Μασούρας | Περιστατικά βίας στο Νοσοκομείο Κιλκίς αμαυρώνουν την εικόνα της υγείας

Share on:

Άγρια περιστατικά ξυλοδαρμού νοσοκομειακών υπαλλήλων από ασθενείς καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς. Οι εργαζόμενου του νοσοκομείου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα φαινόμενα βίας και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς Πασχάλης Μασούρας σημειώνει πως η κατάσταση οφείλεται στην ανεπαρκής Υπηρεσία Φύλαξης του Νοσοκομείου, όπου διαθέτει μόλις έξι εργαζόμενους.

Σε έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρετε μια αύξηση περίπου 30% στα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο κος Μασούρας μεταξύ άλλων σχολίασε τις ελλείψεις του νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως για μια προληπτική μαστογραφία οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν είτε σε ιδιώτη γιατρό είτε να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα:

Είναι περιστατικά που αυξάνονται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία

« Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στο νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς, είναι γεγονότα που μας προκαλούν θλίψη. Ειδικότερα τη στιγμή που προσπαθούμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν μέσα στον χώρο εργασίας μας. Μετά την λήξη της πανδημίας και την κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων, όπως καταλαβαίνετε, έχει αυξηθεί η προέλευση πολιτών – ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουμε περάσει από την περίοδο των συγχαρητηρίων και υποσχέσεων σε τέτοια γεγονότα.

Στην ανακοίνωση μας κάνουμε μια καταγραφή των γεγονότων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Είναι περιστατικά που αυξάνονται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έκανε μια έρευνα, στην οποία ανέφερε πως υπάρχει μια αύξηση περίπου 30% στα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Την μεγαλύτερη πίεση την δέχονται τα τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών, όπως και στο δικό μας νοσοκομείο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό που αναφέρετε στην ανακοίνωση είναι και το πιο σοβαρό. Έχει μάλιστα γίνει καταγραφή και στο βιβλίο συμβάντων αλλά έχει γίνει και αναφορά στον Οργανισμό Διασφάλισης της ποιότητας της υγείας.  »

Ασθενής χτύπησε νοσηλεύτρια, γιατρό και τραυματιοφορέα γιατί δεν ήθελε να περιμένει

« Όπως καταγράφεται στο συγκεκριμένο περιστατικό, προσήλθε η κυρία στο Νοσοκομείο μας με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και ζητούσε να εισαχθεί και να εξεταστεί πρώτη, ενώ υπήρχε λίστα αναμονής για τους ασθενείς. Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όπου και κλήθηκε η αστυνομία και η συγκεκριμένη ασθενής αποχώρησε. Βέβαια, αυτή ξανά εισήλθε στο Νοσοκομείο αργότερα, όπου και ήταν πολύ επιθετική. Στην προσπάθεια των συναδέλφων να διευθετήσουν το περιστατικό, επιτέθηκε και στον γιατρό που εξέταζε εκείνη τη στιγμή στο παθολογικό ιατρείο, στην εφημερεύουσα νοσοκόμα και στην τραυματιοφορέα.  »

Ένας φύλακας σε όλο το Νοσοκομείο στις περισσότερες βάρδιες

« Το τμήμα φύλαξης αποτελείται από 6 εργαζόμενους. Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα με έγραφα μας και σε προηγούμενες διοίκησης ότι δεν επαρκεί ο συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων. Στο πρωινό ωράριο βρίσκεται ένας στην πύλη, ώστε να ελέγχει την είσοδο και την έξοδο των πολιτών από το Νοσοκομείο. Ένας δεύτερος φύλακας βρίσκεται στα Επείγοντα, έχοντας ταυτόχρονα την επίβλεψη όλου του εσωτερικού χώρου. Κατά την απογευματινή και βραδινή βάρδια, όπως και τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες, υπάρχει μόνο ένας φύλακας ανά βάρδια, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της πύλης.

Χωρίς αξονικό τοπογράφο, προληπτική μαστογραφία και ΜΕΘ

« Στο Νοσοκομείο του Κιλκίς ο αξονικός τοπογράφος δε λειτουργεί όλες τις ημέρες, καθώς δεν επαρκούν οι ακτινολόγοι ώστε να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα. Είμαστε ένα δευτεροβάθμιο γενικό επαρχιακό νοσοκομείο που εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα.

Το 2018, μετά από διαγωνισμό εγκρίθηκε η αγορά ενός νέου ψηφιακού σύγχρονου μαστογράφου. Εγκαταστάθηκε το 2020, όμως μέχρι και σήμερα δε λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ειδικότητες για να τον χειριστούν. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται για μια προληπτική μαστογραφία ή να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς ή με το παραπεμπτικό του προγράμματος της Φώφης Γεννηματά να μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης, το Νοσοκομείο δε διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από το 2019. Αποτελεί ένα πάγιο αίτημα όλου του νομού και όλων των εργαζομένων στο τομέα της Υγείας. »

Περιστατικά αποτρόπαιου ξυλοδαρμού στο Νοσοκομείο Κιλκίς καταδεικνύουν την σύγχρονη καθημερινότητα σε μια Νοσοκομειακή δομή της χώρας. Ταυτόχρονα, χωρίς Υπηρεσία Φύλαξης και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται το Νοσοκομείο από το 2019.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Διαβάστε επίσης:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE