Δήμαρχος Πύργου | Η τοπική κοινωνία γνωρίζει τον εμπρηστή των πυρκαγιών

Share on:

Γνωστό στην τοπική κοινωνία του Πύργου Ηλείας φέρεται να είναι το άτομο που ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, δηλώνει ο Δήμαρχος Πύργου Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη και την Valuenews.gr ο κ Αντωνακόπουλος, γνωστοποιώντας παράλληλα την εξέλιξη σημαντικών έργων ανάπλασης αγροτικής οδοποιίας καθώς και του Λιμανιού του Δήμου.

Ο Δήμαρχος κάνει επίσης λόγο για την απαξίωση του νοσοκομείου του Πύργου από τον τομέα της Δημόσιας Υγείας ενώ δηλώνει έτοιμος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Πύργου ανέφερε:

Άνθρωπος της περιοχής των ύποπτων πυρκαγιών στην Ηλεία

«Εμείς ως Δήμος και ως πολιτική προστασία στέλνουμε μηχανήματα έργου, τέσσερις υδροφόρες και φυσικά τα μικρά, οι λεγόμενες ντακότες που είναι του ενός κυβικού με μηχανισμό εκτόξευσης νερού.»
Για την πρόληψη που πρέπει να λαμβάνεται ανέφερε πως υπάρχουν δύο επίπεδα προλήψεων:

Στο πρώτο είναι η πρωτογενής πρόληψη, στο να μην πιάσει φωτιά και η δευτερογενής είναι η έγκυρη αντιμετώπιση. Δυστυχώς το να μην πιάσει φωτιά πρέπει να ελέγξεις τον ανθρώπινο παράγοντα. Ας πούμε για την φωτιά στην Κορυφή κάθε καλοκαίρι έχουμε τουλάχιστον 5 με 6 φωτιές. Όπως και εχθές οι εστίες έγιναν ταυτόχρονα. Άρα αυτό είναι μια ένδειξη ως απόδειξη ότι οι φωτιές αυτές είναι εμπρησμοί. Και μάλιστα πρόκειται για ένα άτομο που τα τελευταία χρόνια ζει στην περιοχή, δεν ξέρω αν είναι συγκεκριμένα από το χωριό της Κορυφής ή από κάποιο διπλανό, αλλά φαίνεται να είναι από εκεί και να γνωρίζει και πολύ καλά την περιοχή. Και μπορεί να είναι ένα άτομο που είναι σε τέτοια ηλικία και σε τέτοια φυσική κατάσταση και μπορεί να κινείτε γρήγορα στην περιοχή.
Τα ίδια γεγονότα εδώ και 5 χρόνια μας τα δείχνουν όλα αυτά.»

Δύσκολη η υλοποίηση των νέων έργων στην περιοχή

«Έχουμε εντάξει πολλά καινούργια έργα στον δήμο μας. Σήμερα μάλιστα ανεβήκαμε αυθημερόν στην Αθήνα στον κύριο Παπαγιαννίδη που είναι ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και λάβαμε μια θετική αξιολόγηση για ένα έργο ενός εκατομμυρίου που αφορά την αγροτική οδοποιία και την δασοπροστασία, γιατί ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από δάσος.
Έχουμε ξεκινήσει πολλά έργα αλλά δεν προχωράνε τα μεγάλα έργα γιατί οι μελέτες που υπάρχουν, είναι με τιμές προ δύο ετών και υπάρχει εκτίναξη των τιμών στις πρώτες ύλες για την κατασκευή των έργων, όπως το σίδερο, το μπετόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι εργολάβοι να έχουν κατεβάσει τα σφυριά που λέμε, δεν γίνεται τίποτα. Και τώρα ήμαστε σε μια κατάσταση που περιμένουνε, έχουν και ένα εξάμηνο περιθώριο, αγοράζουν χρόνο ουσιαστικά. Οι πληρωμές που είναι να γίνουν, δεν έχει ξεκαθαριστεί από που θα γίνουν. Τέτοια προβλήματα δυστυχώς υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τα μεγάλα έργα. Πραγματοποιούνται μικρά έργα, από τους ίδιους πόρους από τα έσοδα του δήμου, αλλά δεν μπορεί να εξισορροπήσουν το κενό και την ανάγκη για τα μεγάλα έργα.

Ανάπλαση της πλατείας του Πύργου και του Λιμανιού

«Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή το μεγάλο έργο ανάπλασης της μεγάλης πλατείας του Πύργου που είναι δύο εκατομμύρια ευρώ έργο, το μεγάλο έργο στο λιμάνι, η αίθουσα υποδοχής και ανάπλαση στη χερσαία ζώνη του λιμανιού που είναι 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν βεβαίως και τα έργα όπως είναι της αγροτικής οδοποιίας, στα οποία ουσιαστικά έχουν αναδειχθεί εργολάβοι, αλλά αγοράζουν χρόνο γιατί θα καταστραφούν εάν εκτελέσουν έργα με πραγματικές τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες στις πρώτες ύλες από αυτές που η μελέτη προβλέπει.»

Απαράδεκτη η κατάσταση στα νοσοκομεία του δήμου

«Στην Ηλεία έχουμε πάντοτε ένα μόνιμο πρόβλημα με τις υπηρεσίες υγείας. Ουσιαστικά ανοιγοκλείνουμε τα νοσοκομεία, πότε παίρνουμε προσωπικό από το ένα, πότε από το άλλο, με αποτέλεσμα να είναι σαν αυτό που λέμε το κοντό σεντόνι, το τραβάει ο ένας, βγαίνει στον αέρα ο άλλος. Ουσιαστικά αυτή την εποχή υποβαθμίζεται το νοσοκομείο του Πύργου, καθώς πήραν ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσωπικού στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ είχε προηγηθεί η μεταφορά της Αμαλιάδας στον Πύργο. Το μεγάλο νοσοκομείο της Ηλείας, που έχει πλήρη ανάπτυξη και το Κέντρο Υγείας της είναι το νοσοκομείο του Πύργου. Τώρα εδώ υπάρχει ένας τοπικισμός, μια ιστορία που έρχεται από πολύ παλιά να έχουμε 3 νοσοκομεία, το ένα ουσιαστικά είναι στην Κρέστενα, και απειλείται να κλειστεί και της Αμαλιάδας. Αλλά χωρίς προσωπικό δεν έχουμε υγεία. Δεν επεξεργάζεται κανείς χάρτη υγείας για την Ηλεία γιατί όλες οι ηγεσίες των υπουργείων κάνουν μικροπολιτική με τοπικισμούς. Αυτό είναι μια τραγωδία για την υγεία. Και τώρα που έρχονται και οι εκλογές επιχειρείται να χρυσώσουν την καραμέλα στην Αμαλιάδα ότι δήθεν ανοίγουν το νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που δεν μπορεί να είναι νοσοκομείο καθώς δεν έχει ούτε εντατική μονάδα, ούτε καρδιολογική μονάδα , ούτε καρδιολογική κλινική. Ο ασθενής ξέρετε δεν κόβεται κομμάτια και πάει σε κάθε ειδικότητα, εάν λοιπόν είναι κάποιος σοβαρά και πρέπει να κάνει ένα χειρουργείο πως θα πραγματοποιηθεί αυτό χωρίς καρδιολόγο; Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους είναι σαν πείραμα. Νομίζω πλέον η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Το νοσοκομείο του Πύργου που είναι το καλύτερο, τώρα απαξιώνουν και αυτό για να κάνουν μια προσπάθεια για ένα μη σύγχρονο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες με ασφάλεια στην υγεία του πολίτη.»

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου

«Φέτος πραγματοποιούμε το πρώτο παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, που ήταν το λιμάνι των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, δίπλα στο Κατάκολο, η αρχαία φειάς είναι μια παλιά πόλη που την αναφέρει και ο Όμηρος, ήταν το λιμάνι που ερχόντουσαν στην Αρχαία Ολυμπία όλοι οι Έλληνες από την μεσόγειο και οι αθλητές των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Αυτή η πόλη βυθίστηκε το 600 μ.Χ. Υπάρχουν πολλά ευρήματα, για τα οποία εμείς κινήσαμε διαδικασία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και γίνονται αυτό το διάστημα έρευνες από αρχαιολόγους δύτες. Υπάρχει ακόμη και το κάστρο της, όπου πάνω στο παλαιό φτιάχτηκε το Φράγκικο κάστρο. Είναι μια ενότητα ιστορική, πολιτιστική και οικολογική, στον Άγιο Ανδρέα. Σε μια καταπληκτική παραθαλάσσια περιοχή. Στα πλαίσια αυτού ήδη παρουσιάσαμε το μουσικό έργο του Αλφειού, ολόκληρο τον μύθο με την αρέθουσα. Πραγματοποιήθηκε με μουσική και σύνθεση του κ. Βούκανου και παρουσιάστηκε από την ορχήστρα της ΕΡΤ. Έχουμε κι άλλες εκδηλώσεις αυτού του επιπέδου στην περιοχή. Πρόσφατα είχαμε και μια έκθεση από έναν συντοπίτη μας κ. Στάθη Σταυρόπουλο, όπου είχαν παρευρεθεί και πολλοί μεγάλοι σκιτσογράφοι. Εκδώσαμε και ένα ωραίο λεύκωμα για την αρχαία Φειά και έρχονται και άλλα πολλά. Και κάπως έτσι πιστεύω ότι το καλοκαίρι μας θα περάσει όμορφα αρκεί να ήμαστε προσεκτικοί και με τον κορωνοϊό και να μην έχουμε πολλές πολιτικές αναταράξεις.»

Αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν

«Ξέρετε το λιμάνι στο Κατάκολο είναι το 4ο λιμάνι κρουαζιέρας στην χώρα. Φέτος θα έρθουν πάνω από 200 κρουαζιερόπλοια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουρισμού είναι στην Αρχαία Ολυμπία που καθημερινά γεμίζει τουρίστες. Υπάρχει μια καλή κίνηση, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα έχουμε και μια οικονομική ωφέλεια στην περιοχή από την άποψη των τουριστών.»

Έχει σταματήσει ο πολιτικός λόγος και ίσως και η πολιτική σκέψη

Τέλος, ο κύριος Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του.

«Η κοινωνία έχει κατευθυνθεί σε ρηχές επιφανειακές προσεγγίσεις πολιτικής και για αυτό πάμε στην κατηφόρα με φόρα για την καταστροφή. Πρέπει να επιστρέψουμε στην πολιτική, να σκεφτούμε πολιτικά και να σταματήσουμε αυτή την καταναλωτική σκέψη, αυτό τον ατομισμό, τον ναρκισσισμό και τον ηδονισμό που διακατέχει την συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου γιατί αλλιώς δεν μπορεί να μας σώσει κανένας. Διότι εδώ με τα μέσα ενημέρωσης τα οποία πλέον είναι επιχειρήσεις, πουλιούνται και αγοράζονται και εξαγοράζονται με μια μονοθεματική προσέγγιση της πραγματικότητας από το σύστημα του φιλελευθερισμού. Πάνω από τα λεφτά όμως, υπάρχουν άνθρωποι εάν διαβάσουμε και γίνουμε σοβαροί πολίτες. Νομίζω υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που δεν είναι σοβαρό και δυστυχώς γέρνει την παλάντζα στις πολιτικές αποφάσεις. Και βλέπετε ότι το μοντέλο που έχουμε ακολουθήσει και στην Ευρώπη και στην Αμερική οδηγεί σε αυτοκαταστροφή, εάν δεν φταίει το μοντέλο ποιος φταίει; Όπου όταν λέμε μοντέλο εννοούμε την οικονομία της αγοράς ,ότι όλα είναι λεφτά. Όλα γίνονται για το οικονομικό κέρδος και αυτό το λένε τα πολιτικά κόμματα που κυβερνάνε. Ας ξεκολλήσουν κάποιοι από τις εμμονές και ας έρθουν στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής. Επιστροφή στην σκέψη και στην πολιτική, σε μια πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την υγεία, την παιδεία, την ελάχιστη κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τα υπόλοιπα είναι επιχειρήσεις. Έχουμε μπει σε ένα σύστημα που είναι μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα το αλλάξουν οι άνθρωποι με την ψήφο τους.»
Τέλος στην ερώτηση για το εάν θα ξανακατέβει στις εκλογές, η απάντηση του ήταν πως τώρα όχι καθώς τον ενδιαφέρει πολύ η αυτοδιοίκηση.

«Θα ξανά είμαι υποψήφιος δήμαρχος, τα πάμε καλά στην πόλη μας, έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα αλλά δεν με εμπνέει το σκηνικό αυτό για τις εκλογές. Είναι πολύ ύπουλο το σύστημα και πονηρό. Αλίμονο σε αυτούς που δεν το καταλαβαίνουν και παριστάνουν τα θύματα ή γίνονται οικειοθελώς θύματα για λίγη δημοσιότητα.»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE