Μακρίδης | Δυσλειτουργική η λειτουργεία των POS στις λαϊκές αγορές

Share on:

Επιφυλακτικός ως προς την ορθή λειτουργία του POS στις λαϊκές αγορές εμφανίστηκε με συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος της της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης.

Οι καιρικές συνθήκες αλλά και η δυσκολία του επαγγέλματος καθιστούν δυσλειτουργικές τις συναλλαγές με την χρήση κάρτας.

Σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα μας ο κος Μακρίδης υποστήριξε ότι το ακριβό κόστος παραγωγής αυξάνει και τις τιμές των προϊόντων ωστόσο τόνισε πως χωρίς τις λαϊκές αγορές οι Έλληνες καταναλωτές θα βιώσουν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες.

Ειδικότερα:

Αυξήσεις που ξεπερνούν κάθε όριο – ” Αν δεν αυξήσουμε τις τιμές, δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε”

« Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν υπάρχει ακρίβεια. Ακρίβεια θα υπήρχε εάν τα προϊόντα που παράγουν όλοι οι παραγωγοί ήταν στις τιμές που ξέραμε πριν 5 χρόνια. Όλοι οι παραγωγοί, ανεξαιρέτως προϊόντος και ειδικότερα κάποιων καλλιεργειών που έχουν αυξημένες απαιτήσεις, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.

Αρχικά, για όλους τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια η αύξηση των λιπασμάτων έφτασε τα 300%. Οι αυξήσεις από την άλλη των φυτοφαρμάκων έφτασε της τάξεως του 100-150%. Τα αρδευτικά, τα οποία εξαρτώνται και από την ΔΕΗ, έφτασαν πριν από 2 χρόνια να είναι πανάκριβα. Για να ποτίσει κάποιος το χωράφι του έπρεπε να πληρώνει 8-10 ευρώ/ώρα, όταν κάποτε ήταν 2-3 ευρώ/ώρα.

Επίσης, ότι αφορά αυτούς που αποθηκεύουν προϊόντα σε ψυκτικούς θαλάμους όπως είναι το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, το μήλο, μια κλούβα αποθήκευσης έχει φθάσει στα 3-3.5 ευρώ η μία, ενώ κάποτε ήταν 2 ευρώ. Οι τιμές για τους παραγωγούς λοιπόν των λαϊκών αγορών είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε εάν δεν αυξήσουμε τα προϊόντα, γιατί δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο Έλληνας παραγωγός ».

Χρήση POS στις λαϊκές αγορές | Είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί

« Όσον αφορά τη χρήση POS στις λαϊκές αγορές κρατάμε μια επιφύλαξη, λόγω των τεχνικών θεμάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν. Ειδικότερα, από τη στιγμή που δραστηριοποιούμαστε σε ανοικτό χώρο και δεχόμαστε όλες τις καιρικές συνθήκες όπως είναι η βροχή και ο αέρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω μέχρι σήμερα, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί στις λαϊκές αγορές. Μεμονωμένα κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να έχει POS και μάλιστα ήδη ένα 10-15% έχει ».

Η λαϊκή αγορά χάνει τον λαϊκό της χαρακτήρα

« Γνωρίζουμε με σιγουριά όμως πως από την 1η Φλεβάρη 2024, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συνδεθεί η ταμειακή με το POS. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί στις λαϊκές αγορές.
Αρχικά λόγω του ότι οι λαϊκές αγορές λειτουργούν μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα, δεν είναι όλη την ημέρα. Όλο το φόρτο εργασίας πέφτει σε 2-3 ώρες, ίσως να μην είναι διευκολύνει κανέναν η χρήση του POS. Δεύτερο, υπάρχει και ένα πόσο που παρακρατείτε στις πληρωμές με κάρτα. Ας μην ξεχνάμε πως το πρόσημο των λαϊκών αγορών είναι ο λαϊκός χαρακτήρας της. Ένα τεκμαρτό εισόδημα είναι πισωγύρισμα, δεν γνωρίζουμε εάν θα εφαρμοστεί στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Οι λαϊκές αποτελούν το καταφύγιο του καταναλωτή, για να μπορέσει να πάρει και να έχει φθηνά ελληνικά προϊόντα. Έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνει.

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες συναντήσεις στην Αθήνα με αρμόδιους Υπουργούς και φορείς, προκειμένου να συζητηθεί το νέο νομοσχέδιο και να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται οι λαϊκές αγορές ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE