Έρχεται το Μουσείο Κινηματογράφου στην Ελλάδα

Share on:

Το νέο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος προαναγγέλλει την λειτουργία του, με μια έκθεση με τίτλο «Μαγικές εικόνες», στις 9 Ιουνίου.

Ένα μοναδικό μουσείο που μέσα από σπάνια εκθέματα θα αφηγείται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιμέλεια της Καθηγήτριας Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Αφροδίτης Λίτη.

Το Μουσείο θα λειτουργήσει στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Κεραμεικό και θα επικοινωνεί με τις αίθουσες προβολής, δημιουργώντας μια γέφυρα του χθες των κινούμενων εικόνων με το σήμερα μίας υπερσύγχρονης, ψηφιακής αίθουσας.

Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές (καρουζέλ, στερεοσκόπιο, μαγικούς φανούς) καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου (κάμερες, συσκευές καταγραφής ήχου, συσκευές προβολής) και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φιλμ, αρουλέζες, μουβιόλες, τραπέζια μοντάζ).

Τα εγκαίνια συμπίπτουν με την διεξαγωγή του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό σε μέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Φέτος διευρύνει τους ορίζοντες της σύγχρονης κινηματογραφοφιλίας, επιστρέφοντας στην δωδέκατη έκδοση του, προσφέροντας στο κοινό ένα μείγμα από ανεξάρτητο κινηματογράφο, πειραματικό κινηματογράφο, αποκατεστημένες κόπιες, αφιερώματα, εκδηλώσεις, διάσημους εκλεκτούς καλεσμένους αλλά και άγνωστους στην Ελλάδα σκηνοθέτες.

Με την φετινή Χρυσή Άρκτο, την ταινία «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν ανοίγει στις 26 Μαϊου το 12ο ΦΠΚΑ. Μέχρι την αυλαία λήξης, στις 15 Ιουνίου με «Το Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράιαν Ντε Πάλμα στην αποκατεστημένη εκδοχή του σκηνοθέτη που περιλαμβάνει όσα είχαν κοπεί πριν την πρώτη διανομή το 1974, στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης αλλά και διαδικτυακά (στο online.tainiothiki.gr) θα παρουσιαστούν συνολικά 110 ταινίες. Ένα πρόγραμμα που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «φιλοδοξεί να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο, χθες και σήμερα» ενώ παράλληλα περιλαμβάνει συζητήσεις, μάστερκλας και συναντήσεις με τους σκηνοθέτες μετά από επιλεγμένες προβολές.

Αφιέρωμα και στην Ουκρανία

Σε ειδική προβολή, ως φόρο τιμής στην Ουκρανία, το φεστιβάλ παρουσιάζει σε πρώτη πανελλαδική προβολή το ντοκιμαντέρ Mπάμπι Γιαρ (2021) του πολυβραβευμένου Ουκρανού σκηνοθέτη Σεργκέι Λοζνίτσα που αφηγείται τη σφαγή χιλιάδων Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εισιτήρια:
Στις αίθουσες: 5 ευρώ (γενική είσοδος). Πακέτα: 5 προβολές/20 ευρώ, 10 προβολές/30 ευρώ. Προσφορά:Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Ανέργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές/25 ευρώ.
Online: 3 ευρώ. Πακέτα: 5 ταινίες/5 ευρώ, 10 ταινίες/8 ευρώ.

Πηγή:tainiothiki.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE