλαδή ενημερώνουμε τις έγκυες ότι πρέπει να το κάνουν και το συζητούν με τον γυναικολόγο τους, αντιμετωπίζουμε δυο δεινά: Ή ότι υπάρχει μια σχετική αδιαφορία και από την πλευρά του θεράποντα συναδέλφου ή τελικά όντως προβαίνουν στον εμβολιασμό. Οπότε θα έλεγα ότι πρόκειται για θέμα αμέλειας και όχι σωστής καθοδήγησης, καθώς αν εξηγήσεις σε μια μητέρα τον κίνδυνο που μπορεί να έχει το παιδί, θεωρώ πως αποκλείεται να το αφήσει να συμβεί.

Δεν αφορά μόνο τις μητέρες αλλά όλους τους ενήλικες. Το εμβόλιο του κοκκύτη, το οποίο περιλαμβάνεται στο τριπλό της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, πρέπει να το κάνουμε κάθε 10 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τόσο τα βρέφη μας, όσο και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός δε λειτουργεί σε καμία νόσο θεραπευτικά, λειτουργεί προστατευτικά. Ανήκει στα εμβόλια, όπου αν γίνει έχουν τόσο υψηλή προστασία, που δε νοσείς».

Έρχεται έξαρση στον στρεπτόκοκκο

« Στην περίπτωση του στρεπτόκοκκου, είχαμε πράγματι μια πιο δυναμική εμφάνιση ενός μικροβίου, που μπορεί να συμπεριφερθεί έτσι. Η διεισδυτική μορφή της νόσου, δε μια καινούργια μορφή νόσου, αλλά είναι κάτι που ανέκαθεν υπήρχε. Φαίνεται όμως, πως στη μετά-covid εποχή, όπως και πολλά άλλα μικρόβια, εκφράστηκαν πιο δυναμικά, μεταξύ αυτών και ο στρεπτόκοκκος.

Σε ό,τι αφορά το από εδώ και πέρα, πιστεύω πως θα έχουμε και περαιτέρω έξαρση και αυτό γιατί συμβαίνει κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα και αρχή άνοιξης. Μετά δηλαδή την εξάντληση που αφήνουν στον πληθυσμό, νοσήματα όπως η γρίπη, να έχουμε μια έξαρση του στρεπτόκοκκου. Κατ’ αναλογία λοιπόν, πιθανολογώ ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα επίσης μια εντονότερη εμφάνιση, αλλά θεωρώ πως οι οδηγίες και τα μέτρα θα βοηθήσουν.

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με πολύ απλούς τρόπους, κυρίως όμως με την κοινή επαφή, με τα σταγονίδια και σπάνια με μολυσμένα αντικείμενα. Εν όψει λοιπόν και των καρναβαλικών εκδηλώσεων, οι γονείς δε θα πρέπει να εξαντλούν τα παιδιά τους. Φυσικά, να έχουν στο νου τους όλα τα πιθανά συμπτώματα, να είναι ενημερωμένοι και οτιδήποτε προκύψει εννοείται συνιστάται η επικοινωνία με τον Παιδίατρο ».

Μηνιγγίτιδα | Μεγάλη ανάγκη για κρατική χορήγηση εμβολίου

« Η μηνιγγίτιδα αποτελεί μια νόσο που εκτυλίσσεται ραγδαία, όμως ταυτόχρονα έχουμε σαν χώρα την πρόληψη της. Υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού και πιστεύω πως θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τυχόν εμβολιασμούς που δεν έχουν γίνει ή ακόμα και δόσεις. Σε ό,τι αφορά τη μηνιγγίτιδα Β, η οποία απασχολεί ιδιαίτερα τελευταία, καλό είναι οι γονείς να το εντάξουν και αυτό στο πρόγραμμα τους. Βεβαία, είναι ένας εμβολιασμός που δεν παρέχεται δωρεάν, παρά μόνο για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, που όμως αφορά πολύ μικρό αριθμό παιδιών. Νομίζω πως το κράτος θα πρέπει να το ξαναδεί αυτό και ενδεχομένως να εντάξει και αυτόν τον εμβολιασμό, καθώς από ότι βλέπουμε είναι επικίνδυνο τόσο για παιδιά όσο και για εφήβους. Τα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα αυτή τη στιγμή είναι 2, που η τιμή τους κυμαίνεται από τα 90 έως και τα 100 ευρώ, η κάθε μια δόση ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE