Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία| Συνεδριάζει σήμερα

Share on:

Σήμερα συνεδριάζει τελικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, όπου πρόκειται να γίνει μια αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης τη χώρας, καθώς και πρόβλεψη της πορείας του κορωνοϊού και της επίπτωσης του στα νοσοκομεία.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται ότι η συνεδρίαση αποσυνδέεται τελείως από το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην παρούσα φάση για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Αυτό που είναι σίγουρο όσον αφορά την ατομική ευθύνη είναι πως οι ειδικοί συνιστούν τους ευάλωτους και ηλικιωμένους πολίτες να φορούν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συνωστισμός, στους νεότερους να προστατεύουν τους μεγαλύτερους κάνοντας τεστ πριν τους συναντήσουν και σε όλους να απομονώνονται αμέσως μόλις εμφανίσουν ύποπτα, ακόμη και τα πιο απλά, συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση ήταν να πραγματοποιηθεί αύριο όμως άλλαξε το πρόγραμμα λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων κάποιων μελών της επιτροπής.

Αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας παρακολουθώντας την ταχεία κυκλοφορία του κορωνοϊού στην επικράτεια, όπως και τον αριθμό των ασθενών, εντός ή εκτός νοσοκομείων, που αφήνει πίσω του. Το κύμα που σηκώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των υπέρ μεταδοτικών υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξη Omicron, εκτιμάται ότι φτάνει στην κορύφωσή του (peak) σε περίπου δύο εβδομάδες – η αποδρομή του υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι θα διαρκέσει τους θερινούς μήνες- χωρίς ευτυχώς να έχει ασκήσει προς το παρόν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, το βασικό σενάριο προβλέπει το peak της έξαρσης μέχρι τις 10 Ιουλίου με τον μέσο όρο κρουσμάτων να κυμαίνεται στις 20.000 διαγνώσεων. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, “η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με Covid-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη (σ.σ σήμερα) λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις. Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%”. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις – που ακόμη είναι σταθερές – εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης”.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE