Νευροανάδραση | Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

Share on:

Η Νευροανάδραση, μια «γυμναστική του εγκεφάλου», είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τις φοβίες μας, τις ανασφάλειες και το κοινωνικό άγχος, ενώ μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τις προσωπικές μας δυνατότητες.

Ξεκινώντας από τον Άτλαντα του εγκεφάλου, μπορεί κανείς να ανακαλύψει δυνατότητες και αδυναμίες της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπου με την κατάλληλη ψυχοεκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, καταφέρνετε η αυτοβελτίωση.

Σε συνέντευξη της στη ValueNews.gr η Κοινωνική Λειτουργός και NFB Trainer Μαρία Νικολάου μας εξηγεί πως να “ξεκλειδώσουμε” αλλά και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της νευροανάδρασης.

Ειδικότερα,

  1. Τι ακριβώς είναι η νευροανάδραση, που χρησιμοποιείται και πως λειτουργεί;

Σκεφτείτε τον εγκέφαλό σας σαν κομμάτι συμφωνικής ορχήστρας. Αν κάποιο μουσικό όργανο δεν πατάει καλά πάνω στις νότες χάνεται ο συγχρονισμός. Έτσι και ο εγκέφαλός μας, αν ένα κομμάτι του δεν λειτουργεί συμμετρικά με τα υπόλοιπα παράγει ασυμφωνίες- συμπτώματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα στη ζωή μας. Η Νευροανάδραση είναι η εφαρμογή των Νευροεπιστημών για την εκπαίδευση αυτών των «ασυμφωνιών». Είναι μια καινοτόμα εφαρμογή εκπαίδευσης εγκεφάλου, ένα εργαλείο όπου
μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το σύμπτωμα και να το διορθώσουμε. Η Νευροανάδραση σας δίνει τη δυνατότητα ν’ αποκτήσετε μια εικόνα των εγκεφαλικών σας κυμάτων, και με βάση αυτή να εκπαιδευτείτε να τα τροποποιείτε προς το καλύτερο! Αποτελεί μία ανώδυνη και μη παρεμβατική στρατηγική μάθησης με μόνιμα αποτελέσματα!

Η νευροανάδραση εφαρμόζεται σε ένα ευρύ πεδίο συμπτωμάτων. Ενδεικτικά, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ADD/ ADHD (διάσπαση προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα), προβλήματα συμπεριφοράς, ειδικά μαθησιακά προβλήματα, άγχος, stress, φοβίες, κατάθλιψη, τρίξιμο δοντιών, χρόνιους πόνους, προβλήματα ύπνου, ημικρανίες, ή και κόπωση. Επιπλέον, συμβάλλει στον έλεγχο περιπτώσεων επιληψίας, εγκεφαλικής παράλυσης και ελαφρών τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων.
Τα τελευταία χρόνια η Νευροανάδραση χρησιμοποιείται σε στελέχη επιχειρήσεων και αθλητές επιπέδου για την επίτευξη βέλτιστων επιδόσεων.

  1. Πόσο καιρό διαρκεί η εκπαίδευση και ποια η συχνότητα των συνεδριών; 

Η εκπαίδευση με Νευροανάδραση γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και ο χρόνος που χρειάζεστε είναι 30 λεπτά την εκπαίδευση. Τώρα πόσες εκπαιδεύσεις χρειάζεται ο καθένας εξαρτάται από την πλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή την ικανότητα να μαθαίνει και να συγκρατεί νέα δεδομένα και την παθολογία.
Άτομα που εκπαιδευόνται με Νευροανάδραση από τα πρώτα πέντε ραντεβού παρατηρούν αλλαγές. 

  1.  Σε ποιές παθήσεις μπορεί να βοηθήσει και με ποιον τρόπο;/  Ποια τα οφέλη της στην υγεία και στην ποιότητα ζωής;

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα όργανο εξαιρετικά εύπλαστο, προσαρμόσιμο και ικανό για νέα μάθηση, αρκεί να του δοθούν οι ενδείξεις για το τι πρέπει να αλλάξει και να του παρασχεθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Δίνοντας στον εγκέφαλο τις κατάλληλες πληροφορίες για τη σωστή λειτουργία του, μπορεί να τις ακολουθήσει.

Από τον συνδυασμό της σωστής αυτορρύθμισης ενός ώριμου εγκεφάλου και της συνολικής εγρήγορσης και αυτοσυγκέντρωσης του ατόμου, προκύπτει ένα συγκεκριμένο πρότυπο στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Εφόσον το άτομο διατηρεί αυτές τις επιδόσεις, ο εγκέφαλος σταδιακά μαθαίνει να λειτουργεί -και να διατηρείται- στα νέα επίπεδα.

Στο κέντρο μας μπορεί να απευθυνθεί και κάποιος που δεν έχει μια συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά που ενδιαφέρεται να αυξήσει το μέγιστο δυναμικό του. Που θέλει να είναι παραγωγικός χωρίς ταυτόχρονα να καταναλώνει περισσότερη από την απαιτούμενη ενέργεια. Τέτοια άτομα είναι στελέχη επιχειρήσεων που θέλουν να διαχειριστούν το έντονο άγχος της καθημερινότητας, άτομα σε θέσεις ευθύνης όπως είναι οι πιλότοι και αθλητές επιπέδου. Η Νευροανάδραση έχει εδώ και καιρό ενσωματωθεί στα προγράμματα κατάρτισης των αστροναυτών της NASA και σε πολλούς αθλητές και συλλόγους όπως η ομάδα της Milan  και αθλήματα που απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης όπως: τένις, γκολφ, τοξοβολία, ποδόσφαιρο .

  1. Ποιος ο ρόλος της νευροανάδρασης σε άτομα με ΔΕΠΥ, δηλαδή στα άτομα με διάσπαση προσοχής;

Στο παρελθόν οι μαθησιακές δυσκολίες έμεναν αδιάγνωστες, συνεπώς δεν αντιμετωπίζονταν. Πλέον όμως, με την πρόοδο των Νευροεπιστημών, γνωρίζουμε ότι οι μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν καμία σχέση με την νοητική ικανότητα, αλλά έχουν βάση Νευροβιολογική. Η γνώση αυτή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την καθημερινότητα των ατόμων αυτών και να σχεδιάσουμε εκπαιδευτικά πρωτόκολλα που θα τους  διευκολύνουν. 

Η ποσοτική ηλεκτροεγκεφαλογραφία (qEEG) και η Nευροανάδραση επιτρέπει τον έλεγχο της εγκεφαλικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την μείωση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Η Παιδιατρική Ακαδημία Ηνωμένων Πολιτείων χαρακτήρισε την Νευροανάδραση ως ισάξια μέθοδο αντιμετώπισης της ΔΕΠ-Υ με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής. 

5) Τα αποτελέσματα της νευροανάδρασης είναι μόνιμα ή χρειάζεται ο εκπαιδευόμενος να επαναλαμβάνει σε κάποια χρονικά διαστήματα τη διαδικασία;

Η Νευροανάδραση είναι μια διαδικασία κατά την οποία το άτομο μαθαίνει μία νέα συνήθεια. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργούνται νέα βιοχημικά μονοπάτια και διασυνδέσεις στον εγκέφαλό του εκπαιδευόμενου. Τα αποτελέσματα με την Νευροανάδραση είναι μόνιμα και μελέτες ερευνών το αποδεικνύουν.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE